Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

19.05.2011

Spānijas vīni

Spānijas vīni, vīnsSpānija ir trešā lielākā vīna ražotājvalsts pasaulē, kura pazīstama ar saviem stiprinātajiem vīniem, šeriju un sarkanvīniem. Spānijā pamatā kultivē Tempranillo vīnogas, kurām ir neskaitāms daudzums nosaukumu. Tās aizņem aptuveni 85% no visas šīs valsts vīnogulāju platības, un tās kultivē gandrīz visos Spānijas reģionos: Rioja, Ribera del Duero, Valdepena un Penedes, kur no tās iegūst labi sabalansētu vīnu ar brīnišķīgu augu un ogu aromātu. Bet garšā bagātīgus, nedaudz saldenus vīnus dara Toro reģionā no Tinta de Toro vīnogām, kas ir viens no Tempranillo šķirnes paveidiem. Otra izplatītākā vīnogu šķirne ir Garnacha.

17.05.2011

Vietējās zivis dažādās gaumēs

Zivju restorāns 'Le Dome'Rīgas sirdī Vecrīgā kādu laiku darbojas zivju restorāns “Le Dome”, kurš, kā teikts restorāna mājaslapā: “apbur ikvienu gardēdi ar vilinošu smaržu, neatkārtojamu garšu un draudzīgu gaisotni.”

17.05.2011

Riteņbraucēju – Radlera alus

Radler, Riteņbraucēju – Radlera alusKādā 1922. gada karstā vasaras dienā velotūristu atpūtas mājas īpašnieks Franz Xaver Krugler (Dienvidvācijā) esot ievērojis, ka alus beidzas un viņš to atšķaidīja ar limonādi, teikdams ka tādejādi… „drošāka būšot braucēju nokļūšana mājās”. Savam dzērienam viņš deva nosaukumu „radler” – tulkojumā no vācu val. – riteņbraucējs. Esot gan rakstīts, ka šādu sajaukumu piedāvājuši jau gadsimta sākumā.

17.05.2011

Jaunākie atklājumi dižbrūkleņu produktos

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu produktiPērn, 2008.g. statistika uzrāda, ka pirmo reizi Latvijā novēro ievērojamu samazinājumu mirstībā no sirds un asinsvadu slimībām (par 1200 mazāk). Saprotams, ka mediķi sludina to kā savu pēkšņu sasniegumu, bet viņi neņem vērā faktu, ka kopš 2007.gada Latvijas zemnieku izaudzētā dižbrūkleņu raža (lielogu dzērvenes – tulk. no krievu val.) ir virs 100 tonnām, bet sirds darbības uzlabošanai pietiekošā ogu deva ir vien 10-15 g/dienā.

12.05.2011

Itālijas vīnu pasaule

Itālijas vīnu pasaule, vīns, vīniItālijā praktiski neviena maltīte nav iedomājama bez glāzes vīna, tāpēc nav brīnums, ka šī valsts ir viena no lielākajām vīna ražotājām pasaulē.

10.05.2011

Vidusjūras diētas popularitātes trumpis

Vidusjūras diētas popularitātes trumpisDaudzkārt ir ziņots, ka cilvēki, kuri ievēro tradicionālo Vidusjūras diētu un dzīvesveidu, parasti dzīvo ilgāk nekā vairums citu. Un, kā liecina kāds no jaunakajiem Boloņas Universitātes pētījumiem, aizvien augstāk pasaulē tiek vērtēta Vidusjūras valstu virtuve un Vidusjūras valstu iedzīvotāju ēšanas ieradumi.

09.05.2011

KAS ĪSTI IR ROZĀ VĪNS VAI SĀRTVĪNS?

KAS ĪSTI IR ROZĀ VĪNS VAI SĀRTVĪNS? Pavasaris atnāk ar košām krāsām un viss kļūst vieglāks, gan domas, gan apģērbs, gan vīni, ko izvēlamies. Mūsu sadarbības partneri Francijā un Itālijā atzīst, ka tuvojoties vasarai cilvēki biežāk izvēlas atsvaidzinošus baltos un rozā vīnus. Latvijā rozā vīni ir mazāk populāri, iespējam tādēļ, ka trūkst informācijas.

09.05.2011

Francijas vīnu pasaule

Francijas vīnu pasauleKā zināms, Francija un Itālija ir lielākās vīna ražotājvalstis pasaulē, tāpēc šoreiz neliels ieskats Francijas vīnu pasaulē.

28.04.2011

Lielākās vīna ražotājvalstis pasaulē

Lielākās vīna ražotājvalstis pasaulēFrancija un Itālija ir pasaulē lielākās vīna ražotājvalstis, kuras ik gadu sacenšas par līderes pozīciju šajā jomā, tomēr mūsdienu arheologi uzskata, ka vīna pirmsākumi ir meklējami Dienvidāfrikā, jo tur ir atrasti vislielākie vīna pagrabi. Vīns esot viena no pirmajām lietām, ko cilvēks ir radījis, un tam vienmēr ir bijusi īpaša vieta dažādās kultūrās. To izmantoja gan kā medicīnisku līdzekli, gan arī dažādās dzīrēs un reliģiozās ceremonijās.

26.04.2011

Ekoprodukts – kā to atpazīt

Ekoprodukts – kā to atpazītEkoprodukti un bioprodukti šodien bieži vien tiek izmantoti kā modes vārdi. Šie produkti ir bioloģiskās lauksaimniecības produkti, kas tiek ražoti, pamatojoties uz dabiskajiem augu,mājputnu un dzīvnieku augšanas procesiem, neizmantojot ķīmiski ražotus minerālmēslus, pesticīdus un antibiotikas.


14.04.2011

Ekovirtuve – veselīga un Latvijā audzēta pārtika

Ekovirtuve – veselīga un Latvijā audzēta pārtikaPēdējos gados arvien vairāk cilvēku pievēršas zaļam un ekoloģiskam dzīvesveidam. To ietekmē gan apziņa, ka jāatgriežas pie visa tā, kas ir dabisks, gan arī vēlme saudzēt dabu, apkārtējo vidi, un, protams, arī savu veselību. Ekoloģiskas preces un pārtikas produktus var ne tikai iegādāties veikalā, bet arī baudīt patīkamā atmosfērā restorānā.

07.04.2011

Alkoholiskie dzērieni pasaulē

Alkoholiskie dzērieni pasaulēPusdienas, tikšanās draugu lokā, dažādi pasākumi mūsdienās retu reizi tiek pavadīti bez dažāda veida un stipruma alkoholisko dzērienu lietošanas. Alkohols var radīt atkarību, īpaši, ja tas tiek lietots daudz un bieži. To nenoliedz arī mediķi, bet atgādina, ka alkoholam ir arī pozitīvas īpašības. Tas, piemēram, var palīdzēt relaskēties. Īpaši daudz labu vārdu tiek sacīts par sarkanvīnu – tā nozīmi un tā ārstnieciskajām spējām.

05.04.2011

Virtuves trauku pārvērtības

Virtuves trauku pārvērtībasPirmie virtuves trauki, ja par virtuvi saucam vietu ap ugunskuru, izgatavoti akmens laikmetā, pirms 10 000-15 000 gadu. Tās bija biezas, ieapaļas, nedaudz iedobtas akmens pannas. Vēlāk akmeni izdoba dziļāk, un radās trauki, kas atgādina mūsdienu bļodas. Pilnveidojoties trauku darinātāju prasmei, parādījās akmens podi, bet ap 6000 gadu p.m.ē. tika lietoti pirmie katli. Apmēram 3000 gadu p. m. ē. Radušies arī pirmie māla trauki, galvenokārt podi.


21.03.2011

Restorāns “Kaļķu vārti” klientiem piedāvā individuālu pieeju un dabisku virtuvi

Restorāns “Kaļķu vārti” klientiem piedāvā individuālu pieeju un dabisku virtuviNāk pavasaris un līdz ar silto laiku uz ielām parādīsies vasaras kafejnīcas un restorāni. Līdz ar silto laiku pamostamies arī paši un labprāt tiekamies ar sev tuvajiem cilvēkiem, lai ieturētu maltīti ārpus mājas. Tāpat arī tūristus vilinās patīkamais vasaras klimats Rīgā un neapšaubāmi papildu darbs būs pavāriem un viesmīļiem.


18.03.2011

Vecākā viesnīca Rīgā – Metropole

Vecākā viesnīca Rīgā – MetropoleRīgā patlaban ir vairāk nekā 100 tūristu mītņu, no kurām katrai ir sava vēsture.Vecākā viesnīca Rīgā ir viesnīca “Metropole”, kas atrodas Aspazijas bulvārī, pavisam netālu no Latvijas Nacionālās operas un Rīgas autoostas.

18.03.2011

Pārbaudītas vērtības vīna plauktos: kā izvēlēties izcilu vīnu

Vīns, pārbaudītas vērtības vīna plauktos, kā izvēlēties izcilu vīnuKā atpazīt labu vīnu un piemeklēt atbilstošākās uzkodas tā baudīšanai? Pilnie plaukti veikalu alkoholisko dzērienu nodaļās spēj samulsināt ikvienu. Vīna eksperts Džims Robertsons (Jim Robertson) dalās ar praktiskiem padomiem un ieteikumiem vīna izvēlē, tā savienošanu ar gastronomiskiem izstrādājumiem un stāsta par populārākajiem Shiraz un Sauvignon Blanc vīnogu reģioniem – Austrāliju un Jaunzēlandi.

18.03.2011

Kokteiļi – reiz un tagad

Kokteiļi – reiz un tagadIzrādās, ka kokteiļu aizsākumus varot atrast, atskatoties pat vairāku tūkstošu gadu senā vēsturē. Piemēram, arheologi vēsta, ka 7000 gadus pirms mūsu ēras Dienvidamerikā izmantoja ķirbi kā konteineru dzērienu sajaukšanai. 3500 gadus pirms mūsu ēras Senajā Ēģiptē ēģiptieši zināja, ka graudu sulu ir daudz patīkamāk malkot, ja to sajauc ar dažādām garšvielām. Hieroglifiski rakstītas kokteiļu receptes arheologi ir atraduši Heopsa piramīdā. Iespējams, ka tieši Ēģiptē aizsākās kokteiļu pagatavošanas māksla.


11.03.2011

Lai neiekļūtu neērtā situācijā restorānā

Dodoties uz smalku restorānu, ir vērts zināt dažus etiķetes likumus, kuri noderēs, gan atrodoties pie galda, gan arī pirms ēšanas procesa uzsākšanas. Esam biežāk raduši ēst vietās, kurās ir brīva atmosfēra un smalka uzvedība nav obligāta, bet ir vērts zināt vismaz dažus no etiķetes likumiem, lai arī smalkā restorānā nenokļūtu neērtā situācijā.

04.03.2011

Galda piederumi: kura dakšiņa salātiem, kura – desertam?

Dodoties uz smalku restorānu vai tikšanos, pastāv iespēja nokļūt neērtā situācijā, uz galda ieraugot galda instrumentu klāstu. Lai izkļūtu no neērtās situācijas, labāk neklusēt, lai, nepareizi darbojoties ar priekšā stāvošajiem instrumentiem, neiekļūtu vēl neērtākā situācijā, bet blakussēdētājam vai viesmīlim nekautrējoties jāpajautā padoms. Neorientēšanās neskaitāmajos galda piederumos nav nekas apkaunojošs, jo ir daudzas lietas, kuras dzīvē darām pirmo reizi.

Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts