Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

26.04.2011

Ekoprodukts – kā to atpazīt

Ekoprodukts – kā to atpazītEkoprodukti un bioprodukti šodien bieži vien tiek izmantoti kā modes vārdi. Šie produkti ir bioloģiskās lauksaimniecības produkti, kas tiek ražoti, pamatojoties uz dabiskajiem augu,mājputnu un dzīvnieku augšanas procesiem, neizmantojot ķīmiski ražotus minerālmēslus, pesticīdus un antibiotikas.

21.04.2011

Jēra cepetis Lieldienās

Jēra cepetis LieldienāsTuvojas Lieldienas, kuras mēs nevaram iedomāties bez krāsotajām olām uz svētku galda. Vairākām tautām ir tradīcija Lieldienas sagaidīt ar krāsotajām olām, kuras pagāniskajā tradīcijā simbolizē sauli un auglību. Tomēr tautām, kuras dzīvo dienvidos, olu krāsošana nav īpaši raksturīga. Ņemot vērā, ka daudzviet, piemēram, Eiropas dienvidos ir izplatījusies kristīgā tradīcija, tad šeit Lieldienu maltīte ir neiedomājama bez jēra cepeša.


14.04.2011

Ekovirtuve – veselīga un Latvijā audzēta pārtika

Ekovirtuve – veselīga un Latvijā audzēta pārtikaPēdējos gados arvien vairāk cilvēku pievēršas zaļam un ekoloģiskam dzīvesveidam. To ietekmē gan apziņa, ka jāatgriežas pie visa tā, kas ir dabisks, gan arī vēlme saudzēt dabu, apkārtējo vidi, un, protams, arī savu veselību. Ekoloģiskas preces un pārtikas produktus var ne tikai iegādāties veikalā, bet arī baudīt patīkamā atmosfērā restorānā.

07.04.2011

Alkoholiskie dzērieni pasaulē

Alkoholiskie dzērieni pasaulēPusdienas, tikšanās draugu lokā, dažādi pasākumi mūsdienās retu reizi tiek pavadīti bez dažāda veida un stipruma alkoholisko dzērienu lietošanas. Alkohols var radīt atkarību, īpaši, ja tas tiek lietots daudz un bieži. To nenoliedz arī mediķi, bet atgādina, ka alkoholam ir arī pozitīvas īpašības. Tas, piemēram, var palīdzēt relaskēties. Īpaši daudz labu vārdu tiek sacīts par sarkanvīnu – tā nozīmi un tā ārstnieciskajām spējām.

05.04.2011

Virtuves trauku pārvērtības

Virtuves trauku pārvērtībasPirmie virtuves trauki, ja par virtuvi saucam vietu ap ugunskuru, izgatavoti akmens laikmetā, pirms 10 000-15 000 gadu. Tās bija biezas, ieapaļas, nedaudz iedobtas akmens pannas. Vēlāk akmeni izdoba dziļāk, un radās trauki, kas atgādina mūsdienu bļodas. Pilnveidojoties trauku darinātāju prasmei, parādījās akmens podi, bet ap 6000 gadu p.m.ē. tika lietoti pirmie katli. Apmēram 3000 gadu p. m. ē. Radušies arī pirmie māla trauki, galvenokārt podi.


21.03.2011

Restorāns “Kaļķu vārti” klientiem piedāvā individuālu pieeju un dabisku virtuvi

Restorāns “Kaļķu vārti” klientiem piedāvā individuālu pieeju un dabisku virtuviNāk pavasaris un līdz ar silto laiku uz ielām parādīsies vasaras kafejnīcas un restorāni. Līdz ar silto laiku pamostamies arī paši un labprāt tiekamies ar sev tuvajiem cilvēkiem, lai ieturētu maltīti ārpus mājas. Tāpat arī tūristus vilinās patīkamais vasaras klimats Rīgā un neapšaubāmi papildu darbs būs pavāriem un viesmīļiem.


18.03.2011

Vecākā viesnīca Rīgā – Metropole

Vecākā viesnīca Rīgā – MetropoleRīgā patlaban ir vairāk nekā 100 tūristu mītņu, no kurām katrai ir sava vēsture.Vecākā viesnīca Rīgā ir viesnīca “Metropole”, kas atrodas Aspazijas bulvārī, pavisam netālu no Latvijas Nacionālās operas un Rīgas autoostas.

18.03.2011

Pārbaudītas vērtības vīna plauktos: kā izvēlēties izcilu vīnu

Vīns, pārbaudītas vērtības vīna plauktos, kā izvēlēties izcilu vīnuKā atpazīt labu vīnu un piemeklēt atbilstošākās uzkodas tā baudīšanai? Pilnie plaukti veikalu alkoholisko dzērienu nodaļās spēj samulsināt ikvienu. Vīna eksperts Džims Robertsons (Jim Robertson) dalās ar praktiskiem padomiem un ieteikumiem vīna izvēlē, tā savienošanu ar gastronomiskiem izstrādājumiem un stāsta par populārākajiem Shiraz un Sauvignon Blanc vīnogu reģioniem – Austrāliju un Jaunzēlandi.

18.03.2011

Kokteiļi – reiz un tagad

Kokteiļi – reiz un tagadIzrādās, ka kokteiļu aizsākumus varot atrast, atskatoties pat vairāku tūkstošu gadu senā vēsturē. Piemēram, arheologi vēsta, ka 7000 gadus pirms mūsu ēras Dienvidamerikā izmantoja ķirbi kā konteineru dzērienu sajaukšanai. 3500 gadus pirms mūsu ēras Senajā Ēģiptē ēģiptieši zināja, ka graudu sulu ir daudz patīkamāk malkot, ja to sajauc ar dažādām garšvielām. Hieroglifiski rakstītas kokteiļu receptes arheologi ir atraduši Heopsa piramīdā. Iespējams, ka tieši Ēģiptē aizsākās kokteiļu pagatavošanas māksla.


11.03.2011

Lai neiekļūtu neērtā situācijā restorānā

Dodoties uz smalku restorānu, ir vērts zināt dažus etiķetes likumus, kuri noderēs, gan atrodoties pie galda, gan arī pirms ēšanas procesa uzsākšanas. Esam biežāk raduši ēst vietās, kurās ir brīva atmosfēra un smalka uzvedība nav obligāta, bet ir vērts zināt vismaz dažus no etiķetes likumiem, lai arī smalkā restorānā nenokļūtu neērtā situācijā.

04.03.2011

Galda piederumi: kura dakšiņa salātiem, kura – desertam?

Dodoties uz smalku restorānu vai tikšanos, pastāv iespēja nokļūt neērtā situācijā, uz galda ieraugot galda instrumentu klāstu. Lai izkļūtu no neērtās situācijas, labāk neklusēt, lai, nepareizi darbojoties ar priekšā stāvošajiem instrumentiem, neiekļūtu vēl neērtākā situācijā, bet blakussēdētājam vai viesmīlim nekautrējoties jāpajautā padoms. Neorientēšanās neskaitāmajos galda piederumos nav nekas apkaunojošs, jo ir daudzas lietas, kuras dzīvē darām pirmo reizi.

02.03.2011

Horeca darbinieku biežāk gūtās traumas: pakrišana, sagriešanās, applaucēšanās

Kā liecina novērojumi un darbinieku aptaujas, HoReCa nozarē strādājošie gūst vairākas nozarei raksturīgas traumas. Negadījumu nepieļaušana ir veiksmīga uzņēmuma vadīšanas neatņemama sastāvdaļa. Darba devēji var nepieļaut vairumu negadījumu un saslimšanu darbavietās, ja tie identificē un pēc tam novērš vai vismaz samazina risku darbavietā.


21.02.2011

Viesnīcu kategorijas un zvaigznes

Saskaņā ar viesnīcas definīciju, tā ir uzņēmuma (komercsabiedrības) īpašumā vai nomā esoša klientu izmitināšanas un apkalpošanas mītne, kurā ir ne mazāk kā četri numuri.

08.02.2011

Kurš senāks – karote, dakša vai nazis?

Mūsdienās ikdienas maltītes ir neiedomājamas bez dažādiem galda piederumiem. Pat, taisot rīta kafiju, neiztikt bez karotītes, kur nu vēl, ja iedomājamies par zupu vai citu ikdienišķu maltīti.


20.01.2011

Garšvielu kokteilis virtuvē

Dažus gadu desmitus atpakaļ, lielākoties, Latvijas virtuvē garšvielas izmantojām salīdzinoši reti  un to izvēle nebija liela. Zupu ēdot, varēja uzkost kādu piparu vai sajust lauru lapu, ābolmaizei tika uzbērts kanēlis un dārzā varēja savākt magoņu sēklas, konservējot tika izmantotas krustnagliņas un citas garšvielas. Šodien virtuves skapīšos arvien plašāks laukums tiek ierādīts garšvielām, kuras ieceļojušas no dažādām pasaules malām, papildinot tik ierastos kartupeļus vai cūkas cepeti  ar specifisku aromātu un garšu.

14.12.2010

Alkoholisko dzērienu pirmsākumi

Šodien daudzu svētku svinēšanu, izklaidi un pat ikdienas atslodzi pēc grūtās darba dienas, īpaši mūsu platuma grādos, nereti pavada dažādu alkoholisku dzērienu baudīšana. Dažiem tas nepieciešams, lai atbrīvotos, citiem, lai relaksētos, vēl citiem veicina miegu vai arī tieši pretēji – agresiju. Taču apreibinošas vielas un alkoholiskie dzērieni ir pazīstami jau sen tikai laika gaitā ir mainījies to pielietojums, ražošana un dzērienu veidi.


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts