Raksti
16.06.2011
Šogad žurnāla Restaurant magazine veiktajā pētījumā 800 restorānu industrijas eksperti no visas pasaules noteica
labākos restorānus pasaulē. Mēs piedāvājam jums Top 5 restorānus, kuros jūs varēsiet baudīt
tikai labāko ēdienu, apkalpošanu un atmosfēru.
14.06.2011
Jau no seniem laikiem cilvēki bija iemācījušies ne tikai apstrādāt
zemi, izmantot uzturā dzīvnieku gaļu, bet arī vietējos ūdeņos ķēra
zivis un lietoja tās uzturā. Arī mūsdienās zivis ir ļoti iecienītas. Tās
ir garšīgas un arī veselīgas, jo satur daudzas mūsu organismam tik
nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus, kā arī tās ir nozīmīgs
proteīnu un olbaltumvielu avots.
09.06.2011
Pēdējā gadu desmitā sabiedrībā arvien biežāk dzirdami svešāki vārdi „brīvie radikāli” un „antioksidanti”.
08.06.2011
Dārzos izauguši pirmie salāti un redīsi, siltumnīcās dārzeņu audzētājiem jau ir gatavi gurķi, tirgū parādās zemenes...
02.06.2011
Gandrīz jebkura ēdiena papildināšanai un garšas buķetes daudzveidībai
lieliski noder dažādas garšvielas, kuras var iepirkt veikalā, audzēt
piemājas dārziņā vai arī puķu podā uz palodzes.
19.05.2011
Spānija ir trešā lielākā vīna ražotājvalsts pasaulē, kura pazīstama ar
saviem stiprinātajiem vīniem, šeriju un sarkanvīniem. Spānijā pamatā
kultivē Tempranillo vīnogas, kurām ir neskaitāms daudzums nosaukumu.
Tās aizņem aptuveni 85% no visas šīs valsts vīnogulāju platības, un tās
kultivē gandrīz visos Spānijas reģionos: Rioja, Ribera del Duero,
Valdepena un Penedes, kur no tās iegūst labi sabalansētu vīnu ar
brīnišķīgu augu un ogu aromātu. Bet garšā bagātīgus, nedaudz saldenus
vīnus dara Toro reģionā no Tinta de Toro vīnogām, kas ir viens no
Tempranillo šķirnes paveidiem. Otra izplatītākā vīnogu šķirne ir
Garnacha.
17.05.2011
Rīgas sirdī Vecrīgā kādu laiku darbojas zivju restorāns “Le Dome”,
kurš, kā teikts restorāna mājaslapā: “apbur ikvienu gardēdi ar vilinošu
smaržu, neatkārtojamu garšu un draudzīgu gaisotni.”
17.05.2011
Kādā 1922. gada karstā vasaras dienā velotūristu atpūtas mājas
īpašnieks Franz Xaver Krugler (Dienvidvācijā) esot ievērojis, ka alus
beidzas un viņš to atšķaidīja ar limonādi, teikdams ka tādejādi…
„drošāka būšot braucēju nokļūšana mājās”. Savam dzērienam viņš deva
nosaukumu „radler” – tulkojumā no vācu val. – riteņbraucējs. Esot gan
rakstīts, ka šādu sajaukumu piedāvājuši jau gadsimta sākumā.
17.05.2011
Pērn, 2008.g. statistika uzrāda, ka pirmo reizi Latvijā novēro
ievērojamu samazinājumu mirstībā no sirds un asinsvadu slimībām (par
1200 mazāk). Saprotams, ka mediķi sludina to kā savu pēkšņu sasniegumu,
bet viņi neņem vērā faktu, ka kopš 2007.gada Latvijas zemnieku
izaudzētā dižbrūkleņu raža (lielogu dzērvenes – tulk. no krievu val.)
ir virs 100 tonnām, bet sirds darbības uzlabošanai pietiekošā ogu deva
ir vien 10-15 g/dienā.
12.05.2011
Itālijā praktiski neviena maltīte nav iedomājama bez glāzes vīna, tāpēc
nav brīnums, ka šī valsts ir viena no lielākajām vīna ražotājām pasaulē.
10.05.2011
Daudzkārt ir ziņots, ka cilvēki, kuri ievēro tradicionālo Vidusjūras
diētu un dzīvesveidu, parasti dzīvo ilgāk nekā vairums citu. Un, kā
liecina kāds no jaunakajiem Boloņas Universitātes pētījumiem, aizvien
augstāk pasaulē tiek vērtēta Vidusjūras valstu virtuve un Vidusjūras
valstu iedzīvotāju ēšanas ieradumi.
09.05.2011
Pavasaris atnāk ar košām krāsām un viss kļūst vieglāks, gan domas, gan
apģērbs, gan vīni, ko izvēlamies. Mūsu sadarbības partneri Francijā un
Itālijā atzīst, ka tuvojoties vasarai cilvēki biežāk izvēlas
atsvaidzinošus baltos un rozā vīnus. Latvijā rozā vīni ir mazāk
populāri, iespējam tādēļ, ka trūkst informācijas.
09.05.2011
Kā zināms, Francija un Itālija ir lielākās vīna ražotājvalstis pasaulē, tāpēc šoreiz neliels ieskats Francijas vīnu pasaulē.
28.04.2011
Francija un Itālija ir pasaulē lielākās vīna ražotājvalstis, kuras ik
gadu sacenšas par līderes pozīciju šajā jomā, tomēr mūsdienu arheologi
uzskata, ka vīna pirmsākumi ir meklējami Dienvidāfrikā, jo tur ir
atrasti vislielākie vīna pagrabi. Vīns esot viena no pirmajām lietām,
ko cilvēks ir radījis, un tam vienmēr ir bijusi īpaša vieta dažādās
kultūrās. To izmantoja gan kā medicīnisku līdzekli, gan arī dažādās
dzīrēs un reliģiozās ceremonijās.
26.04.2011
Ekoprodukti un bioprodukti šodien bieži vien tiek izmantoti kā modes
vārdi. Šie produkti ir bioloģiskās lauksaimniecības produkti, kas tiek
ražoti, pamatojoties uz dabiskajiem augu,mājputnu un dzīvnieku augšanas
procesiem, neizmantojot ķīmiski ražotus minerālmēslus, pesticīdus un
antibiotikas.
19.04.2011
Jau otro gadu pēc kārtas par labāko restorānu pasaulē atzīts restorāns “Noma”, kas atrodas Kopenhāgenā, Dānijā.
Prestižais britu restorānu un viesmīlības izdevums “Restaurant
Magazine” katru gadu veido S.Pellegrino 50 Pasaules labāko restorānu
sarakstu.
14.04.2011
Pēdējos gados arvien vairāk cilvēku pievēršas zaļam un ekoloģiskam
dzīvesveidam. To ietekmē gan apziņa, ka jāatgriežas pie visa tā, kas ir
dabisks, gan arī vēlme saudzēt dabu, apkārtējo vidi, un, protams, arī
savu veselību. Ekoloģiskas preces un pārtikas produktus var ne tikai
iegādāties veikalā, bet arī baudīt patīkamā atmosfērā restorānā.
07.04.2011
Pusdienas, tikšanās draugu lokā, dažādi pasākumi mūsdienās retu reizi
tiek pavadīti bez dažāda veida un stipruma alkoholisko dzērienu
lietošanas. Alkohols var radīt atkarību, īpaši, ja tas tiek lietots
daudz un bieži. To nenoliedz arī mediķi, bet atgādina, ka alkoholam ir
arī pozitīvas īpašības. Tas, piemēram, var palīdzēt relaskēties. Īpaši
daudz labu vārdu tiek sacīts par sarkanvīnu – tā nozīmi un tā
ārstnieciskajām spējām.
05.04.2011
Pirmie virtuves trauki, ja par virtuvi saucam vietu ap ugunskuru,
izgatavoti akmens laikmetā, pirms 10 000-15 000 gadu. Tās bija biezas,
ieapaļas, nedaudz iedobtas akmens pannas. Vēlāk akmeni izdoba dziļāk,
un radās trauki, kas atgādina mūsdienu bļodas. Pilnveidojoties trauku
darinātāju prasmei, parādījās akmens podi, bet ap 6000 gadu p.m.ē. tika
lietoti pirmie katli. Apmēram 3000 gadu p. m. ē. Radušies arī pirmie
māla trauki, galvenokārt podi.
21.03.2011
Nāk pavasaris un līdz ar silto laiku uz ielām parādīsies vasaras
kafejnīcas un restorāni. Līdz ar silto laiku pamostamies arī paši un
labprāt tiekamies ar sev tuvajiem cilvēkiem, lai ieturētu maltīti ārpus
mājas. Tāpat arī tūristus vilinās patīkamais vasaras klimats Rīgā un
neapšaubāmi papildu darbs būs pavāriem un viesmīļiem.
18.03.2011
Rīgā patlaban ir vairāk nekā 100 tūristu mītņu, no kurām katrai ir sava
vēsture.Vecākā viesnīca Rīgā ir viesnīca “Metropole”, kas atrodas
Aspazijas bulvārī, pavisam netālu no Latvijas Nacionālās operas un
Rīgas autoostas.