Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

29.06.2011

Viesību galda klāšana un viesu vietu iedalīšana

Viesību galda klāšana un viesu vietu iedalīšanaAicinot viesus un klājot viesību galdu, nereti rodas jautājumi par to, kā uz galda jānovieto trauki, kurā pusē liekama dakšiņa vai karote. Iespējams, neviens neapvainosies, ja kaut kas nebūs īsti “pēc etiķetes”, tomēr ir vērts zināt atsevišķus principus, kuri noderēs ne tikai pusdienām ģimenes lokā, bet arī lieliem viesību galdiem mājās,  viesu namā vai citur.

Vispirms uz galda uzklāj galdautu, kuram jābūt tīram un izgludinātam. Galdautam būtu jāapklāj viss galdus un tam būtu jānokarājas pāri galda malai vismaz 30 centimetru garumā.

Ja maltīte būs ar pirmo un otro ēdienu, tad katram viesim uz galda uzliek vienu lēzeno šķīvi, uz kura uzlikts dziļais šķīvis. Kreisajā augšējā stūrī pie šiem traukiem novieto maizes šķīvīti, ja tāds tiek izmantots.

Pa labi no lielā šķīvja novieto visus nažus. To asmeņiem jābūt vērstiem uz šķīvi. Labajā pusē kā pēdējo novieto arī karoti. Uzkodu dakšiņu, kā arī pirmā un otrā ēdiena dakšiņu novieto pa kreisi no šķīvja. Deserta karotīti vai dakšiņu novieto aiz galvenā šķīvja. Ja uzkodām būs nepeiciešams arī nazītis, tad to novieto pa labi no karotes, kas novietota pie pārējiem nažiem.

Ēšanu sāk ar tiem ēšanas piederumiem, kas atrodas tālāk no šķīvja. Ēšanas piederumiem jābūt tik daudziem, cik būs ēdienu.

Glāzes jānovieto virs nažiem, tas ir, labajā pusē. Sākot no šķīvja malas novieto ūdens glāzi, tad tālāk pa labi tiek likta vīna glāze un, ja nepieciešams, pati pēdējā ir šaurāka glāze, kas domāta šampanietim. Uz galda jābūt tik daudz vīna glāzēm, cik būs vīna veidu.

Vislabāk, ja salvete it nevis no papīra, bet gan no auduma, kas ir tādā pašā krāsā un no tāda paša materiāla, kā galdauts. Salveti novieto pa kreisi no dakšiņām. Salvešu locīšanas tradīcija un to novietošana glāzē vai šķīvī nāk no Francijas. Tomēr elegantām viesībām un svētku galdiem daudz piemērotāki ir vienkāršāki salvešu locīšanas veidi, jo tas nozīmē, ka salveti pirms ēšanas neviens cits nav īpaši aizticis, kas tāpat norāda uz lielāku higiēnu.

Vislabāk pie galda vietas iekārtot tā, lai sēdētu pamīšus vīrieši un sievietes. Tāpat lielāks gods jārāda tiem viesiem, kas tiek aicināti pirmo reizi. Nama tēvs ar māti ieņem katrs savu vietu viens otram pretī katrā galda galā, lai tādā veidā gan palīdzētu apkalpot pārējos, gan nodrošinātu sarunas pie galda.

Viņiem pa labi tiek nosēdināti svarīgākie kungs ar kundzi, bet pa kreisi nākamie  galvenie viesi atkarībā no to svarīguma un vecuma. Pārējās vietās sēž citi viesi. Taču jāņem vērā, ka nama mātes un tēva tuvākie radinieki, kā arī visjaunākie viesi un visi tie cilvēki, ar kuriem viņiem ir vistuvākās attiecības, sēž vistālāk no galda gala.

Ilze Mežniece

  

Saistītie raksti

Viesistabas kalendārs maijam un jūnijam
Vasaras deserts - saldējums
Gaļas- dārzeņu sautējums (recepte)
No 5.-11.maijam labākie Rīgas restorāni vērs durvis visiem gardēžiem
Restorāns "Avalon" piedāvā Eiropai raksturīgu ēdienu fusion virtuvi


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts