Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

25.11.2012

Šampinjoni

Agrāk šampinjonus uzskatīja par delikatesi.  Eiropā zināmas   ir ap 40 dažādu veidu šampinjonu šķirnes, dažas no tām, kas aug savvaļā ir arī indīgas. Veikalu plauktos atrodami dažāda lieluma trīs krāsu šampinjoni: balti, gaiši brūni, brūni. 

Ledusskapī tos svaigus var uzglabāt 3–4 dienas. Mazās šampinjonu podziņas var gatavot veselas, vidējos ieteicams sagriezt uz pusēm vai četrās daļās, bet lielos vislabāk sagriezt plānās šķēlītēs. 



Savvaļas šampinjonus, kas jau pilnībā atvērušies kā lietussargs, var gatavot uz grila vai cepeškrāsnī, brīnišķīgi tie garšo cepti ar ķiplokiem un sieru vai ar kariju. Svaigi šampinjoni ātri uzsūc svešas smaržas, tāpēc pasniedzot galdā svaigus, pirms tam tos var uz mirkli iemarinēt visdažādākajās mērcēs. Labākās sēnes ir sniega baltumā, un  cietas. 
Kad tās tiek uzglabātas 6-8 dienas, tad tās var mainīt krāsu.  Kad šampinjoni kļūst brūni, tie  ir zaudējuši ne tikai savu vizuālo . bet arī  garšas kvalitāti. Sēnes, uzglabāt svaigā veidā nedrīkst  ilgi glabāt, jo tajās veidojas holīns, kas cilvēka organismam ir kaitīga viela. 
Šampinjoni tiek  kultivēti mākslīgos apstākļos, tāpēc tie nopērkami visu  gadu.

Baltie šampinjoni  ir lielisks minerālvielu un B vitamīnu avots. Tie satur  daudz fosfora un vara, kas ir labs atbalsts  veselīgai kaulu sistēmu, savukārt selēns palīdz aizsargāt cilvēka  organismu no stresa. 
Šampinjoni satur D, E, PP, B grupas vitamīnus,  kā arī satur  olbaltumvielas,  ogļhidrātus un taukus, kas ir mazās devās. Sēnes  var ēst visdažādākajos veidos – svaigas, ceptas, vārītas vai kaltētas. 

Uzturvielu vērtības nedaudz atšķiras atkarībā no pagatavošanas metodes. 

Ir pārbaudīts, ka sēnes nevajag ilgi mazgāt, jo  tajās ir daudz ūdens un ilgstoša mazgāšana samazina garšas kvalitāti. Vislabāk sēnes ir nomazgāt sietā zem tekoša ūdens un ļaut tam notecēt.


Recepte- pildīti šampinjoni

horeca.lv

  

Saistītie raksti

Lielisks palīgs pārtikas rūpniecībā un ēdināšanas uzņēmumiem
VĪRUSĪDS DEZINFEKCIJAS ŠĶĪDUMS VIRSMĀM
Grilēts liellopu filejas steiks- tik gardi, ka mēli var norīt! (RECEPTE)
HoReCa ABC- Viesnīcu darbinieki
Kobe beef


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts