Raksti
18.03.2011
Rīgā patlaban ir vairāk nekā 100 tūristu mītņu, no kurām katrai ir sava
vēsture.Vecākā viesnīca Rīgā ir viesnīca “Metropole”, kas atrodas
Aspazijas bulvārī, pavisam netālu no Latvijas Nacionālās operas un
Rīgas autoostas.
18.03.2011
Kā atpazīt labu vīnu un piemeklēt atbilstošākās uzkodas tā baudīšanai?
Pilnie plaukti veikalu alkoholisko dzērienu nodaļās spēj samulsināt
ikvienu. Vīna eksperts Džims Robertsons (Jim Robertson) dalās ar
praktiskiem padomiem un ieteikumiem vīna izvēlē, tā savienošanu ar
gastronomiskiem izstrādājumiem un stāsta par populārākajiem Shiraz un
Sauvignon Blanc vīnogu reģioniem – Austrāliju un Jaunzēlandi.
18.03.2011
Izrādās, ka kokteiļu aizsākumus varot atrast, atskatoties pat vairāku
tūkstošu gadu senā vēsturē. Piemēram, arheologi vēsta, ka 7000 gadus
pirms mūsu ēras Dienvidamerikā izmantoja ķirbi kā konteineru dzērienu
sajaukšanai. 3500 gadus pirms mūsu ēras Senajā Ēģiptē ēģiptieši zināja,
ka graudu sulu ir daudz patīkamāk malkot, ja to sajauc ar dažādām
garšvielām. Hieroglifiski rakstītas kokteiļu receptes arheologi ir
atraduši Heopsa piramīdā. Iespējams, ka tieši Ēģiptē aizsākās kokteiļu
pagatavošanas māksla.
11.03.2011
Izrādās, ka visdārgāk par uzturēšanos biznesa klases viesnīcā jāmaksā
Maskavā. Par to liecina ikgadējā biznesa ceļojumu aģentūras Hogg
Robinson Group pētījuma rezultāti.
11.03.2011
Dodoties uz smalku restorānu, ir vērts zināt dažus etiķetes likumus,
kuri noderēs, gan atrodoties pie galda, gan arī pirms ēšanas procesa
uzsākšanas. Esam biežāk raduši ēst vietās, kurās ir brīva atmosfēra un
smalka uzvedība nav obligāta, bet ir vērts zināt vismaz dažus no
etiķetes likumiem, lai arī smalkā restorānā nenokļūtu neērtā situācijā.
04.03.2011
Dodoties uz smalku restorānu vai tikšanos, pastāv iespēja nokļūt neērtā
situācijā, uz galda ieraugot galda instrumentu klāstu. Lai izkļūtu no
neērtās situācijas, labāk neklusēt, lai, nepareizi darbojoties ar
priekšā stāvošajiem instrumentiem, neiekļūtu vēl neērtākā situācijā,
bet blakussēdētājam vai viesmīlim nekautrējoties jāpajautā padoms.
Neorientēšanās neskaitāmajos galda piederumos nav nekas apkaunojošs, jo
ir daudzas lietas, kuras dzīvē darām pirmo reizi.
02.03.2011
Kā liecina novērojumi un darbinieku aptaujas, HoReCa nozarē strādājošie
gūst vairākas nozarei raksturīgas traumas. Negadījumu nepieļaušana ir
veiksmīga uzņēmuma vadīšanas neatņemama sastāvdaļa. Darba devēji var
nepieļaut vairumu negadījumu un saslimšanu darbavietās, ja tie
identificē un pēc tam novērš vai vismaz samazina risku darbavietā.
25.02.2011
Arī šoreiz nedaudz par viesnīcām. Kā zināms, viesnīca siedala
kategorijās, katrai no tām pielīdzinot noteiktu zvaigžņu skaitu. Tomēr
viesnīcas var klasificēt arī atkarībā no tajās sniegto pakalpojumu
klāsta.
21.02.2011
Saskaņā ar viesnīcas definīciju, tā ir uzņēmuma (komercsabiedrības)
īpašumā vai nomā esoša klientu izmitināšanas un apkalpošanas mītne,
kurā ir ne mazāk kā četri numuri.
08.02.2011
Mūsdienās ikdienas maltītes ir neiedomājamas bez dažādiem galda
piederumiem. Pat, taisot rīta kafiju, neiztikt bez karotītes, kur nu
vēl, ja iedomājamies par zupu vai citu ikdienišķu maltīti.
26.01.2011
1725.gadā dibinātais El Sobrino de Botin restorāns, kas atrodas
Madridē, tiek uzskataīts par pasaulē vecāko restorānu, iekļūstot pat
Ginesa rekordu grāmatā.
20.01.2011
Dažus gadu desmitus atpakaļ, lielākoties, Latvijas virtuvē garšvielas izmantojām salīdzinoši reti un to izvēle nebija liela. Zupu ēdot,
varēja uzkost kādu piparu vai sajust lauru lapu, ābolmaizei tika
uzbērts kanēlis un dārzā varēja savākt magoņu sēklas, konservējot tika
izmantotas krustnagliņas un citas garšvielas. Šodien virtuves skapīšos
arvien plašāks laukums tiek ierādīts garšvielām, kuras ieceļojušas no
dažādām pasaules malām, papildinot tik ierastos kartupeļus vai cūkas
cepeti ar specifisku aromātu un garšu.
14.12.2010
Šodien daudzu svētku svinēšanu, izklaidi un pat ikdienas atslodzi pēc grūtās darba dienas, īpaši mūsu platuma grādos, nereti pavada dažādu alkoholisku dzērienu baudīšana. Dažiem tas nepieciešams, lai atbrīvotos, citiem, lai relaksētos, vēl citiem veicina miegu vai arī tieši pretēji – agresiju. Taču apreibinošas vielas un alkoholiskie dzērieni ir pazīstami jau sen tikai laika gaitā ir mainījies to pielietojums, ražošana un dzērienu veidi.
30.11.2010
Jau no 2. līdz 5. decembrim Ķīpsalā būs ziemas atlaižu lielveikals “Cenplēsis”, kas aicina par īpaši labām cenām iepirkties kāros un tos, kas jau savlaicīgi meklē īpašas Ziemassvētku dāvanas saviem tuviniekiem un draugiem.