Raksti
09.05.2011
Kā zināms, Francija un Itālija ir lielākās vīna ražotājvalstis pasaulē, tāpēc šoreiz neliels ieskats Francijas vīnu pasaulē.
28.04.2011
Francija un Itālija ir pasaulē lielākās vīna ražotājvalstis, kuras ik
gadu sacenšas par līderes pozīciju šajā jomā, tomēr mūsdienu arheologi
uzskata, ka vīna pirmsākumi ir meklējami Dienvidāfrikā, jo tur ir
atrasti vislielākie vīna pagrabi. Vīns esot viena no pirmajām lietām,
ko cilvēks ir radījis, un tam vienmēr ir bijusi īpaša vieta dažādās
kultūrās. To izmantoja gan kā medicīnisku līdzekli, gan arī dažādās
dzīrēs un reliģiozās ceremonijās.
26.04.2011
Ekoprodukti un bioprodukti šodien bieži vien tiek izmantoti kā modes
vārdi. Šie produkti ir bioloģiskās lauksaimniecības produkti, kas tiek
ražoti, pamatojoties uz dabiskajiem augu,mājputnu un dzīvnieku augšanas
procesiem, neizmantojot ķīmiski ražotus minerālmēslus, pesticīdus un
antibiotikas.
19.04.2011
Jau otro gadu pēc kārtas par labāko restorānu pasaulē atzīts restorāns “Noma”, kas atrodas Kopenhāgenā, Dānijā.
Prestižais britu restorānu un viesmīlības izdevums “Restaurant
Magazine” katru gadu veido S.Pellegrino 50 Pasaules labāko restorānu
sarakstu.
14.04.2011
Pēdējos gados arvien vairāk cilvēku pievēršas zaļam un ekoloģiskam
dzīvesveidam. To ietekmē gan apziņa, ka jāatgriežas pie visa tā, kas ir
dabisks, gan arī vēlme saudzēt dabu, apkārtējo vidi, un, protams, arī
savu veselību. Ekoloģiskas preces un pārtikas produktus var ne tikai
iegādāties veikalā, bet arī baudīt patīkamā atmosfērā restorānā.
07.04.2011
Pusdienas, tikšanās draugu lokā, dažādi pasākumi mūsdienās retu reizi
tiek pavadīti bez dažāda veida un stipruma alkoholisko dzērienu
lietošanas. Alkohols var radīt atkarību, īpaši, ja tas tiek lietots
daudz un bieži. To nenoliedz arī mediķi, bet atgādina, ka alkoholam ir
arī pozitīvas īpašības. Tas, piemēram, var palīdzēt relaskēties. Īpaši
daudz labu vārdu tiek sacīts par sarkanvīnu – tā nozīmi un tā
ārstnieciskajām spējām.
05.04.2011
Pirmie virtuves trauki, ja par virtuvi saucam vietu ap ugunskuru,
izgatavoti akmens laikmetā, pirms 10 000-15 000 gadu. Tās bija biezas,
ieapaļas, nedaudz iedobtas akmens pannas. Vēlāk akmeni izdoba dziļāk,
un radās trauki, kas atgādina mūsdienu bļodas. Pilnveidojoties trauku
darinātāju prasmei, parādījās akmens podi, bet ap 6000 gadu p.m.ē. tika
lietoti pirmie katli. Apmēram 3000 gadu p. m. ē. Radušies arī pirmie
māla trauki, galvenokārt podi.
21.03.2011
Nāk pavasaris un līdz ar silto laiku uz ielām parādīsies vasaras
kafejnīcas un restorāni. Līdz ar silto laiku pamostamies arī paši un
labprāt tiekamies ar sev tuvajiem cilvēkiem, lai ieturētu maltīti ārpus
mājas. Tāpat arī tūristus vilinās patīkamais vasaras klimats Rīgā un
neapšaubāmi papildu darbs būs pavāriem un viesmīļiem.
18.03.2011
Rīgā patlaban ir vairāk nekā 100 tūristu mītņu, no kurām katrai ir sava
vēsture.Vecākā viesnīca Rīgā ir viesnīca “Metropole”, kas atrodas
Aspazijas bulvārī, pavisam netālu no Latvijas Nacionālās operas un
Rīgas autoostas.
18.03.2011
Kā atpazīt labu vīnu un piemeklēt atbilstošākās uzkodas tā baudīšanai?
Pilnie plaukti veikalu alkoholisko dzērienu nodaļās spēj samulsināt
ikvienu. Vīna eksperts Džims Robertsons (Jim Robertson) dalās ar
praktiskiem padomiem un ieteikumiem vīna izvēlē, tā savienošanu ar
gastronomiskiem izstrādājumiem un stāsta par populārākajiem Shiraz un
Sauvignon Blanc vīnogu reģioniem – Austrāliju un Jaunzēlandi.
18.03.2011
Izrādās, ka kokteiļu aizsākumus varot atrast, atskatoties pat vairāku
tūkstošu gadu senā vēsturē. Piemēram, arheologi vēsta, ka 7000 gadus
pirms mūsu ēras Dienvidamerikā izmantoja ķirbi kā konteineru dzērienu
sajaukšanai. 3500 gadus pirms mūsu ēras Senajā Ēģiptē ēģiptieši zināja,
ka graudu sulu ir daudz patīkamāk malkot, ja to sajauc ar dažādām
garšvielām. Hieroglifiski rakstītas kokteiļu receptes arheologi ir
atraduši Heopsa piramīdā. Iespējams, ka tieši Ēģiptē aizsākās kokteiļu
pagatavošanas māksla.
11.03.2011
Izrādās, ka visdārgāk par uzturēšanos biznesa klases viesnīcā jāmaksā
Maskavā. Par to liecina ikgadējā biznesa ceļojumu aģentūras Hogg
Robinson Group pētījuma rezultāti.
11.03.2011
Dodoties uz smalku restorānu, ir vērts zināt dažus etiķetes likumus,
kuri noderēs, gan atrodoties pie galda, gan arī pirms ēšanas procesa
uzsākšanas. Esam biežāk raduši ēst vietās, kurās ir brīva atmosfēra un
smalka uzvedība nav obligāta, bet ir vērts zināt vismaz dažus no
etiķetes likumiem, lai arī smalkā restorānā nenokļūtu neērtā situācijā.
04.03.2011
Dodoties uz smalku restorānu vai tikšanos, pastāv iespēja nokļūt neērtā
situācijā, uz galda ieraugot galda instrumentu klāstu. Lai izkļūtu no
neērtās situācijas, labāk neklusēt, lai, nepareizi darbojoties ar
priekšā stāvošajiem instrumentiem, neiekļūtu vēl neērtākā situācijā,
bet blakussēdētājam vai viesmīlim nekautrējoties jāpajautā padoms.
Neorientēšanās neskaitāmajos galda piederumos nav nekas apkaunojošs, jo
ir daudzas lietas, kuras dzīvē darām pirmo reizi.
02.03.2011
Kā liecina novērojumi un darbinieku aptaujas, HoReCa nozarē strādājošie
gūst vairākas nozarei raksturīgas traumas. Negadījumu nepieļaušana ir
veiksmīga uzņēmuma vadīšanas neatņemama sastāvdaļa. Darba devēji var
nepieļaut vairumu negadījumu un saslimšanu darbavietās, ja tie
identificē un pēc tam novērš vai vismaz samazina risku darbavietā.
25.02.2011
Arī šoreiz nedaudz par viesnīcām. Kā zināms, viesnīca siedala
kategorijās, katrai no tām pielīdzinot noteiktu zvaigžņu skaitu. Tomēr
viesnīcas var klasificēt arī atkarībā no tajās sniegto pakalpojumu
klāsta.
21.02.2011
Saskaņā ar viesnīcas definīciju, tā ir uzņēmuma (komercsabiedrības)
īpašumā vai nomā esoša klientu izmitināšanas un apkalpošanas mītne,
kurā ir ne mazāk kā četri numuri.
08.02.2011
Mūsdienās ikdienas maltītes ir neiedomājamas bez dažādiem galda
piederumiem. Pat, taisot rīta kafiju, neiztikt bez karotītes, kur nu
vēl, ja iedomājamies par zupu vai citu ikdienišķu maltīti.
26.01.2011
1725.gadā dibinātais El Sobrino de Botin restorāns, kas atrodas
Madridē, tiek uzskataīts par pasaulē vecāko restorānu, iekļūstot pat
Ginesa rekordu grāmatā.
20.01.2011
Dažus gadu desmitus atpakaļ, lielākoties, Latvijas virtuvē garšvielas izmantojām salīdzinoši reti un to izvēle nebija liela. Zupu ēdot,
varēja uzkost kādu piparu vai sajust lauru lapu, ābolmaizei tika
uzbērts kanēlis un dārzā varēja savākt magoņu sēklas, konservējot tika
izmantotas krustnagliņas un citas garšvielas. Šodien virtuves skapīšos
arvien plašāks laukums tiek ierādīts garšvielām, kuras ieceļojušas no
dažādām pasaules malām, papildinot tik ierastos kartupeļus vai cūkas
cepeti ar specifisku aromātu un garšu.
14.12.2010
Šodien daudzu svētku svinēšanu, izklaidi un pat ikdienas atslodzi pēc grūtās darba dienas, īpaši mūsu platuma grādos, nereti pavada dažādu alkoholisku dzērienu baudīšana. Dažiem tas nepieciešams, lai atbrīvotos, citiem, lai relaksētos, vēl citiem veicina miegu vai arī tieši pretēji – agresiju. Taču apreibinošas vielas un alkoholiskie dzērieni ir pazīstami jau sen tikai laika gaitā ir mainījies to pielietojums, ražošana un dzērienu veidi.