Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

04.03.2011

Galda piederumi: kura dakšiņa salātiem, kura – desertam?

Dodoties uz smalku restorānu vai tikšanos, pastāv iespēja nokļūt neērtā situācijā, uz galda ieraugot galda instrumentu klāstu. Lai izkļūtu no neērtās situācijas, labāk neklusēt, lai, nepareizi darbojoties ar priekšā stāvošajiem instrumentiem, neiekļūtu vēl neērtākā situācijā, bet blakussēdētājam vai viesmīlim nekautrējoties jāpajautā padoms. Neorientēšanās neskaitāmajos galda piederumos nav nekas apkaunojošs, jo ir daudzas lietas, kuras dzīvē darām pirmo reizi.

Visbiežāk maltītes laikā nākas izmantot trīs instrumentus: dakšiņu, karoti un nazi. Taču katram no šiem priekšmetiem ir daudz paveidu, kas paredzēti noteikta veida ēdieniem.

Lūk, neliels ieskats instrumentu klāstā un to novietojumā uz galda.

Liellopu gaļas dakšiņa ir paredzēta plānu gaļas šķēlīšu uzduršanai. Pēc formas tā atgādina parasto dakšiņu, tomēr ir nedaudz lielāka, un tās zari vairāk izliekti uz ārpusi. Krabju dakšiņa ir  īsa, asa un šaura dakšiņa ar diviem vai trim zariem. Tā paredzēta, lai varētu viegli atdalīt gaļu no pagatavota krabja.

Zivju dakšiņa ir paredzēta zivju ēdieniem. Pēc formas tā ir nedaudz mazāka par gaļas dakšiņu, parasti tai ir trīs vai četri zari. Salātus ēd ar salātu dakšiņu, kas pēc izmēra ir līdzīga deserta dakšiņai, un tai ir četri zari. Tā kā tā ir līdzīga deserta dakšiņai, ar to var ēst arī saldos ēdienus.

Tomēr deserta ēšanai izmantojama  deserta dakšiņa.Pēc formas mazākas par parastajām dakšiņām, un parasti tām ir tikai trīs zari.

Zupas karote tiek izmantota zupām un var tikt izmantota tādiem ēdieniem, kuru ēšana ar dakšu ir sarežģīta, piemēram, rīsiem vai griķiem. Deserta karote ir mazāka un smalkāka par zupas karoti. Uz galda parasti to novieto šķīvju augšējā pusē, un tā paredzēta saldajiem ēdieniem. Mazākā no karotēm ir tējkarote. To izmanto tējas gatavošanai kā cukura piebēršanas un tējas maisīšanas instrumentu.

Ir arī vairāki nažu veidi. Nazis ar zāģveida asmeni ir paredzēts maizes griešanai. Galda nazis, kas var būt sviesta, steika vai apvienotais nazis, parasti uz galda tiek novietots kopā ar attiecīgajam ēdienam paredzēta dakšiņu. Turpretī griežamais nazis ir liels, ass nazis ceptas gaļas, piemēram, cepeša, sagriešanai.

Jāatceras, ka ēšanas piederumus lieto šādā kārtībā - no ārpuses uz iekšpusi. Ja pie jūsu šķīvja ir vairāki ēšanas piederumi, tas nozīmē, ka katram ēdienam ir paredzēti savi piederumi, proti, otro ēdienu neēd ar to pašu dakšiņu, ar ko ir baudīti salāti. Deserta karote vai/un dakšiņa ir novietota šķērsām šķīvja augšpusē.


Ilze Mežniece

  

Saistītie raksti

Stand up bankets ar vīnu degustāciju 26.februārī
Alkoholiskie dzērieni pasaulē
11. februāris 18:00 Francijas klasiskās virtuves noslēpumi
VESTA OGĻU GRILA KRĀSNIS - ĀTRAS, DROŠAS UN KVALITATĪVAS
Absinta pasniegšana


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts