Raksti
17.05.2011

Kādā 1922. gada karstā vasaras dienā velotūristu atpūtas mājas
īpašnieks Franz Xaver Krugler (Dienvidvācijā) esot ievērojis, ka alus
beidzas un viņš to atšķaidīja ar limonādi, teikdams ka tādejādi…
„drošāka būšot braucēju nokļūšana mājās”. Savam dzērienam viņš deva
nosaukumu „radler” – tulkojumā no vācu val. – riteņbraucējs. Esot gan
rakstīts, ka šādu sajaukumu piedāvājuši jau gadsimta sākumā.
17.05.2011

Pērn, 2008.g. statistika uzrāda, ka pirmo reizi Latvijā novēro
ievērojamu samazinājumu mirstībā no sirds un asinsvadu slimībām (par
1200 mazāk). Saprotams, ka mediķi sludina to kā savu pēkšņu sasniegumu,
bet viņi neņem vērā faktu, ka kopš 2007.gada Latvijas zemnieku
izaudzētā dižbrūkleņu raža (lielogu dzērvenes – tulk. no krievu val.)
ir virs 100 tonnām, bet sirds darbības uzlabošanai pietiekošā ogu deva
ir vien 10-15 g/dienā.
12.05.2011

Itālijā praktiski neviena maltīte nav iedomājama bez glāzes vīna, tāpēc
nav brīnums, ka šī valsts ir viena no lielākajām vīna ražotājām pasaulē.
10.05.2011

Daudzkārt ir ziņots, ka cilvēki, kuri ievēro tradicionālo Vidusjūras
diētu un dzīvesveidu, parasti dzīvo ilgāk nekā vairums citu. Un, kā
liecina kāds no jaunakajiem Boloņas Universitātes pētījumiem, aizvien
augstāk pasaulē tiek vērtēta Vidusjūras valstu virtuve un Vidusjūras
valstu iedzīvotāju ēšanas ieradumi.
09.05.2011

Pavasaris atnāk ar košām krāsām un viss kļūst vieglāks, gan domas, gan
apģērbs, gan vīni, ko izvēlamies. Mūsu sadarbības partneri Francijā un
Itālijā atzīst, ka tuvojoties vasarai cilvēki biežāk izvēlas
atsvaidzinošus baltos un rozā vīnus. Latvijā rozā vīni ir mazāk
populāri, iespējam tādēļ, ka trūkst informācijas.
09.05.2011

Kā zināms, Francija un Itālija ir lielākās vīna ražotājvalstis pasaulē, tāpēc šoreiz neliels ieskats Francijas vīnu pasaulē.
28.04.2011

Francija un Itālija ir pasaulē lielākās vīna ražotājvalstis, kuras ik
gadu sacenšas par līderes pozīciju šajā jomā, tomēr mūsdienu arheologi
uzskata, ka vīna pirmsākumi ir meklējami Dienvidāfrikā, jo tur ir
atrasti vislielākie vīna pagrabi. Vīns esot viena no pirmajām lietām,
ko cilvēks ir radījis, un tam vienmēr ir bijusi īpaša vieta dažādās
kultūrās. To izmantoja gan kā medicīnisku līdzekli, gan arī dažādās
dzīrēs un reliģiozās ceremonijās.
26.04.2011

Ekoprodukti un bioprodukti šodien bieži vien tiek izmantoti kā modes
vārdi. Šie produkti ir bioloģiskās lauksaimniecības produkti, kas tiek
ražoti, pamatojoties uz dabiskajiem augu,mājputnu un dzīvnieku augšanas
procesiem, neizmantojot ķīmiski ražotus minerālmēslus, pesticīdus un
antibiotikas.
19.04.2011

Jau otro gadu pēc kārtas par labāko restorānu pasaulē atzīts restorāns “Noma”, kas atrodas Kopenhāgenā, Dānijā.
Prestižais britu restorānu un viesmīlības izdevums “Restaurant
Magazine” katru gadu veido S.Pellegrino 50 Pasaules labāko restorānu
sarakstu.
14.04.2011

Pēdējos gados arvien vairāk cilvēku pievēršas zaļam un ekoloģiskam
dzīvesveidam. To ietekmē gan apziņa, ka jāatgriežas pie visa tā, kas ir
dabisks, gan arī vēlme saudzēt dabu, apkārtējo vidi, un, protams, arī
savu veselību. Ekoloģiskas preces un pārtikas produktus var ne tikai
iegādāties veikalā, bet arī baudīt patīkamā atmosfērā restorānā.
07.04.2011

Pusdienas, tikšanās draugu lokā, dažādi pasākumi mūsdienās retu reizi
tiek pavadīti bez dažāda veida un stipruma alkoholisko dzērienu
lietošanas. Alkohols var radīt atkarību, īpaši, ja tas tiek lietots
daudz un bieži. To nenoliedz arī mediķi, bet atgādina, ka alkoholam ir
arī pozitīvas īpašības. Tas, piemēram, var palīdzēt relaskēties. Īpaši
daudz labu vārdu tiek sacīts par sarkanvīnu – tā nozīmi un tā
ārstnieciskajām spējām.
05.04.2011
Pirmie virtuves trauki, ja par virtuvi saucam vietu ap ugunskuru,
izgatavoti akmens laikmetā, pirms 10 000-15 000 gadu. Tās bija biezas,
ieapaļas, nedaudz iedobtas akmens pannas. Vēlāk akmeni izdoba dziļāk,
un radās trauki, kas atgādina mūsdienu bļodas. Pilnveidojoties trauku
darinātāju prasmei, parādījās akmens podi, bet ap 6000 gadu p.m.ē. tika
lietoti pirmie katli. Apmēram 3000 gadu p. m. ē. Radušies arī pirmie
māla trauki, galvenokārt podi.
21.03.2011
Nāk pavasaris un līdz ar silto laiku uz ielām parādīsies vasaras
kafejnīcas un restorāni. Līdz ar silto laiku pamostamies arī paši un
labprāt tiekamies ar sev tuvajiem cilvēkiem, lai ieturētu maltīti ārpus
mājas. Tāpat arī tūristus vilinās patīkamais vasaras klimats Rīgā un
neapšaubāmi papildu darbs būs pavāriem un viesmīļiem.
18.03.2011

Rīgā patlaban ir vairāk nekā 100 tūristu mītņu, no kurām katrai ir sava
vēsture.Vecākā viesnīca Rīgā ir viesnīca “Metropole”, kas atrodas
Aspazijas bulvārī, pavisam netālu no Latvijas Nacionālās operas un
Rīgas autoostas.
18.03.2011

Kā atpazīt labu vīnu un piemeklēt atbilstošākās uzkodas tā baudīšanai?
Pilnie plaukti veikalu alkoholisko dzērienu nodaļās spēj samulsināt
ikvienu. Vīna eksperts Džims Robertsons (Jim Robertson) dalās ar
praktiskiem padomiem un ieteikumiem vīna izvēlē, tā savienošanu ar
gastronomiskiem izstrādājumiem un stāsta par populārākajiem Shiraz un
Sauvignon Blanc vīnogu reģioniem – Austrāliju un Jaunzēlandi.
18.03.2011

Izrādās, ka kokteiļu aizsākumus varot atrast, atskatoties pat vairāku
tūkstošu gadu senā vēsturē. Piemēram, arheologi vēsta, ka 7000 gadus
pirms mūsu ēras Dienvidamerikā izmantoja ķirbi kā konteineru dzērienu
sajaukšanai. 3500 gadus pirms mūsu ēras Senajā Ēģiptē ēģiptieši zināja,
ka graudu sulu ir daudz patīkamāk malkot, ja to sajauc ar dažādām
garšvielām. Hieroglifiski rakstītas kokteiļu receptes arheologi ir
atraduši Heopsa piramīdā. Iespējams, ka tieši Ēģiptē aizsākās kokteiļu
pagatavošanas māksla.
11.03.2011
Izrādās, ka visdārgāk par uzturēšanos biznesa klases viesnīcā jāmaksā
Maskavā. Par to liecina ikgadējā biznesa ceļojumu aģentūras Hogg
Robinson Group pētījuma rezultāti.
11.03.2011
Dodoties uz smalku restorānu, ir vērts zināt dažus etiķetes likumus,
kuri noderēs, gan atrodoties pie galda, gan arī pirms ēšanas procesa
uzsākšanas. Esam biežāk raduši ēst vietās, kurās ir brīva atmosfēra un
smalka uzvedība nav obligāta, bet ir vērts zināt vismaz dažus no
etiķetes likumiem, lai arī smalkā restorānā nenokļūtu neērtā situācijā.
04.03.2011
Dodoties uz smalku restorānu vai tikšanos, pastāv iespēja nokļūt neērtā
situācijā, uz galda ieraugot galda instrumentu klāstu. Lai izkļūtu no
neērtās situācijas, labāk neklusēt, lai, nepareizi darbojoties ar
priekšā stāvošajiem instrumentiem, neiekļūtu vēl neērtākā situācijā,
bet blakussēdētājam vai viesmīlim nekautrējoties jāpajautā padoms.
Neorientēšanās neskaitāmajos galda piederumos nav nekas apkaunojošs, jo
ir daudzas lietas, kuras dzīvē darām pirmo reizi.
02.03.2011
Kā liecina novērojumi un darbinieku aptaujas, HoReCa nozarē strādājošie
gūst vairākas nozarei raksturīgas traumas. Negadījumu nepieļaušana ir
veiksmīga uzņēmuma vadīšanas neatņemama sastāvdaļa. Darba devēji var
nepieļaut vairumu negadījumu un saslimšanu darbavietās, ja tie
identificē un pēc tam novērš vai vismaz samazina risku darbavietā.
25.02.2011
Arī šoreiz nedaudz par viesnīcām. Kā zināms, viesnīca siedala
kategorijās, katrai no tām pielīdzinot noteiktu zvaigžņu skaitu. Tomēr
viesnīcas var klasificēt arī atkarībā no tajās sniegto pakalpojumu
klāsta.