Raksti
06.07.2011
20.gadsimta 80.gadu beigās tika izveidota Slow Food kustība. Tās aizsācējs ir Karlo Petrīni no Itālijas, tomēr vairāku gadu gaitā viņa piedāvātajai ēdiena un kulinārijas filosofijai parādījās jauni sekotāji un patlaban Slow Food sastopams vairāk nekā 100 valstīs ar vairāk nekā 83 000 biedru.
29.06.2011
Aicinot viesus un klājot viesību galdu, nereti rodas jautājumi par to,
kā uz galda jānovieto trauki, kurā pusē liekama dakšiņa vai karote.
Iespējams, neviens neapvainosies, ja kaut kas nebūs īsti “pēc
etiķetes”, tomēr ir vērts zināt atsevišķus principus, kuri noderēs ne
tikai pusdienām ģimenes lokā, bet arī lieliem viesību galdiem mājās,
viesu namā vai citur.
27.06.2011
Pilnīgs miers un relaksācija jūs sagaida vienā no Grieķijas skaistākajām viesnīcām -
Elounda Beach Hotel.
27.06.2011
Latvijā aizvien populārāk kļūst maizi cept pašam savā virtuvē. Šī tendence kļuvusi aktuāla pēdējo gadu laikā un ir piesaistījusi ne mazums cilvēku, tāpēc, lai apmierinātu lielo interesi, piedāvājam jums vispārīgu un praktisku informāciju par
maizes cepamo mašīnu.
22.06.2011
El Bulli Spānijā pavisam noteikti ir aprunātākais un izdomas bagātākais restorāns pasaulē, kas gadā saņem
1 000 000 rezervāciju pieteikumu, no kuriem tikai
8 000 laimīgo tiešām tiek pie galdiņa prestižajā restorānā. Attēlā
El Bulli "zupa". Piedāvājam arī jums ielūkoties viņu pārsteidzošajā
ēdienkartē.
20.06.2011
Līdzās labākajiem restorāniem ir izvēlēti arī pasaules labākie bāri, taču šis tops atšķiras. To ir veidojuši nevis profesionāli eksperti, bet gan bāru apmeklētāji no visas pasaules. Interesanti un netāli galamērķi atvaļinājumam, it īpaši tāpēc, ka pirmie trīs bāri atrodas Eiropā.
17.06.2011
Latvijā augļus un ogas ēdam stipri par maz, atzīts vairākos pētījumos
un aptaujās. Parasti šķiet, ka ogas un augļus var ēst vai nu tāpat
svaigus, vai arī saldēdienos, ievārījumos, tomēr turpinājumā dažas
receptes vakariņu vai vieglu uzkodu idejām, kurās iekļauti arī svaigi
augļi un ogas.
16.06.2011
Šogad žurnāla Restaurant magazine veiktajā pētījumā 800 restorānu industrijas eksperti no visas pasaules noteica
labākos restorānus pasaulē. Mēs piedāvājam jums Top 5 restorānus, kuros jūs varēsiet baudīt
tikai labāko ēdienu, apkalpošanu un atmosfēru.
14.06.2011
Jau no seniem laikiem cilvēki bija iemācījušies ne tikai apstrādāt
zemi, izmantot uzturā dzīvnieku gaļu, bet arī vietējos ūdeņos ķēra
zivis un lietoja tās uzturā. Arī mūsdienās zivis ir ļoti iecienītas. Tās
ir garšīgas un arī veselīgas, jo satur daudzas mūsu organismam tik
nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus, kā arī tās ir nozīmīgs
proteīnu un olbaltumvielu avots.
09.06.2011
Pēdējā gadu desmitā sabiedrībā arvien biežāk dzirdami svešāki vārdi „brīvie radikāli” un „antioksidanti”.
08.06.2011
Dārzos izauguši pirmie salāti un redīsi, siltumnīcās dārzeņu audzētājiem jau ir gatavi gurķi, tirgū parādās zemenes...
02.06.2011
Gandrīz jebkura ēdiena papildināšanai un garšas buķetes daudzveidībai
lieliski noder dažādas garšvielas, kuras var iepirkt veikalā, audzēt
piemājas dārziņā vai arī puķu podā uz palodzes.
19.05.2011
Spānija ir trešā lielākā vīna ražotājvalsts pasaulē, kura pazīstama ar
saviem stiprinātajiem vīniem, šeriju un sarkanvīniem. Spānijā pamatā
kultivē Tempranillo vīnogas, kurām ir neskaitāms daudzums nosaukumu.
Tās aizņem aptuveni 85% no visas šīs valsts vīnogulāju platības, un tās
kultivē gandrīz visos Spānijas reģionos: Rioja, Ribera del Duero,
Valdepena un Penedes, kur no tās iegūst labi sabalansētu vīnu ar
brīnišķīgu augu un ogu aromātu. Bet garšā bagātīgus, nedaudz saldenus
vīnus dara Toro reģionā no Tinta de Toro vīnogām, kas ir viens no
Tempranillo šķirnes paveidiem. Otra izplatītākā vīnogu šķirne ir
Garnacha.
17.05.2011
Rīgas sirdī Vecrīgā kādu laiku darbojas zivju restorāns “Le Dome”,
kurš, kā teikts restorāna mājaslapā: “apbur ikvienu gardēdi ar vilinošu
smaržu, neatkārtojamu garšu un draudzīgu gaisotni.”
17.05.2011
Kādā 1922. gada karstā vasaras dienā velotūristu atpūtas mājas
īpašnieks Franz Xaver Krugler (Dienvidvācijā) esot ievērojis, ka alus
beidzas un viņš to atšķaidīja ar limonādi, teikdams ka tādejādi…
„drošāka būšot braucēju nokļūšana mājās”. Savam dzērienam viņš deva
nosaukumu „radler” – tulkojumā no vācu val. – riteņbraucējs. Esot gan
rakstīts, ka šādu sajaukumu piedāvājuši jau gadsimta sākumā.
17.05.2011
Pērn, 2008.g. statistika uzrāda, ka pirmo reizi Latvijā novēro
ievērojamu samazinājumu mirstībā no sirds un asinsvadu slimībām (par
1200 mazāk). Saprotams, ka mediķi sludina to kā savu pēkšņu sasniegumu,
bet viņi neņem vērā faktu, ka kopš 2007.gada Latvijas zemnieku
izaudzētā dižbrūkleņu raža (lielogu dzērvenes – tulk. no krievu val.)
ir virs 100 tonnām, bet sirds darbības uzlabošanai pietiekošā ogu deva
ir vien 10-15 g/dienā.
12.05.2011
Itālijā praktiski neviena maltīte nav iedomājama bez glāzes vīna, tāpēc
nav brīnums, ka šī valsts ir viena no lielākajām vīna ražotājām pasaulē.
10.05.2011
Daudzkārt ir ziņots, ka cilvēki, kuri ievēro tradicionālo Vidusjūras
diētu un dzīvesveidu, parasti dzīvo ilgāk nekā vairums citu. Un, kā
liecina kāds no jaunakajiem Boloņas Universitātes pētījumiem, aizvien
augstāk pasaulē tiek vērtēta Vidusjūras valstu virtuve un Vidusjūras
valstu iedzīvotāju ēšanas ieradumi.
09.05.2011
Pavasaris atnāk ar košām krāsām un viss kļūst vieglāks, gan domas, gan
apģērbs, gan vīni, ko izvēlamies. Mūsu sadarbības partneri Francijā un
Itālijā atzīst, ka tuvojoties vasarai cilvēki biežāk izvēlas
atsvaidzinošus baltos un rozā vīnus. Latvijā rozā vīni ir mazāk
populāri, iespējam tādēļ, ka trūkst informācijas.
09.05.2011
Kā zināms, Francija un Itālija ir lielākās vīna ražotājvalstis pasaulē, tāpēc šoreiz neliels ieskats Francijas vīnu pasaulē.
28.04.2011
Francija un Itālija ir pasaulē lielākās vīna ražotājvalstis, kuras ik
gadu sacenšas par līderes pozīciju šajā jomā, tomēr mūsdienu arheologi
uzskata, ka vīna pirmsākumi ir meklējami Dienvidāfrikā, jo tur ir
atrasti vislielākie vīna pagrabi. Vīns esot viena no pirmajām lietām,
ko cilvēks ir radījis, un tam vienmēr ir bijusi īpaša vieta dažādās
kultūrās. To izmantoja gan kā medicīnisku līdzekli, gan arī dažādās
dzīrēs un reliģiozās ceremonijās.