Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

17.05.2011

Vietējās zivis dažādās gaumēs

Zivju restorāns 'Le Dome'
Rīgas sirdī Vecrīgā kādu laiku darbojas zivju restorāns “Le Dome”, kurš, kā teikts restorāna mājaslapā: “apbur ikvienu gardēdi ar vilinošu smaržu, neatkārtojamu garšu un draudzīgu gaisotni.”

Uz vortāla “horeca.lv” jautājumiem par restorānu un tā piedāvājumu atbild restorāna vadītāja Renāte Pomere un šefpavārs Aleksis Žiļuks.

- Pastāstiet, cik ilgi darbojas restorāns un kā radās ideja par zivju restorāna izveidi?
Restorāns darbojas jau divus gadus, tomēr ne visu šo laiku esam bijuši zivju restorāns. Lēmums mainīt konceptu uz Latvijas zivju restorānu tika pieņemts pagājušā gada nogalē un, sākot ar 2010.gada rudeni, nolēmām mainīt restorāna nosaukumu, konceptu un izvēlējāmies ēdienkartē vairāk iekļaut vietējos produktus, tai skaitā vietējo zvejnieku zivis. Restorāns “Le Dome” saviem viesiem piedāvā ēdienkarti ar plašu Latvijas zivju izvēli.

-Kā notiek ēdienkartes izvēle un kas ir pieprasītākie ēdieni?
Jaunās ēdienkartes ēdienu izvēle tiek pieņemta procesa laikā. Visvairāk klienti pie mums izvēlas vietējās zivis un sezonālus ēdienus. Tie arī ir populārākie un pēc tā varam izdarīt secinājumu, ka restorāna koncepta maiņa ir bijis pareizs lēmums, cilvēkiem patīk un viņi nāk uz restorānu.

-Kur iegādājaties produkciju, kas pēc tam pārtop meistarīgos virtuves mākslas darbos?
Mēs sadarbojamies ar vietējiem zemniekiem un, protams, vairākus produktus, kas nav pieejami šeit, mēs pasūtām no Francijas, savukārt svaigās Baltijas jūras zivis mēs iegādājamies Rīgas Centrāltirgū. Mums ir savi pārbaudīti cilvēki, kuri speciāli priekš mums atlasa labākos produktus, kurus citur nevar dabūt. Mums ir veiksmīga sadarbība arī ar mazajām maiznīcām un konditorejām, bet pamatā tie ir nekomerciālie uzņēmumi.

-Kā pārliecinaties, ka klientiem jūsu piedāvājums ir pieņemams, ka viņiem garšo. Vai ir situācijas, kad klienti kaut ko iesaka un ņemat vērā viņu ieteikumus?
Pirmkārt, redzot, ka mūsu viesi restorānā atgriežas, citā reizē atved savus draugus un šie atvestie draugi atgriežas pie mums, pārliecināmies, ka cilvēkiem garšo zivju ēdieni, patīk restorāna atmosfēra un mūsu apkalpošana. Otrkārt, tās ir viesu emocijas konkrētajā brīdī. Ja viesi smaida, izsaka pateicību par ēdiena lielisko garšu, saka paldies par apkalpošanu - tas liecina, ka esam spējuši nodrošināt to, ko no mums gaida.

Mēs arī sekojam līdzi klientu atsauksmēm un rekomendācijām. Bieži vien organiski veidojas situācijas, kad sākas saruna par restorānu, viesi interesējas par mūsu virtuvi, restorāna piedāvājumiem un tādās reizēs arī uzklausām ierosinājumus, kurus jaunajā ēdienkartē vai speciālajos piedāvājumos pēc tam realizējam.

- Vai Latvijā vispār ir viegli izveidot zivju restorānu, jo mums nav tik plašs jūras velšu klāsts kā citās valstīs?
Šis pilnīgi noteikti ir maldīgs uzskats, jo Latvija patiesībā ir tik bagāta ar ūdeņiem - mums ir upes, ezeri, jūra - un daudzas no zivīm ir pieejamas tikai Baltijas reģionā. Veidojot zivju restorāna konceptu, mēs vēlējāmies uzsvaru likt uz vietējo zvejnieku lomu, ēdienkarē ietverot Latvijas akmensbuti, kūpinātu zuti, zandartu, renģītes, mencu, Daugavas samu, foreli. Tomēr mēs neesam tikai zivju restorāns, mūsu ēdienkartē sev ko piemērotu atradīs gan veģetārieši, gan arī gaļas ēdienu mīļotāji. Ēdienkartē iekļauts gan kārtīgs Angus šķirnes liellopa steiks, gan piena sivēns, arī meža pīle.

- Ko liecina Jūsu novērojumi - kādi ir iecienītākie ēdieni un kāds ir Jūsu piedāvājums?
Zivju restorāns “Le Dome” ir viens no retajiem Vecrīgas restorāniem, kurā jau no plkst.7 darbadienās un no plkst.8 brīvdienās iespējams ieturēt veselīgas un garšīgas brokastis, vai arī vienkārši atnākt uz tasīti aromātiskas itāļu kafijas un iepazīties ar jaunāko rīta presi.

Dienas vidū no plkst. 12 līdz 16 restorānā tiek piedāvāta biznesa pusdienu ēdienkarte, kas katru nedēļu mainās. Dienas vidū restorānā valda lietišķa atmosfēra, kas piemērota veiksmīgai darījumu pusdienu sarunai.

Savukārt vakaros restorāns pārvēršas par vietu, kur pilnā spektrā iespējams izbaudīt restorāna atmosfēru nesteidzīgās sarunās labu draugu lokā, romantiskās vakariņās vai vienkārši izbaudīt lielisku maltīti šefpavāra Alekša radošajā izpildījumā, ar izciliem vīniem un uzmanīgu, sirsnīgu, viesmīlīgu apkalpošanu. Sestdienu vakaros pēc plkst.19 restorānā iespējams vakariņot klaviespēles pavadījumā.

Restorāns maina savu ēdienkarti atbilstoši sezonām, mēs gribam saviem klientiem piedāvāt to svaigāko un sezonāli aktuālāko, kas pieejams no vietējiem latviešu zemniekiem un zvejniekiem. Šobrīd restorānā populārākie ēdieni no uzkodu klāsta ir kūpināta zuša fileja ar sinepju krējumu, krāsnī ceptu bieti un lauku vistas olu.

No zupu klāsta patlaban iecienītākā ir laša filejas, tomātu buljonzupa ar zaļajiem zirnīšiem un safrānu, bet no pamatēdieniem – krāsnī cepta Latvijas akmens bute pasniegta ar spinātiem, tomātiem un ķiploku-garšaugu sviestu, kā arī ļoti pieprasīts pamatēdiens restorānā ir dienas loms.

Restorāna šefpavārs Aleksis Žiļuks vairākas savas receptes ir publicējis un piedāvā savā mājaslapā www.sefpavars.lv.

Ilze Mežniece

  

Saistītie raksti

Divas iedvesmojošas receptes Gavēņa laikam
RTAB aicina uz otro tūrisma nozares vebināru
TOP 5 pasaules kulinārie festivāli profesionāļiem un gardēžiem
Recepte- WOK cūkgaļa ar dārzeņiem
Pavāri ir pieprasītāko profesiju TOP augšgalā


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts