Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Produkti kurus nedrīkst sildīt atkārtoti

1. Bietes
Bietes satur īpaši svarīgu bioloģiski aktīvu vielu grupu, ko dēvē par betalaīniem. Viens no pazīstamākajiem ir betacianīns, kas piešķir bietēm tumši violetu krāsu.
Betacianīns ir lielisks toniks ādai, jo stimulē aktīvāk darboties aknas. Izvēloties bieti, priekšroka jādod tumšākas krāsas bietei, jo tā ir augstvērtīgāka un satur mazāk kokšķiedru. 

Tāpat kā citus dārzeņus un augļus, kas satur C vitamīnu, arī bietes neiesaka uzglabāt nomizotas,jo C vitamīns skābekļa ietekmē noārdās un līdz ar to mazinās dārzeņa uzturvērtība.
Biešu uzturvērtība, tās uzglabājot, nekļūst mazāka, tādēļ šos dārzeņus uzturā ieteicams lietot augu gadu. 
Bietes satur arī daudz derīgo nitrātu.

Bietes ir viens no tiem unikālajiem produktiem, kas pirmajā sildīšanas reizē nezaudē savas derīgās īpašības,bet atkārtota sildīšana būtiski ietekmē biešu struktūru un sastāvu, kas var izraisīt nopietnas veselības problēmas.

Bietes ir viens no tiem unikālajiem produktiem, kas pirmajā sildīšanas reizē nezaudē savas derīgās īpašības, bet atkārtota uzsildīšana būtiski ietekmē biešu struktūru un sastāvu, kas var izraisīt nopietnas veselības problēmas.

2. Kartupeļi
Kartupeļos esošā ciete ir labvēlīga cilvēka veselībai, bet, ja kartupeļi tiek sildīti vairākas reizes -
tie zaudē savas pozitīvās uztura īpašības, tajos rodas indīgas vielas, kas var kaitēt organismam.

3.Olas

Termiski apstrādājot olas, tās ir veselīgs un vērtīgs produkts, bet arī smags ēdiens. 
Ja uzņemam olbaltumvielas pārāk lielā daudzumā, tas var radīt pārāk lielu slodzi nierēm un aknām. 
Arī holesterīns var kaitēt organismam, tādēļ ieteicams nepārspīlēt ar olu ēšanu un neēst vairāk par 2-3 olām.
Der zināt, ka atkārtoti kartējot olas, tās ne tikai maina garšu, bet arī būtiski mainās tās struktūra. 

Vairāki vielu savienojumi, kas atrodami olās, kļūst toksiski un var negatīvi ietekmēt veselību un pat izraisīt saindēšanos.

4.Vistas gaļa
Vistas gaļa ir garšīga un veselīga,tas arī ir proteīna avots, kas viegli sagremojas.
Bet nevajadzētu vistu atkārtoti uzsildīt,jo tas maina olbaltumvielu struktūru, kas negatīvi ietekmē gremošanas sistēmu.

5.Sēnes
Sēnes ierindojās "smagi" sagremojamo produktu sarakstā. Speciālisti iesaka bērniem līdz četriem gadiem neēst sēnes.
Dietologi uzskata, ka sēnes ir vērtīgs augu olbaltumvielu avots, tādēļ, laiku pa laikam sēnes var iekļaut ēdienkartē.

Sēnēs ir ļoti daudz olbaltumvielu (trife­lēs — 5,5 g, baravikās — 3,9 g, austersēnēs — 2,4 g). Tās satur arī minerālvielas (īpaši mi­nams kālijs un fosfors), vitamīnus un citas noderīgas vielas. Turklāt vairākus vitamī­nus, piemēram, Bv B2, B6, D un H, jūs citos pārtikas produktos atradīsiet pavisam maz vai neatradīsiet nemaz. 

Vienīgais mīnuss — sēnes satur arī hitīnu, kas apgrūtina to sagremošanu. Arī sēņu olbaltumvielas un lielais šķiedrvielu daudzums organismam nav tik viegli pārstrādājami. Tāpēc sēņu ēdienus, īpaši, ja tie ir trekni pagatavoti, iesaka ēst die­nas pirmajā pusē un aicina būt piesardzī­giem cilvēkiem ar gremošanas sistēmas trau­cējumiem, kā arī nieru un aknu problēmām. Jāatceras arī, ka mežā augušajās sēnēs ir augsts smago metālu (kadmija un cinka) sa­turs, tāpēc tās nav vēlams lietot uzturā pārāk bieži.

Sēnes nedrīkst atkārtoti termiski apstrādātas, jo tā rezultātā samazinās ne tikai to lietderība, bet arī mainās tās struktūraŠādas izmaiņas var izraisīt kuņģa sāpes un vēdera uzpūšanos

Padomi par karstu ēdienu

Ilgstoši (vairāk kā divas stundas) glabājot ēdienu remdenu, tiek radīta ideāli piemērota vide baktēriju augšanai. Lietot šādus produktus uzturā ir bīstami veselībai.

Termiski apstrādāts ēdiens, ko neglabā temperatūrā virs 63°C, jāizmanto divu stundu laikā pēc pagatavošanas.

Uzsildīt ēdienu drīkst tikai vienreiz. 


Horeca.lv









 

  

Saistītie raksti

Kā pareizi ēst suši (angļu val.)
Kā pagatavot konusa picu (angļu val.)
Kā izcept garšīgu gaļu
Piment de La Vera – kūpināta paprika
Tumšas krāsas augļi un ogas


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts