Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Kā vislabāk uzglabāt maizi mitrā laikā?

Kas ir maizes pelējums un kā tas rodas? Vai rudzu un kviešu maizes uzglabāšanas apstākļi atšķiras? 

Svarīgāko par maizes pareizu uzglabāšanu stāsta šo noslēpumu zinātāja Arlita Sedmale. 

Maizes pelējums ir sēne, kuras sporas atrodas gaisā. Maizē pēc cepšanas to nav, jo karstajā temperatūrā pelējuma sporas iet bojā. Tās rodas un vairojas, maizi dzesējot, griežot, iepakojot un uzglabājot. Pelējuma veidošanos ietekmē mitrums un siltums. 

Rudzu maizē pelējums rodas lēnāk, jo, pateicoties ieraugam, tajā ir skābāka vide. Arī nesagriezta maize pelē lēnāk, jo garozā ir zemāks mitrums daudzums nekā maizes mīkstumā, tāpēc pelējuma sporas neattīstās tik ātri. 

Savukārt maizes pelēšanu paātrina mitrs un silts laiks, arī rudenī gaisā ir lielāka pelējuma sporu koncentrācija. Lai paildzinātu maizes realizācijas laiku, maizes ražotājs, var pievienot konservantus, , vai tie ir pievienoti,var pārbaudīt iepazīstoties ar informāciju uz iepakojuma.

Ja cilvēka acs saskata pelējumu kaut tikai uz vienas maizes šķēles, tas būs visā maizes kukulītī, un vienīgais risinājums ir šo maizi izmest. 

Cilvēka veselībai pelējumi ir kaitīgi, jo tie satur mikotoksīnus. Taču kopumā, ja gadās apēst iepelējušu maizi nelielos daudzumos, pelējuma ietekme uz veselību ir minimāla. Ja maize nav sapelējusi uz iepakojuma norādītajā realizācijas termiņā, to droši var lietot pārtikā, jo ražotājs vienmēr realizācijas laiku nosaka ar rezervi.

Ideālie uzglabāšanas apstākļi gan rudzu, gan kviešu maizei ir vienādi – istabas temperatūrā, vēlams, maizes kastē vai plauktā, atstājot to iepakojuma maisiņā. Ja maize ir iegādāta vairāk vai ir zināms, ka to nepaspēs apēst pirms uz maizes iepakojuma norādītā realizācijas laika beigām, to var ielikt ledusskapī vai pat sasaldēt, taču tad tā, īpaši kviešu maize, zaudēs savas garšas un smaržas īpašības. 

Tomēr jāsaka, ka speciāli ieteikumi maizes uzglabāšanai nav izstrādāti, jo katram mājās ir atšķirīgi apstākļi, un maize ir paredzēta izlietošanai ražotāja noteiktajā laikā, kas balstīts uz īpašu realizācijas laika noteikšanas testu. Tāpēc iesaku maizi pirkt biežāk un mazākos iepakojumos, lai pagūtu izlietot pirms tā ir sapelējusi. 


Horeca.lv


  

Saistītie raksti

Kā gatavot ķiploku mērci
Kas ir garšas pastiprinātājs E 621 jeb nātrija glutamāts?
Mīdijas
Artišoks
Kūpināti veselie pipariņi


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts