Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

23.07.2016

Uztura mācība. Pareiza uztura mīti un stereotipi

1. Ēst pēc plks.18:00 ir slikti
Neēd pēc sešiem vakarā - tas ir kaitīgi orgnismam. Tāds sauklis dzirdēts bieži, bet tas nav īsti pareizi. 
Patiesība ir tāda, ka nav ieteicams ēst 3 stundas pirms gulētiešanas, un ja jūs ejat gulēt plkst. 23.00, tad attiecīgi varat vieglas vakariņas baudīt arī pēc plks. 18.00. 

2.Tauki ir kaitīgi
Daudzi cilvēki joprojām uzskata, ka tauki ir kaitīgi organismam. Bet faktiski bez taukiem nav iespējamam pienācīga vielmaiņa. Otrkārt, ir daži vitamīni (A,D, E, K), kuri uzsūcās tikai tauku klātbūtnē. 
Treškārt, ja organismā trūkst tauki, tad ātrāk noveco āda, un cieš aknas.
Kas attiecas uz taukiem, tie ir nepieciešami, bet runa ir par "labajiem" taukiem, kas atrodas riekstos, avokado, zivīs utt 

Tauku veidi: piesātinātie un nepiesātinātie. Piesātinātie tauki istabas temperatūrā atrodas cietā stāvoklī. Tie sastopami piemēram, gaļā. 

Nepiesātinātie tauki, ieskaitot daudzkārt nepiesātinātos, istabas temperatūrā ir šķidri. Tos iegūst no augiem, bet tāpat arī no graudiem un riekstiem. 

Uzturā iesaka lietot piesātinātos un nepiesātinātos taukus līdzsvarotās attiecībās, tomēr arī samazināt tauku lietošanu, galvenokārt piesātināto, kuriem jātop daļēji nomainītiem ar nepiesātinātajiem taukiem.

Tauku nepietiekamība uzturā var radīt augšanas traucējumus, ekzēmas un ādas saslimšanas.
Savukārt, ja taukus lieto pārāk daudz, tas var palielināt ķermeņa svaru, kā arī rada risku saslimt ar sirds - asinsvadu slimībām, cukura diabētu un podagra. 

Tauku avoti pārtikā:
Piesātinātie tauki: gaļa, piena produkti, (sviests, siers utt).
Nepiesātinātie tauki: augu eļļas, graudi, rieksti.

3. Uzkodas ir slikti
Uzkodas ir nepieciešams, lai papildinātu enerģijas rezerves.
Tikai jāpievērš uzmanību tam, ko jūs ēdiet starp ēdienreizēm. Vislabāk ir izvēlēties augļus vai riekstus.

4. Mazāk ogļhidrātus
Tas ir apšaubāms apgalvojums, jo,ogļhidrāti ir galvenais enerģijas avots visām organisma funkcijām, kā arī citu barības vielu pārstrādei, olbaltumu un tauku apmaiņai. Ogļhidrāti ir noteicošais organisma enerģijas avots.

Ir divu veidu ogļhidrāti:
Vienkāršie ogļhidrāti iedalās vienkāršajos cukuros (kā glukoze un augļu cukurs) un divkāršajos cukuros (savienojums no diviem vienkāršajiem cukuriem). Cukurniedru cukurs, sastāvošs no glukozes un augļu cukura, ir vienkāršākais divkāršo cukuru paraugs. Kompleksie ogļhidrāti ir polisaharīdi (sastāvoši no daudzām vienkāršo cukuru molekulām). 

Tiem pieskaitāma stērķele, kuru organisms pārstrādā un uzsūc, un balastvielas, kuras nepārstrādājas, bet tikai veicina zarnu trakta darbību. Priekšroka dodama kompleksajiem cukuriem.
Ogļhidrātu nepietiekamība organismā:
Vispārējā ogļhidrātu nepietiekamība barībā var novest līdz pārliecīgam olbaltuma trūkumam organismā un vielmaiņas traucējumiem.

Pārāk daudz ogļhodrātu organismā, rada šādas sekas:
Olbaltumu un tauku radītā BI vitamīna nepietiekamība, svara palielināšanās saistībā ar ogļhidrātu pārvēršanos taukos, nosliece uz kariesu (dēļ vienkāršajiem ogļhidrātiem).

Ogļhidrātu avoti pārtikā:
Vienkāršie ogļhidrāti: cukurs un medus.
Kompleksie ogļhidrāti: stērķele (graudi, augļi un dārzeņi) un balastvielas.

5. Vai augļi un dārzeņi zaudēt uzturvērtību, ja to iesaldē?
Patiesība ir tāda, ka saldēti produkti saglabā līdz 90% no savas uzturvērtības.
Saldējot pārtikas produktus, daļa no to šūnu apvalka tiek bojāti, tādēļ saldēta pārtika negaršo tik labi kā svaiga.


6. Sulas ir tik pat veselīgas kā augļi
Ražošanā sulas zaudēts daudz vērtīgu vielu. Lielākā daļa sulas satur maz šķiedrvielu. Tāpēc ir labāk ēst augļus, dārzeņus un augļus.

7.Uztura un asins grupas saistīta
Ir daudz pētnieku, kuri uzskata, ka saikne starp asins grupu un produktu piemērošanu nav spēka. 

Horeca.lv

  

Saistītie raksti

Piecas biežāk pieļautās kļūdas vistas cepeša gatavošanā
Wi-Fi serviss nosaka viesnīcas kvalitāti
Tiek meklēts 8.konkursants!
Ekovirtuve – veselīga un Latvijā audzēta pārtika
Klientu apkalpošana un noliktavas uzskaite jaunā līmenī


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts