Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Receptes

14.09.2011

Padomi un ieteikumi par gatavošanu un cepšanu

Šeit atradīsi daudz praktisku padomu un ieteikumu par gatavošanu un cepšanu.

Cepšana

“Slīdošais šķērslis”

Maziem bērniem bieži ir grūti noturēt glāzi, un glāze viegli izslīd no rokām. Glāzes saturam izlīstot visapkārt, sasmērējas drēbes un mēbeles. Ja glāzei apkārt aptin pāris stipras gumijas lentes, tad to noturēt ir daudz vieglāk.

Cukurs padara maizītes kraukšķīgas

Ja samazina maizītēm izmantojamo cukura daudzumu, tad tās iznāk mīkstākas nekā parasti, un jo vairāk cukura izmanto, jo tās iznāk cietākas un kraukšķīgākas.



Divreiz uzrūgusi mīkla ir sulīgāka


Ja mīklai ļauj uzrūgt divas reizes - vispirms mīklas bļodā, bet pēc tam uz paplātes - maize iznāk sulīgāka.

Gluda un spīdīga glazūra

Gluda un spīdīga glazūra rodas, ja pūdercukuram piejauc mazliet silta piena.

Kā noņemt kūkas gabaliņus no pamatnes

Jāpasniedz mīkstu kūku ar pildījumu? Ja izsijā plānu kārtiņu pūdercukura uz tīras un sausas paplātes zem kūkas, tad gabaliņi viegli atdalīsies no pamatnes, kad kūku griezīs.

Mazliet karameļu garšas pankūkām

Cepot pankūkas, pieliek pannā izkausētajam sviestam mazliet cukura. Pankūkas tad iznāk smalkākas nekā parasti un tās mazliet garšo pēc karamelēm.

Mīkla uzrūgst labāk

Ja maizes mīklai pieber šķipsniņu cukura, tā labāk rūgst.

Miltu izstrādājumu izdošanās noslēpums

Miltu izstrādājumu sastāvdaļas jānomēra ļoti precīzi. Lai sasniegtu labu rezultātu, ir svarīgi, ka dažādu sastāvdaļu daudzumi paliek tajās pašās proporcijās.

Saldēšanas maisiņš sprauslas vietā

Piepilda maisiņu ar putukrējumu. Izgriež maisiņa stūrī mazu caurumiņu, otru maisiņa galu saspiež ciet un spiež putukrējumu caur caurumiņu.

Svaigi cepta maize katru dienu

Var pagatavot lielu daudzumu mīklas, glabāt to ledusskapī un cept svaigas maizītes katru dienu. Mīkla glabājama ledusskapī trīs dienas. Piparkūku mīklu var glabāt daudzas nedēļas.

Vēl labāks putukrējums!

Šķipsna baltā smalkā cukura vai vaniļas cukura putukrējumu padara labāku.

Vienreizējs priekšauts bērniem

Bērni piedalās kulinārijas izstrādājumu gatavošanā? Ja bērnam nav sava priekšauta, var pārgriezt uz pusēm plastmasas maisiņa apakšējo daļu un uzvilkt maisiņu bērnam virsū priekšauta vietā.


Dzērieni

Citrona šķēlītes ar tēju tradicionālā veidā

Citrona šķēlīšu pasniegšana pie tējas sākotnēji ir bijis krievu paradums. Tāpēc tējas un citrona apvienojumu sauc par krievu tēju. Pie krievu tējas nekad nelej klāt pienu.

Īru kafija

Gatavojot īru kafiju, vērts pamēģināt pielikt niedru cukuru "Demerara".


Ēdienu gatavošana

Ceptas zivs vai kraukšķīgu aisberga salātu mērce

Samaisa apmēram 100 ml viegli sakulta krējuma, 2 ēdamkarotes citrona sulas un 1 ēdamkaroti baltā smalkā cukura. Labs ar ceptu pleksti vai kraukšķīgiem aisberga salātiem.

Cukurs izceļ tomāta garšu

Vērts pielikt tomātu mērcei mazliet cukura – tas izcels paša tomāta garšu.

Cukurs pie ogām

Pārkaisa sasaldējamām ogām cukuru vai sasaldē ogas cukura sulā. Cukura sulai pirms uzliešanas ogām jābūt aukstai. Necukurotas ogas glabājas saldētavā 3–4 mēnešus, bet cukurotas ogas – vismaz gadu.

Cukurs uzlabo garšu!

Pieliek mazliet cukura kotlešu mīklai, lai izceltu tās garšu. Pietiekams daudzums ir divi garšvielu mēriņi cukura uz puskilogramu maltās gaļas. Šāds cukura daudzums nesaldina, bet tikai uzlabo garšu. Tas labi der maltas gaļas mērcei un citiem gaļas ēdieniem.

Dodoties slēpot vai slidot

Dodoties slēpot vai slidot, ņem ceļamaizei lielu termosu ar zupu. Piedevām der, piemēram, garšīgas maizītes vai kēksus. Ēdiens sasildīs, būs sātīgs un labs.

Ēdiens ir pārāk ass?

Ja ēdiens liekas pārāk ass, nekad neuzdzer ūdeni, jo tad tas izliksies vēl ugunīgāks. Asumu var mazināt ar kādu saldu ēdienu (piemēram, banānu).

Eleganta cukura maliņa!

Samitrina glāzes maliņu ar citrona sulu un pēc tam iespiež to baltajā smalkajā cukurā. Maliņa izskatās eleganti un uzlabo atspirdzinošo dzērienu un sulu garšu.

Mazs brīnums

Vārot dārzeņus, pieliek ūdenim papildus sālim mazliet cukura. Labs daudzums uz litru ūdens ir 2 tējkarotes sāls un 1 tējkarote cukura. Dārzeņu garša ievērojami uzlabojas!

Rabarbera lapa - labs iepakojums

Ietin ceļamaizes vai dzeramo pudeli rabarbera lapā. Rabarbera lapa izolē un uztur ceļamaizes un dzērienu vēsus. Tā nav jānes atpakaļ uz mājām, bet to var atstāt dabā, kur tā ātri pārstrādāsies pati no sevis.

Vienkārša mērce vai marināde

Viegli var pagatavot universālu salātu mērci vai marinādi, izmantojot pavisam nedaudz vielu. Sajauc citrona sulu, olīveļļu, niedru cukuru "Demerara"un mazliet saspiesta ķiploka. Var pamainīt garšu, pievienojot citas garšvielas, piemēram, svaigus garšaugus, kariju, kanēli, čili vai sarīvētu ingveru.

Ievārījums un augļu dzērieni

Akcentē tomāta garšu

Tomāti garšo labāk, ja tiem uzkaisa šķipsniņu cukura.

Konservēt vēlams vairākās porcijās

Nav ieteicams divkāršot norādījumos minētos daudzumus. Tad konservus ir grūti apmaisīt un izcilāt, turklāt tad neatbilst noteiktie vārīšanas un gatavības laiki. Ja vēlas pagatavot daudz konservu, taisa vairākas porcijas vai sasaldē izejvielas un gatavo konservus vēlāk.

Vai ievārījums un/vai marmelāde ir gatavs?

Šādi var pārbaudīt, vai ievārījuma un/vai marmelādes sastāvs ir labs: kad sāk vārīt ievārījumu un/vai marmelādi, ieliek ledusskapī šķīvīti. Pārbaudot uzlej uz šķīvīša ievārījumu un marmelādi un ieliek to atpakaļ ledusskapī atdzist. Tad izvelk caur ievārījumu/marmelādi karoti. Ja vilkums nesaiet ciet, tad tas ir gatavs.

Vārot sulas vai ievārījumus

Vārot sulas vai ievārījumus, rūpīgi jānosmeļ putas. Putās ir baktērijas un pelējuma sēnītes, kas var sabojāt sulu, ievārījumu vai marmelādi.

Vispārīgi padomi

Atvēsinošs padoms

Ja gatavo tēju, ko ņemt līdz ārā, ūdens vietā var izmantot ledus gabaliņus. Tie pudelē izkusīs, un dzēriens būs auksts līdz brīdim, kad gribēsies paēst un padzert. Aukstā pudele palīdzēs saglabāt aukstus arī citus grozā esošos ēdienus.

Padomi, kā atkārtoti izmantot sīrupa pudeles

• Piemērotas mājās gatavotu augļu sīrupu sasaldēšanai. Pārliecinieties, vai pudelē ir palicis mazliet brīvas vietas, jo aukstumā šķidrumi izplešas;
• Piepildiet pudeli ar mērci vai piedevām. Ērta, ņemot līdzi piknikā.
• Piepildiet pudeli ar džemu un izmantojiet to kā parocīgu saspiežamo pudeli. Ja džems ir pārāk biezs, sašķidriniet to blenderī.
• Izmantojiet kā ūdens pudeli treniņa laikā vai arī bērnu dzērieniem. Neļaujiet lapsenēm iekļūt pudelē.
• Izmantojiet kā mērtrauku, kad gatavojat.

Svaigi salāti drūmā rudens dienā

Pieliek salātiem mazliet ābola vai bumbiera kubiņu un iegūst jaunu garšu, kas atspirdzinās drūmā rudens dienā.




  

Saistītie raksti

Jāņogu dzēriens ar vaniļu
Plūškoka ziedu sīrups
Rabarberu krēms
Rīgas īpašais kokteilis „Clavis Riga”
Lieldienu ēdienkartē ieteicams atteikties no „ziemīgi” treknajiem ēdieniem. Pavasara pasta 4 personām


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts