Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

14.06.2016

Vasaras ogu kalendārs

Vasarai sākoties, mūsu ēdienkarti saldāku un krāsaināku padara sulīgās zemenes, kazenes, jāņogas un citas ogas, kas ne tikai izcili garšo, bet ir arī veselīgas. Turklāt ogas var ēst tik, cik sirds vēlas, tādēļ, ka tās satur maz kaloriju, bet daudz vitamīnu, minerālvielu un citu vērtīgu vielu. Ar ogām vasara sagādā vēl lielāku prieku!

Jūnija sākumā ienākas pirmā pavasarī ēdamā oga - ēdamais sausserdis, kas ir tumši zilā krāsā un nedaudz atgādina mellenes. Ogām ir saldskāba garša un tās ir arī labs vitamīnu avots, sevišķi daudz tajās ir C vitamīns. Tradicionālāku garšu piekritēji var pagaidīt vien pāris nedēļas, kad tirgus laukumā stendi lūzīs no reibinoši smaržojošu zemeņu kastēm. 

Kā liecina arheoloģiskie izrakumi, zemenes cilvēki lietojuši uzturā jau akmens laikmetā – un pareizi darījuši, jo šīs ogas ir gan gardas, gan arī ļoti veselīgas. Zemenes satur vairāk C vitamīna nekā apelsīni un citroni. Tās ir arī lielisks draugs tievētājiem, jo sastāv pārsvarā no ūdens (90%), un 100 gramos ogu ir tikai 33 kalorijas, toties daudz minerālvielu un vitamīnu. Zemenes īpaši ieteicamas mazasinības gadījumā, jo satur daudz dzelzs. 

 Jūlijā vasara ir pilnbriedā un tā neskopojas ar ogām – gan sarkanās un dzeltenās jāņogas, gan upenes, ērkšķogas un avenes iepriecina ogu mīļotājus. Jāņogas un it īpaši upenes satur daudz C vitamīna, tajās esošais dzelzs veicina asins radi, magnijs stiprina muskuļus un sirdi, bet gan jāņogu, gan upeņu sula ziemā palīdz pret saaukstēšanos un klepu.

Upenes ir svarīgs minerālvielu un vitamīnu avots, piemēram, jāapēd tikai 50 gramu šo ogu un ieteicamā C vitamīna dienas deva ir nodrošināta! Ja tomēr skābenās jāņogas un upenes jums neiet pie sirds, tad to vietā varat izvēlēties saldās un aromātiskās avenes. Ja jums ir vēlēšanās virtuvē paeksperimentēt, tad noteikti varat izmēģināt neparastās aveņu marmelādes, piemēram, ar zemenēm, meloni, banāniem, apelsīniem, garšu bagātinot ar citronu sulu, kanēli vai vaniļu. Avenes ir ne tikai aromātiskas, bet arī veselīgas. Aveņu tēja palīdzēs drudža un saaukstēšanās gadījumos, bet pašas ogas ir nozīmīgs vitamīnu avots, tajās ir ievērojams daudzums C, K, kā arī B grupas vitamīni. Ērkšķogas garšos gan tiem, kuri dod priekšroku skābām ogām, gan tiem, kuri iecienījuši kaut ko saldu, jo atkarībā no šķirnes, tās variē gan savā krāsu, gan garšu buķetē. Bez tam ērkšķogas ledusskapī var uzglabāt līdz vienai nedēļai – ja līdz tam šķiet, ka tāpat neapēdīsiet, tās ir lieliski piemērotas arī saldēšanai! Ērkšķogas ir arī veselīgas – tām piemīt organismu attīroša iedarbība un tās var izmantot skaistumkopšanā, piemēram, ērkšķogu sulu lieto sausas sejas kopšanai un arī pigmentu plankumu balināšanai.

Augustā gan dārzos, gan mežos sāk ienākties tādas ogas kā kazenes, lācenes un mellenes. Tumšās kazeņu ogas ne tikai izskatās vilinoši, bet arī garšo izcili un ir ļoti veselīgas. Tās satur gan vitamīnus (bagātas ar C, K un E vitamīnu), gan minerālvielas, folskābi un dzelzi un citas, mūsu organismam nepieciešamas vielas, turklāt arī kazeņu lapas var izmatot veselīgu tēju pagatavošanai. Lācenes mūsdienās jau kļuvušas par īstu retumu, taču, ja vien jums ir tāda iespēja, tad noteikti nogaršojiet šīs veselīgajās ogas, jo tās satur daudz vērtīgu vielu, kā, piemēram, fitoestrogēnus, augļskābes (linolskābi un alfalinolskābi), karotīnu, dabiskos antioksidantus un lielu daudzumu C vitamīna.

Lācenes ir iecienīts tautas medicīnas līdzeklis, jo, piemēram, lāceņu lapu uzlējumi palīdz stiprināt imunitāti, bet izkaltētas, saberztas un ar nelielu daudzumu karsta ūdens aplietas lāceņu lapas var siet pie grūti dzīstošām brūcēm. Vēl bez lācenēm varat nobaudīt arī mellenes, kas izcili garšo gan tāpat – no zariņa noplūktas, gan ar pienu, kā arī augstā pektīna satura dēļ ir piemērotas gan želeju, gan marmelāžu gatavošanai. 

Vai esat pamēģinājuši izspiest melleņu sulu? Ja tas šķiet pārāk sarežģīti, tad noteikti šovasar atklājiet sev arī kultivētās, lielogu mellenes, kas nenokrāso rokas un muti violetā krāsā, bet ir tikpat veselīgas un pat vēl saldākas, kā meža mellenes. Lielogu mellenes tāpat kā parastās satur daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, un palīdzēs organismam lēnāk novecot. Mellenes satur arī vienu no ogās visretāk sastopamajām organiskajām skābēm – dzintarskābi, kam ir liela nozīme procesos, kuri nodrošina asinsvadu sieniņu elastību. 

Tāpat tās satur daudz A vitamīnu, kas uzlabo redzi, tādēļ mellenes uzskata par vienu no labākajiem dabiskajiem līdzekļiem pret kataraktu. 
Baudiet šo vasaru un tās sniegtās veltes – ogas, un sagaidiet rudeni atpūtušies, veselīgi, un ar saldētu ogu krājumiem ziemai savā ledusskapī!




Līga Bērziņa

  

Saistītie raksti

Lieldienu groziņi (recepte)
Ēd, smērē un priecājies!
Padomi džentelmeņiem-kā dāvināt un pasniegt dzirkstošo vīnu
Lielākās vīna ražotājvalstis pasaulē
18.oktobrī, Latvijas Etnogrāfiskājā brīvdabas muzejā- Putras diena (receptes)


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts