Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

15.07.2016

Uztura mācība. Kuros augļos ir vairāk un kuros mazāk cukura?

Vai augļu cukurs ir labāks? 
Ar augļu cukuru parasti saprot fruktozi, un agrāk speciālisti uzskatīja, ka tas ir labais cukurs, jo tas ir augļos.

Augļu cukurs, kamēr tas atrodas augļos kombinācijā ar augļos esošajām šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem, ir labs, līdz brīdim, ja to atdala no augļiem, tad tas pārvēršas par parastu cukuru, kas kā zināms jālieto ar mēru.
 
Galda cukurs sastāv no glikozes un fruktozes molekulām, un to dēvē par saharozi. Glikozi kā enerģijas avotu var izmantot teju katra organisma šūna, savukārt fruktozi var pārstrādāt tikai aknu šūnas, kur notiek diezgan komplicētas reakcijas (no uzņemtās glikozes daudzuma aknas pārstrādā aptuveni 20%).

Rezultātā rodas triglicerīdi, kā arī urīnskābe un brīvie radikāļi. Ja fruktozes uzturā ir daudz, proporcionāli vairāk veidojas arī iepriekšminētie savienojumi, kas lielā apjomā var radīt problēmas. 
Triglicerīdi var uzkrāties aknu šūnas vai asinsvados, brīvie radikāļi var bojāt šūnu struktūras, 
enzīmus un radīt citus bojājumus, savukārt urīnskābe var izslēgt slāpekļa oksīda veidošanos,
kas palīdz pasargāt artēriju sieniņas no bojājumiem. 

Augļu cukurs tāpat var veicināt lieko kilogramu uzkrāšanos, kā arī izraisīt insulīna jutības traucējumus. 

Zinātniskos pētījumos atklāta saistība starp fruktozi un ne alkoholisko taukaino hepatozi, aptaukošanos, diabētu, sirds slimībām un pat vēzi, taču šī nav gluži cēloņa un seku sakarība.

Jaunāko laiku pētījumu secinājumi ir tādi, ka no augļiem izvilktais cukurs nekas labs nav, un profilakses nolūkos ir vērts samazināt arī fruktozes daudzumu uzturā. 


Der zināt kuri augļi satur vairāk dabīgā cukura- fruktozi

Līčes
Ar vienu glāzi līčes augļu jūs saņemat 29 gr cukura, kas ir iespadīga deva, bet nesteidzieties izslēgt no uztura šos eksotiskos augļu, jo vienā glāzē līčes atrodas arī 136 mg kalcija, kas ir 75 mg vairāk par ieteicamo dienas devu, bet laiku pa laikam to var baudīt.

Vīģes
Vīģes tiek uzskatīts par "luksusa" klases augļi, papildus īpašai garšai, tajā slēpjas arī 27 grami cukura. Baudīt ar mēru.

Mango
Mango - glāze augļu satur 23 gramus cukura un īpaši daudz A vitamīna - vairāk nekā vienu trešdaļu no ieteicamās diennakts devas.

Banāni 
Vienā banānā ir 14 grami cukura, tie ir arī ieteicami kā kālija avots.
 
Ķirši
Glāzē saldo ķiršu ir aptuveni 18 grami cukura. 

Vīnogas
Gan sarkanās, gan zaļās vīnogas satur ap 15 gramus cukura vienā glāzē. Sarkanās vīnogas ir bagātīgas ar antioksidantiem.



Augļi, kuri satur maz cukura

Avokado
Šis auglim ir minimāls cukura daudzums, aptuveni tikai  1 gr cukura augļī. Turklāt tajā ir daudz veselīgu vielu, kas strauji izraisot sāta sajūtu

Dzērvenes
Glāze svaigu dzērveņu satur apmēram 4 gramus cukura.

Citroni un laimi
Citronos un laimos ir zems cukura daudzums. 


Avenes
Avenes satur tikai 5 gramus cukura vienā glāzē, turklāt avenes satur daudz vairāk šķiedrvielu nekā jebkura cita oga.

Kazenes
Kazenes satur tikai 7 gramus cukura vienā glāzē.

Zemenes
Glāzē zemeņu jūs atradīsiet tikai 7 gramus cukura, un ar tām 85 miligramus C vitamīna - nedaudz vairāk nekā ieteicamā dienas deva, kas ir 75 mg.

Rabarberi
Rabarberos ir maz cukura, toties daudz vitamīnu un organismam nepieciešamu mikroelementu.
 
Mellenes 
Mellenes ir vienas no uzturvērtības ziņā vērtīgākajām ogām, un tās ir īpaši bagātas ar antioksidantiem. Savukārt cukura aromātiskajās ogās ir samērā maz – piecas lielas mellenes satur apmēram 5 gramus cukura.

Horeca

  

Saistītie raksti

Medījumu gaļa ir veselīgs gardums, izmēģini stirnas cepeti
Liekais svars Eiropā: fakti un statistika
Kāds ir mūsdienu gardēdis? Ieskicējam viņa portretu!
TOP 5 pasaules kulinārie festivāli profesionāļiem un gardēžiem
Ievads par garšvielām


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts