Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

03.09.2018

Eļļām pa pēdām – tai ne vienmēr ir jābūt olīveļļai

Ķirbju sēklu eļļa no Štīrijas sajūsmina garšu pasauli

Štīrijas melnais zelts - ķirbju sēklu eļļa no Austrijas jau izsenis ir kļuvusi par kulinārijas pasaules neatņemamu sastāvdaļu.

Tai pat ir piešķirts aizsargātas ģeogrāfiskās izcelsmes nosaukums. Tās nosaukumam: Štīrijas ķirbju sēklu eļļa („Steierisches Kürbiskernöl“) vajadzētu novērst negodīgus tikai šim Austrijas reģionam raksturīgās eļļas pakaļdarinājumus.  

Eļļu iegūst no eļļas ķirbjiem, kas tiek audzēti Štīrijas un Bergenlandes dienvidu reģionos, kā arī Ungārijas un Slovēnijas pierobežas teritorijā. 

Salīdzinot ar olīveļļas ražošanas procesu, šīs eļļas priekšrocība ir tāda, ka to no pareizi uzglabātām ķirbju sēklām var spiest visu gadu. 

Aptuveni 8 -10 kg smagie ķirbji nogatavojas smilšaini mālainā zemē, īpašos klimatiskajos apstākļos, kur dominē siltums un mitrums. 

Pārsvarā tumši zaļganās krāsas ķirbju sēklu eļļai piemīt izteikts riekstu aromāts. Eļļai ir augsta uzturvērtība, jo tās sastāvā ir gan piesātinātās, gan nepiesātinātās taukskābes, kas veicina taukvielu un holesterīna noārdīšanos organismā. Tā, cita starpā, satur arī vitamīnu B labākai vielmaiņai un nervu darbības stabilizēšanai, kā arī cinku un fosforu, kam ir būtiska loma zobu un kaulu uzturēšanā. 

Kāpēc tieši Štīrijā?

Tāpēc, ka tieši tur daba pirms simtiem gadu pieļāva kļūdu, kuru Štīrijas iedzīvotāji prata izmantot savā labā. Ķirbju sēkla, kuru tradicionāli sedz apvalks, tā saucamās negatīvas mutācijas ietekmē pārvērtās par sēklu bez aizsargapvalka. Ideāls variants eļļas ieguvei, nodomāja Štīrijas iedzīvotāji un sāka audzēt jaunās šķirnes ķirbi. 

Šo ķirbju sēklas var vienkāršāk apstrādāt maltuvēs, tomēr joprojām viena litra eļļas ieguvei ir nepieciešami vismaz divarpus kilogrami sēklu, kuras iegūst no aptuveni četrdesmit ķirbjiem! Laika gaitā ir iesakņojies uzskats, ka pateicoties lielajam vitamīnu skaitam eļļā, kā arī nepiesātinātajām taukskābēm, ķirbju sēklu eļļa ir ļoti augstvērtīga. 

Kulinārijas pasaule arvien no jauna atklāj to, ka eļļas riekstaino garšu var izmantot plašāk, nekā tikai kā piedevu salātiem. Dažādi pesto, ķirbja čatnijs, ķirbju un citu dārzeņu biezzupas, ar ķirbi pildīta forele, pākšaugu un graudaugu ēdieni un pat saldie ēdieni, īpaši vaniļas saldējums … kulinārijai nav robežu. 


Horeca.lv iesaka: ķirbju sēklu eļļa 

 

  

Saistītie raksti

Andy Hayler par Michelin zvaigžņu sistēmu
Kādu dzērienu likt galdā svētkos
Avokado sadarbībā ar restorānu “Hacapuri” un šefpavāru Alekseju Pavgonenu aicina uz semināru 29. martā
Viesistaba aicina pusdienās! No 19.-23. maijam -gardie piedāvajumi
VINTAGE- nedēļas pusdienu piedāvājums 31.03.-04.04.


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts