Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Kā rodas caurumi sierā un vai tā mizas ir ēdamas

Kā rodas caurumi sierā?
Caurumi sierā rodas nogatavošanās laikā. īpašu kultūru darbības rezultātā speciālā temperatūrā sierā rodas gāzes. Tā kā šīm gāzēm nav izejas, rodas dobumi- slavenie caurumi sierā.
Dažādu sieru veidiem caurumi ir atšķirīgi. Piemēram, Krievijas jeb Tilsiter tipa sieriem caurumi ir mazi un neregulāras formas.
Holandes jeb Gouda un Edam sieriem caurumi ir reti, bet izteikti apaļas formas. Šveices tipa sieriem caurumi ir izteikti lieli un apaļi. 

Kādas siera mizas ir ēdamas?
Ēdamas ir to sieru mizas, kuri ir nogatavojušies dabīgi. Tas attiecas, piemēram, uz tādiem sieriem kā Camember un Limburger
Savukārt cieto un puscieto sieru pārklājums nav ēdams.
Cietie un puscietie sieri ir pārklāti ar speciālu polietilēna vai mākslīgo plēvi, kura kalpo kā aizsardzība pret pelējuma veidošanos un siera sakalšanu. Šīs plēves sastāv no cietā parafīna, bišu vaska un tāpēc nav ēdamas.


Vai drīkst ēst pelējumu uz siera virsmas?
Pelējums uz siera virsmas var būt cēlas vai svešas dabas. Cēls pelējums ir, piemēram, Camembert un Dor Blu sieriem. Šāds pelējums nav kaitīgs un piešķir sieram tā raksturīgo garšu un tipisko izskatu. Svešas dabas pelējums parasti rodas siera nepareizas uzglabāšanas rezultātā. Pelējuma skarts siers zaudē kvalitāti, atšķiras ar citādāku garšu un smaržu. 
Pelējums, kas rodas šādā procesā, bojā produktu, tas nav ēdams un var būt bīstams veselībai.

Kā pareizi uzglabāt sieru?
Ideāla temperatūra siera uzglabāšanai ir no +4°C līdz +6°C. 
Pārāk zema temperatūra var padarīt sieru bezgaršīgu, pārāk augsta – izraisīt tā bojāšanos.

Uzglabāt ne ilgāk par nedēļu! 
Sieru ieteicams uzglabāt ne ilgāk kā nedēļu, jo siers ātri zaudē garšu un mitruma daudzumu saskarsmē ar gaisu. Optimālais lietošanas ilgums no iepakojuma atvēršanas brīža ir septiņas dienas. 

Sieram ir jāelpo, tāpēc to nedrīkst glabāt vakuuma iepakojumā. Labāk ir uzglabāt sieru speciāli tam paredzētā traukā, vai ietīt alumīnija folijā, kurā ir nelieli caurumi. Mīkstais siers ir vienmēr jāiesaiņo atsevišķi, jo cēlais pelējums viegli nokļūts uz citām siera šķirnēm. Cietais siers parasti glabājas ilgāk. To ieteicams glabāt vienā gabalā.

Horeca

  

Saistītie raksti

Kā ātri pagatavot bietes
HORECA ABC. Ēdināšanas uzņēmumi- restorāni un kafejnīcas
Papaija
Plānojat veidot jaunu ēdināšanas iestādi? Ar ko sākt?
Madagaskaras vaniļas pāksts


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts