Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Receptes

14.09.2011

Augļi un ogas veidos ēdienu izsmalcinātu un bagātinās to ar vērtīgām uzturvielām

Rudenī augļu un ogu lietošana ikdienas uzturā kļūst īpaši svarīga tieši imunitātes stiprināšanai. Intensīvās rudens ogu garšas dēļ tās ir ieteicams pievienot ēdieniem kā sastāvdaļu. Tas ne tikai veidos ēdienu izsmalcinātu, bet arī bagātinās to ar vērtīgām uzturvielām. Latvijas Augļkopju asociācija aicina būt radošiem un eksperimentēt ar garšu un krāsām, veidojot savu maltīšu formulu. Iedvesmai sūtam vairākas rudens receptes:

•    Siltie vistas salāti ar ananāsiem un brūklenēm
Sastāvdaļas: ananāsi 100g, brūklenes 50g., augu eļļa 20ml, saldā paprika ½ gab., salāti 100g., vista 300g. Mērces sastāvdaļas: sinepes ¼ tējk., vīnogu kauliņu eļļa 30ml, citronu sula 30ml, sāls, melnie pipari.

Pagatavošana: salātus nomazgā, nosusina un saplēš mazos gabalos. Vistas gaļu sagriež kubikos, apsāla un cep līdz tā kļūst zeltaini brūna. Saldo papriku un ananāsu sagriež kubikos. Mērces sastāvdaļas sakuļ viendabīgā masā. Uz liela šķīvja servē salātus, virsū uzliek vistu, pārber papriku, ananāsus un brūklenes. Pārlej ar mērci.

•    Kāpostu salāti ar brūklenēm
Sastāvdaļas: svaigi kāposti 100g, zaļumi (dilles, sīpolloki, pētersīļi), gurķi 200g, 1 glāze brūkleņu, 1 ēdamkarote augu eļļas.

Pagatavošana: kāpostu sasmalcina, gurķus sagriež, zaļumus smalki sakapā. Dārzeņus un ogas kārto uz šķīvja. Pārlej ar augu eļļu.

•    Salāti „Astoria”
Sastāvdaļas: 3 bumbieri, 3 greipfrūti, 1 zaļais pipars, pētersīļu lapas 30g, salātu bunte, 10 lazdu rieksti, sāls un pipari pēc garšas. Mērces sastāvdaļas: 4 ēdamkarotes augu eļļas, 2 ēdamkarotes etiķa, 1 ķiploka daiviņa, 2 mazi sīpoli, 2 ēdk. sasmalcinātu zaļumu (estragons, pētersīļi, dilles u.c).

Pagatavošana: Augļus nomizo. Bumbieri sagriež 8 daļās un izņem serdi, greipfrūtus sagriež kubiņos. Zaļajam piparam izņem vidu un sagriež plānās šķēlēs. Eļļas un etiķa mērces pagatavošana: sāli un piparus kuļ ar etiķi līdz sāls ir izšķīdusi. Pievieno eļļu, zaļumus, sīpolus, caur spiedi izspiestus ķiplokus un labi samaisa. Uz šķīvja servē salātus, pārkaisa smalki sakapātus pētersīļus, pa virsu liek augļus, sasmalcinātus riekstus, pārlej ar eļļas un etiķa mērci.

•    Augļu kokteilis
Sastāvdaļas: arbūzs 30g, plūmes 40g, vīnogas 30g, saldais krējums 30g, pūdercukurs.

Pagatavošana: arbūza mīkstumu, ābolus un bumbierus sagriež kubos, plūmes pārgriež uz pusēm un izņem kauliņus. Augļus liek traukā, uzber vīnogas, pārklāj ar putukrējumu.

Rudenī svarīgi ir ne tikai baudīt, bet arī sagatavot sezonas ogas un augļus nākamajiem mēnešiem. Pareizi glabāti, tie būs veselīgi vēl ilgi pēc jaunā gada un izmantojami ēdienreizēs svaigā veidā.

Vairāk receptes pieejamas Latvijas augļkopju asociācijas izveidotajā bukletā
 (http://www.augliveselibai.lv/uploads/files/Receptes_ar_augliem_ogam.pdf).

Pasākums, kas finansēts ar Eiropas Savienības un LR Zemkopības ministrijas atbalstu.















  

Saistītie raksti

Taizemes vistas zupa ar kokosriekstu pienu
Ziemassvētku recepte: saldo kartupeļu purē
Uz iesmiņiem grilēta gaļa un dārzeņi
Horeca.lv iesaka: brieža gaļas steiks (2 personām), recepte
Biešu- ābolu salāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts