Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

19.05.2015

Pavārs, viesmīlis vai medmāsa

Kur studēt? Novērojumi un aptaujas rāda, ka cilvēks pirms izdara izvēli par to, kādu profesiju apgūt, vadās pēc vairākiem kritērijiem:

1. vai  izvēlētā profesija būs pieprasīta darba tirgū Latvijā, un pēdējos gados tiek vērtēts arī iespējamais pieprasījums ES
2. cik viegli būs  iespēja atrast darbu
3. vai varēs saņemt vēlamo atalgojumu
4. cik viegli nokļūt līdz studiju vietai
5. studiju maksa
6. interese konkrētajā jomā
7. informācija par izvēlēto mācību iestādi  interneta- sociālajos tīklos
8. mediju un sabiedrības  ietekme par to, kas ir vērtības un prestižs
9. draugu ieteikumi
10. ģimenes ieteikumi 
11. ģimenes tradīcijas ( jaunieši mēdz izvēlēties mācīties to pašu, ko viņu vecāki )

Psiholoģiskie pētījumi pierāda, ka ne katram var būt piemērota viena vai otra profesija. Tāpat psiholoģiskie pētījumi parāda, ka pēc studiju beigšana, uzsākot darbu cilvēki atzīst, ka praktiski darbojoties profesijā realitāte atšķiras no tā kāds bija iedomātais priekšstats par izvēlēto profesiju.  

Tādēļ svarīgi pirms uzsākt studijas iepazīties ne tikai ar praktiskajiem jautājumiem- par studiju maksu un profesijas prestižu, bet arī izvērtēt individuālo psiholoģisko atbilstību konkrētai profesijai.

No pētījuma rezultātiem atklājās, ka ir psihotips,  kurš  nevar būt vadītājs, bet var būt tikai izpildītājs un otrādi. 
Tāpat ir psihotips,  kuram piemērotas, tā saucamās, dodošās profesijas – ārsts, medmāsa, psihologs, sociālais darbinieks, skolotājs, audzinātājs, treneris. 
Šiem profesijas pārstāvjiem ar gadiem mēdz būt arī izdegšanas sindroms, tādēļ jāievēro darba un atpūtas balanss, bet ja, izdegšana sindroms  ir izteikts, tad nepieciešams arī psihoterapeita atbalsts. 

Pie bīstamajām profesijām pieskaitāmi militārajā dienestā strādājošie, policisti, ugunsdzēsēji u. tml. Arī šīs profesijas pārstāvjiem pie intensīvas slodzes pastāv izdegšanas sindroma iespējas. 

Arī pavāru un konditoru profesijas ir piemērotas dodošajam psihotipam. Labam pavāram ir raksturīgi izjust gandarījumu, ja izdodas pārsteigt un iepriecināt viesus ar gardu maltīti.  Tas ir prieks dodot. Tā ir vēlme iepriecināt cilvēkus. Radīt patīkamas sajūtas.

Vēl pavāram būtu nepieciešama radošā dzirkst un entuziasms. Jo kā zināms ēdienu gatavošana ir ne tikai precīzas zināšanas par produktu īpašībām,  produktu proporcijām, gatavošanas/uzglabāšanas  temperatūru,  garšu saderību utt, bet tas ir arī izjūtas jautājums un vēlme eksperimentēt un veidot jaunas receptes.


Horeca.lv

  

Saistītie raksti

Wine Spectator TOP 100
HoReCa aprīkojuma un servisa izstāde INTERNORGA 2020
Kāds ir mūsdienu gardēdis? Ieskicējam viņa portretu!
26.martā- Klasiskie latviešu ēdieni mūsdienu garšās ar Sergeju Šiporovu
Kuldīga aicina uz lielāko Ziemassvētku tirgošanos Kurzemē Ziemassvētki dun` Kuldīgā 2022


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts