Vidusjūras diētas popularitātes trumpis
Kas tad ir Vidusjūras diēta? Ar šo terminu saprot ēšanas paradumus, kas populāri valstis visapkārt Vidusjūrai — Spānijā, Grieķijā, Dienvidfrancijā, Ziemeļāfrikā, Tuvajos Austrumos, bet par centru uzskata Itāliju un itāliešu virtuvi. Kaut arī nosaukumā ietverts vārds diēta, ēdiens, kas gatavots pēc šiem principiem, domāts ikvienam. Ja ir vēlme novājēt, uzmanība pievēršama produktu daudzumam un proporcijām. Vidusjūras diētas trumpis ir pētījumi par itāliešu mūžu, kas ir viens no ilgākajiem pasaulē un tādējādi acīmredzami apstiprina Vidusjūras reģionā piekopto ēšanas tradīciju efektivitāti.
Vidusjūras valstu iedzīvotājus salīdzinoši retāk nekā citviet dzīvojošos nomoka aptaukošanās, sirds asinsvadu slimības, hipertensija, diabēts, ateroskleroze, podagra un citas slimības. Vidusjūras diētā ietilpst maize, makaroni un citi labības produkti, svaigi dārzeņi un pākšaugi, augļi, jūras veltes, siers, olīveļļa, garšaugi un fermentēti piena produkti, piemēram, jogurts. Gaļa uzturā tiek patērēta mēreni, bet vairāk tiek lietotas zivis, nedaudz sarkanā vīna.
Šai diētai netrūkst ne lieliskas garšas, ne smaržas, ne krāsu, ne pievilcības. Turklāt cilvēkiem, kas dzīvo pie Vidusjūras, nepietiek tikai ar labi pagatavotu, sabalansētu ēdienu. Viņi ēšanai atvēl gana daudz laika un nesteidzas.
Par to, ka Vidusjūras virtuve ir populāra arī citviet liecina kaut vai Itālijas eksporta apmēri vien. Izrādās, ka pērn par 13% pieauga itāļu pārtikas produktu eksports uz citām valstīm.
Tomēr Boloņas Universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka Vidusjūras diētas aktualitāte mazinās pašā Itālijā. Piemēram, ja 80% aptaujāto apliecina, ka zina par Vidusjūras virtuves priekšrocībām, bet seši no desmit intervētajiem pieļauj nopietnas kļūdas ēšanas paradumos un atkāpjas no šīs diētas pamatprincipiems, kas ievērojami ietekmē arī vispārējo veselības stāvokli.
Ilze Mežniece