Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

21.06.2017

Recepte, kas patiks grilētas gaļas cienītājiem

Tuvojas Līgo svētki, kad līdzās tradicionālajiem Jāņu ēdieniem liekam galdā arī uz iesmiem ceptu gaļu. Šis būs vispiemērotākais brīdis, lai pamielotu savus draugus ar melno cūkgaļas bārkekjū amerikāņu gaumē. 

“Tā ir īsta ASV dienvidu garša, kas ir cieņā “dziļajos” Dienvidos, kur kūpināšanai, sālīšanai, cepšanai uz grila ir ierādīta goda vieta,” par cūkgaļas barbekjū saka aizrautīgais britu pavārs Džeimijs Olivers. 

Iedvesmu receptei Olivers guvis apceļojot Teksasu, taču svētdienās, no 25.jūnija kanālā “FOX Life” skatāms pavāra jaunais šovs “Džeimija ceļojums apkārt Amerikai”. Tas tapis pēc visnotaļ trakas kulinārās ekspedīcijas pa vairākiem ASV štatiem  – Luiziānu, Arizonu, Džordžiju, Vaiomingu, kā arī ceļojuma uz Losandželosu un Ņujorku. Interesanti, ka šajā šovā Džeimijs runā ne tikai par maltītēm, bet arī par nopietnām lietām – nabadzību, alkoholu, atstumtību. 

Lūk, recepte, kas patiks grilētas gaļas mīlētājiem. 

Sastāvdaļas marinādei
½ tējkarotes ķimeņu sēklu 
1 tējkarote fenheļa sēklu
2 krustnagliņas
1 ēdamkarote ar kaudzi saldas kūpinātas paprikas
1 apelsīns, miziņa un sula
maza buntīte svaiga timiāna, noplūktas un smalki sagrieztas lapiņas
4 ķiploka daiviņas, notīrītas un ļoti smalki sagrieztas
150 ml organiskā tomātu kečupa 
6 ēdamkarotes balzametiķa

Sastāvdaļas gaļai
4 x 400 g augstākās labturības kategorijas cūkas filejas
jūras sāls 
Svaigi malti melnie pipari
1 sauja svaiga koriandra, noplūktas un sasmalcinātas lapiņas – pēc izvēles
1 citrona sula – pēc izvēles

Pagatavošana
Lai pagatavotu marinādi, piestā (vai kā savādāk) saberz ķimeņu, fenheļa sēklas un krustnagliņas, sajauc tās ar papriku, apelsīnu miziņu un sulu, timiānu, ķiplokiem, kečupu un balzametiķi. Apkaisi cūkas fileju ar sāli un pipariem. Tad aplej gaļu ar marinādi tā, lai gaļa ir pilnībā pārklāta. Šim nolūkam izmanto lielāko daļu marinādes. 

Fileja jāmarinē vismaz stundu, bet vislabāk – aptuveni pusi dienas. Ja plāno cūkgaļu cept uz iesmiem, tad sagriez to apmēram 2,5 centimetru lielos gabaliņos. 

Kad esi gatavs gaļas cepšanai, tad liec to uz barbekjū pannas vai grila. Cep apmēram 15 līdz 20 minūtes vai arī tik ilgi, līdz fileja ir jauki apdegusi. Ik reizi, kad apgriez gaļu, apslaki to ar marinādes pārpalikumu, lai veidojas lipīga, tumša glazūra. 

Gatavo fileju noliec uz lielas paplātes un ļauj piecas minūtes nostāvēties. Ja cep veselas filejas, tad sagriez tās uz pusēm vai noņem gaļu no iesmiem, apkaisi ar sasmalcinātu koriandru vai apslaki ar citrona sulu. 

Lieliski sader kopā ar salātiem, asām pupiņām, kukurūzu un rīsiem. 


Tija Ezeriņa

  

Saistītie raksti

Karstvīns svētku noskaņai
Rudens Rīgas restorānu nedēļa ir sākusies
Jaunākie atklājumi dižbrūkleņu produktos
Garda kafija Līgo nakts mundrumam
Mencas fileja ar tomātu mērci un makaroniem- recepte


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts