Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

18.04.2018

Uztura mācība- 5 veselīgi produkti, kurus jāēd ar mēru

Arī veselīgus produktus jāēd ar mēru. Tas attiecās arī uz riekstiem, graudaugiem, dārzeņiem un zivīm. Izrādās, ka arī veselīgus produktus lietojot par daudz, tie var negatīvi ietekmēt organismu. Lūk 5 iecienīti produkti, kurus nav vēlams ēst pārāk daudz. 

1. Brazīlijas rieksti
Brazīlijas rieksti - satur īpaši daudz selēna un mikroelementu, tie nostiprina organisma spēju pretoties infekcijām. Viens Brazīlijas riekstS satur 90 mikrogramus selēnu, kas ir 2 reizes lielāks nekā RDA šī mikroelementa.

Apēdot  6-8 riekstus dienā, cilvēks uzņem selēna dienas devu par 777%! Periodisko Brazīlijas rieksti darīs jums labi, bet tos nevajadzētu ēst katru dienu, pretējā gadījumā pastāv iespēja saindēties ar selēnu, kas īpaši smagos gadījumos  var izraisīt matu izkrišanu, nervu un gremošanas traucējumus, reiboni un pat sirdslēkmes kā arī nieru mazspēju.


2. Spināti un bietes 
Spināti un bietes ir ļoti ieteicami dārzeņi, bet der zināt, ka tie satur ievērojamu daudzumu oksalāta - skābeņskābes sāļus.  Oksalāts darbojas kā probiotiķi. 
Ja cilvēkam ir nosliece uz nierakmeņu veidošanos, tad pārmērīga šo dārzeņu lietošana uzturā, var nodarīt kaitējumu. 

3. Konservēts tuncis
Tuncis ir bagāts ar olbaltumvielām un omega-3 taukskābes, bet diemžēl, tas arī satur daudz dzīvsudraba, kas nav labvēlīgi smadzeņu un nervu sistēmai, it īpaši maziem bērniem. 
Dzīvsudrabs ir bīstams arī pieaugušajiem (saindēšanās simptomi ir nejūtīgums ekstremitātēs, neskaidra redze, un atmiņu). 
Tomēr nav precīzu pētījumu, tieši cik daudz tunzivju konservus vajadzētu apēst, lai notiktu saindēšanās ar dzīvsudrabu.  
To nosaka arī personas svars. Piemēram, sverot 50 kg, ieteicams ēst ne vairāk kā 120 gramus konservētu tunzivju nedēļā. 

Ieteicams izvēlēties citas jūras veltes, kurās dzīvsudrabs ir daudz mazāks - garneles, lasis, sams.

4. Sarkanā gaļa, austeres un baltās pupiņas
Visi trīs produkti ir bagāts dzelzs avots, kuram ir liela nozīme skābekļa piegādei  muskuļiem.
Kaut arī dzelzs trūkums organismā izraisa nogurums un vājuma sajūtu, ja tas ir par daudz, tas "nepatīk" aknām.  
Protams, lielākā daļa cilvēku, iespējams, nesaņem pietiekami daudz dzelzs no pārtikas, tāpēc dzelzs "pārdozēšana" ir ārkārtīgi reti. 

5. Brūnie rīsi
Kompleksie ogļhidrāti tas gandrīz ir sinonīms terminam -veselīga pārtika. Bet ir viens bet brūnajiem rīsiem ir lielāka spēja absorbēt arsēnu, kas atrodas augsnē un ūdenī.
Brūno rīsu apstrāde nenodrošina pilnīgu arsēna neitralizāciju. Eksperti uzskata, ka nav nepieciešami pilnīgi atteikties no brūnajiem rīsiem, bet nevajadzētu tos ēst katru dienu.


Horeca

  

Saistītie raksti

Lieldienām gatavojam garšīgas olas (recepte)
Plastmasas trauku bīstamās īpašības
Mandeļu kūka (recepte)
45% Latvijas iedzīvotāji dienā izdzer pat līdz 6 tasēm tējas
Jaungada sagaidīšanas svētku galdā iederās jēra gaļas ēdieni


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts