Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

02.08.2011

Veselīgs uzturs

Veselīgs uzturs palīdz uzturēt un uzlabot veselību. Ēdot veselīgu pārtiku, tiek samazināts risks saslimt ar tādām kaitēm kā sirdsslimībām, diabētu, vēzi un lieko svaru. Veselīgs uzturs sevī ietver sabalansētu daudzumu ar svarīgākajām uzturvielām un adekvātu daudzumu ūdens.

Tā kā nepieciešamās uzturvielas ir atrodamas dažādos produktos, nav konkrētas universālas diētas, jo ir iespējams cilvēkam pašam izvēlēties produktus, kas nodrošina svarīgās uzturvielas. Uzturā jābūt sabalansētam daudzumam ar taukiem, olbaltumvielām un ogļhidrātiem, kalorijām, kas nodrošina enerģiju, un mikrovielām, kas arī spēlē svarīgu lomu cilvēka uzturā, taču jāuzņem mazos daudzumos, lai nenotiktu intoksikācija.

Lai uzlabotu ēdienkarti, Pasaules Veselības organizācija ir izdevusi 5 vienkāršas rekomendācijas veselīgākam uzturam:

• Sasniegt līdzsvaru starp uzņemto un patērēto enerģiju
• Samazināt uzņemto tauku daudzumu kā enerģijas avotu, izvēlēties nepiesātinātās taukvielas piesātināto taukvielu vietā, izvairīties no hidrogenētajiem taukiem, kas ir čipsu, margarīna un dažādu eļļu sastāvā
• Palielināt augļu, dārzeņu, pākšaugu, pilngraudu un riekstu patēriņu
• Ierobežot uzņemto vienkāršā cukura daudzumu, kas ir bulciņu, kūku, saldumu sastāvā, tā vietā izvēloties saldus augļu, kā vīnogas
• Ierobežot sāls patēriņu, izvēlēties sāli, kam ir pievienots jods

Mūsdienās veselīgam uzturam kļūst arvien lielāka nozīme, jo ikdienas straujajā ritmā neatliek laika par to domāt, turklāt veikalos atrodamā pārtika kļūst arvien vairāk piesātināta ar mākslīgām vielām, tāpēc ir svarīgi izvēlēties pareizos produktus un uzņemt dzīvībai svarīgās vielas atbilstošos daudzumos.

  

Saistītie raksti

Gardais piedāvājums no "Viesistaba" 9.-13. jūnijs
Rīgas restorānu nedēļa priecēs gardēžus jau nākamnedēļ
Uztura mācība. Palmu eļļa -nevēlams produkts
Jāņu sieru tagad pazīst pat Kanāriju salās
27. maijs plskt.18:00 Pavārkurss ar Raiti Ivanovu- Spānijas interesantākās uzkodas:Tapas


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts