Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

04.07.2016

Uztura mācība. Produkti, kurus ieteicams ēst termiski apstrādātus

Kuri dārzeņi ir veselīgāki vārīti vai zaļi, tā ir tēma, kura varētu izraisīt karstas diskusijas. 

Daudzi veselīga uztura lietpratēji aizstāvēs uzskatu, ka termiski neapstrādāti dārzeņi saglabā vairāk uzturvielas un savukārt karsēti dārzeņi zaudē visus savus labvēlīgos vitamīnus un fermentus. 
Bet ne viss ir tik vienkārši. Protams, veselīgs uzturs nav iedomājams bez liela apjoma svaigiem dārzeņiem, tomēr daži dārzeņi kļūst noderģāki, ja tie ir termiski apstrādāti.


1. Burkāni
Mēs visi zinām, ka burkāni ir noderīgs produkts acu veselībai, jo tas satur beta-karotīnu. Nonākot organismā, beta-karotīns pārveidojas par A vitamīnu, kas ir nepieciešams gan veselīgai ādai, gan nostiprina imūnsistēmu.
2002. gadā zinātnieki atklāja, ka termiski apstrādājot burkānus beta-karotīns labāk uzsūcas organismā.


2. Tomāti
Tomātu mērces un tomātu pastas, ir ieteicams produkts, ja tas ir ražotas bez E un citām nevēlamām piedevām.
Bet ja uzturā lietojat tikai svaigus tomātus, tad saņemat tikai 4%  antioksidantu likopēna.
Zināms, ka termiski apstrādātu tomātu likopēns labāk uzsūcās organismā.

3. Spināti
Spināti satur folātu, B vitamīns. Uzturā labāk lietot termiski apstrādātus spinātus.

4. Sparģeli
Sparģeli ir īsta vitamīnu krātuve, piemēram, A, C un E, kā arī folātu. Termiski apstrādājot sparģeļu šūnas atverās un ļauj atbrīvot vairāk vitamīnu un folātu.

5. Ķirbji
Vārīti ķirbji ir ļoti vērtigs produkts, tajos tāpat kā burkānos ir milzīgs krājums beta-karotīns, 
kas ir vieglāk sagremojam pēc to termiskās apstrādes. Vārīti  ķirbju biezeņi ir īsts liels ieguvums jūsu veselībai!


Horeca

  

Saistītie raksti

Gavēnis - veselības uzlabošanas laiks
Ziemassvētku pikantā ābolu un valriekstu kūka (recepte)
Izmēģini ziemas sezonas gardumus (receptes)
Pavārmāksla Eiropā
Gardas dip mērcītes uzkodu galdam (receptes)


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts