Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

08.03.2017

Padomi džentelmeņiem-kā dāvināt un pasniegt dzirkstošo vīnu

Sieviešu diena ir labākais laiks, kad izrādīt savas jūtas jaunkundzei, iepriecināt mammu vai parādīt cieņu kundzītēm darbā un kaimiņos. Taču tas nav tik vienkārši, kā šķiet – ir jāmēģina iegādāties gan “pareizās” puķes, gan šis tas jāsaprot no sieviešu dienas populārākā dzēriena – dzirkstošā vīna. 

Savas prasmes būs jāparāda gan izvēloties “īsto un pareizo” dzirkstošo, gan vakarā iepriecinot mīļoto sievieti, nodemonstrējot spēju eleganti sagatavot vēsu dzēriena pudeli, neizšaut ar korķi griestu lampas spuldzīti un piepildīt dāmas glāzi, muļķīgi neaplejot rokas, galdu un drēbes. 

Lai sieviešu diena būtu patīkams piedzīvojums radīt daiļā dzimuma sejās smaidu, nevis vienas no nervozākajām 24 stundām gadā, esam sagatavojuši Tev, jaunais džentlmeni, vairākus padomus, ar kuriem laipni padalījās “Latvijas balzams” tehnologi:

1.Īsi par dzirkstošajiem vīniem “iesācējiem” 
Dzirkstošie vīni atšķiras pēc to pagatavošanas veida un vīnogu šķirnēm – tāpat kā klasiskais vīns – un tos iedala pēc cukura daudzuma. Romantiskām būtnēm lieliski piestāvēsRose jeb rozā dzirkstošais vīns.Tas ir gatavots no tumšas krāsas vīnogām,  tam raksturīga svaiga garša arziedu un augļu toņiem aromātā.

Kaut arī tas arī ir viens no Valentīndienā pirktākajiem alkoholiskajiem dzērieniem, laikam ejot tas arvien vairāk zaudē stereotipus kā“meiteņu dzēriens”. Latvijā arvien populārāks kļūst Brut jeb sausais vīns. 

Attiecīgi, pasniedzot šo dzirkstošo vīnu, ir lielāka iespēja, ka tu būsi trāpījis pareizi, pat nezinot dzēriena saņēmējas gaumi. Brut, kas skaitās dzirkstošo vīnu klasika, ir ar zemu cukura saturu –  tas ir viegli sauss un kraukšķīgs. Ja dzēriena etiķete izskatās paredzēta tikai profesionāliem vīna pazinējiem, tad zini, ka pussausu dzirkstošo vīnu apzīmē  ar vārdu “sec’’. 

Ja vēlies saldu dzirkstošo vīnu, un uz etiķetes nav neviens vārds pazīstamā valodā, meklē vārdus “demisec’’ vai ‘’doux’’. Bet ar dzirkstošajiemtāpat kā jebkuru citu dāvanu – nedāvini to, par ko pats nepriecātos! 

2. Dzirkstošā vīna sagatavošana pasniegšanai
Pat, ja dzirkstošā vīna iegādē neesi ieguldījis krietnu daļu savas algas, lai tas būtu baudāms, ņem vērā, ka vismaz divas stundas pirms pasniegšanas tas jāievieto ledusskapī (un nevis saldētavā).6-9C temperatūra būs tieši laikā! 

Pēc pudeles atvēršanas to ir vēlams ielikt dzesēšanas traukā ar ledu un turēt tajā, kamēr pudele tiek tukšota, lai dzēriens nesasilst.  To izdarīt pavisam vienkārši – piepildi 1/3 trauka ar ūdeni, pa virsu saber ledu, un liec iekšā pudeli! Būs smalki un gardi!

3. Pudeles atvēršana
Lai arī cik skaisti filmās izskatās dzirkstošā vīna korķa atraušana vaļā ar skaļu paukšķi, tam pārlidojot pāri visai telpai un dzērienam ar joni izšļācoties no pudeles, tas tomēr nav pareizais atvēršanas veids. Dzirkstošā vīna korķis jāver vaļā lēnām. 

Turot rokās pudeli 45 grādu leņķī ar kakliņu vērstu prom no cilvēkiem un telpas griestiem, noņem korķa foliju un metāla gredzenu. Ar īkšķi viegli spied korķi uz augšu un lēnām griez pudeli (nevis korķi). Korķis iznāks ārā ar vieglu, elegantu paukšķi. 

4. Kā saliet eleganti!
Nekur nesteidzies un glāzi pildi lēnām līdz 2/3 tilpuma, ja nevēlies  redzēt ar lipīgu dzērienu aplietas sievietes rokas vai jauno paklāju! Glāžu veids – klasiskās, tupljveida glāzes. Tās ļaus romantiski abiem kopā vērot burbulīšu virtenes un baudīt  dzēriena aromātu. 

5. Dzirkstošais vīns un uzkodas
Dzirkstošais vīns, visticamāk, Tev nav ikdiena, tāpēc arī uzkodas izvēlies svētkiem piemērotas. Pārsteidz savu sievieti, ceļot galdā smalkākus sierus, ja malkosiet sauso vai pussauso dzirkstošo vīnu.  Vislabākie būs mīkstie sieri, piemēram, Brī vai DorBlu. 

Ja vēlies īpaši pārsteigt, pasniedz jūrasveltes – austeres, vēžveidīgos (pirms tam gan pārliecinies, kā šos “brīnumus” pareizi sagatavot). Saldos dzirkstošos vīnus baudiet kopā ar smalku desertu. 

6. Dzirkstošā vīna uzglabāšana
Dzirkstošo vīnu var uzglabāt ledusskapī pat vairākas dienas, tikai pudelei  jābūt noslēgtai – lieliski, ja Tev ir speciālais, vairākkārt lietojamais pudeles korķis. 

Ja atrodi šampanieša pudeli no rīta tomēr neieliktu ledusskapī, kā īsts dzērienu pazinējs, iemet pudelē rozīni, kas liks “dzirkstulim” atkal burbuļot, un pagatavo Mimoza kokteili, sajaucot dzirkstošo vīnu ar apelsīnu sulu! 

Lai dzirkstoši svētki! 

  

Saistītie raksti

Mazāk zināmās ogas un augļi mūsu platuma grādos
Kā ātri iemarinēt skumbriju
Marta mēneša tēma- Francija. Francijas garša
Mājās gatavoti zivju pirkstiņi un aromātiskais zirņu biezenis ar piparmētrām (receptes)
Kā ēst un dzīvot ekoloģiskāk?


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts