Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

11.04.2017

Šokolāde - baudāma, kārdinoša, garšīga

BBC pētījumā atklājās, ka, ļaujot šokolādei izkust mutē, tiek palielināta smadzeņu aktivitāte un sirds ritms kļūst intensīvāks, ko asociē ar kaislīgu skūpstīšanos, turklāt šis efekts turpinājās 4 reizes ilgāk, pēc tam kad šokolāde izkusa. Šis ir tikai viens no šokolādes sniegtajiem efektiem.

Šokolāde ir neapstrādāts vai apstrādāts produkts, ko ražo no tropiskā kakao koka. Kakao šokolādes ražošanai sāka audzēt Meksikā pirms 3 gadsimtiem, tomēr senākās dokumentācijas aizved uz Centrālo un Dienvidameriku 1000 gadu p.m.ē.

No oriģinālvalodas „šokolāde” nozīmē „rūgtais ūdens”, jo kakao koka sēklām ir intensīva rūgta garša, tāpēc, lai iegūtu šokolādes autentisko garšu, tā ir jāraudzē. Pēc raudzēšanas, pupiņas tiek izžāvētas, tad attīrītas, grauzdētas un visbeidzot čaumalas tiek atdalītas, lai samaltu kakao pupiņas.

Kad iegūta vienmērīga masa, tā citreiz tiek sašķidrināta un tiek iegūts šokolādes liķieris. Iegūtais liķieris ir ļoti trekns un barojošs – tā sastāvā ir 53% tauku.

Nesaldināta šokolāde jeb rūgtā/melnā šokolāde ir tīra kombinācija no kakao cietās masas un kakao sviesta attiecīgās proporcijās. Šo šokolādi uzskata par visveselīgāko, jo tai ir vistīrākās sastāvdaļas.

Tālāk seko saldā šokolāde, kurai papildus minētajām sastāvdaļām klāt ir arī citi tauki un cukurs. Piena šokolādei klāt vēl ir pievienots piena pulveris un kondensētais piens, taču baltajai šokolādei klāt ir īsts piens, tomēr ne cik no kakao cietās masas, tikai sviests.

Šokolāde ir viens no populārākajiem ēdiena veidiem. Visā pasaulē ir tradicionāli to ēst dažādos svētkos, kā Lieldienās, Ziemassvētkos un, protams, Valentīndienā.

Galvenā šokolādes ieguves vieta, kur iegūst divas trešdaļas produkcijas izejvielu, ir Rietumāfrika.

Lai gan šokolāde ir paredzēta baudai, tai ir potenciāla ietekme uz veselību gan pozitīva, gan negatīva.

• Melnā šokolāde labvēlīgi ietekmē asinsrites sistēmu un cirkulāciju.
• Tai ir arī anti kancerogēnas īpašības • Smadzeņu darbības stimulācija
• Novērš klepu
• Ir teikts, ka tai ir labvēlīga ietekme uz seksualitāti
• Novērš sirdsslimības
• Samazina holesterīna līmeni asinīs

Tomēr tajā pašā laikā šokolāde ir milzīgs enerģijas avots un, uzņemot to lielos daudzumos bez fiziskām aktivitātēm, draud aptaukošanās. Turklāt šokolādei tiek pievienotas dažādas sastāvdaļas, kā cukurs, sviests un piens, kas pievieno vēl vairāk kaloriju un padara šokolādi vēl barojošāku.

BBC pētījumā atklājās, ka, ļaujot šokolādei izkust mutē, tiek palielināta smadzeņu aktivitāte un sirds ritms kļūst intensīvāks, ko asociē ar kaislīgu skūpstīšanos, turklāt šis efekts turpinājās 4 reizes ilgāk, pēc tam kad šokolāde izkusa.

Gadā šokolādes bizness ienes 50 miljardus ASV dolāru. Šokolādes bizness principā ir oligopols, kurā sacenšas dažas kompānijas ar milzu ietekmi. Lielākās šokolādes kompānijas ASV nopelna 13 miljardus dolāru vienas pašas, tomēr galvenā šokolādes ražotne ir Eiropa, kur saražo 45% no visas pasaules šokolādes.

  

Saistītie raksti

Viesību galda klāšana un viesu vietu iedalīšana
Jaunums – ekoloģiski trauki līdzņemšanai no kvalitatīva kraft papīra!
26.martā- Klasiskie latviešu ēdieni mūsdienu garšās ar Sergeju Šiporovu
Atklājam trīs desertu receptes no aizvadītās Restorānu nedēļas ēdienkartes
5 labākie bāri pasaulē


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts