Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

19.06.2017

Jāņu sieru tagad pazīst pat Kanāriju salās

Tuvojoties Jāņiem, ir noslēdzies projekts „Gardā siera ceļš”. Tagad Jāņu sieru pazīst pat Kanāriju salās. 
Projekts tika īstenots Spānijā, Slovēnijā, Maltā, Itālijā, Latvijā un Bulgārijā un partneru kopīgais mērķis bija popularizēt sierus, kuri iekļauti Eiropas Savienības Garantēto Tradicionālo Īpatnību reģistrā. 

Šajās valstīs pusotra gada laikā notika visdažādākie reģionālo sieru šķirnēm veltīti pasākumi – tirdziņi, siera meistarklases un savstarpējā pieredzes apmaiņa siera kultūras tradīcijās.

Kā zināms, šajā reģistrā ir apstiprināts arī mūsu Jāņu siers un tā klasiskā pagatavošanas metode. Garantēto Tradicionālo Īpatnību reģistrs izveidots, lai atbalstītu mazos ražotājus, aizsargājot tradicionālās receptes un gatavošanas metodes. Tā, piemēram, par īstu Jāņu sieru var saukt tikai to, kur piena sarecināšanai izmanto tikai pienskābes baktēriju ieraugu vai biezpienu.

Lai skaidrotu ārvalstu viesiem, kas ir Jāņu siers un ar ko tas mums nozīmīgs, kur to nogaršot un iemācīties pagatovot - „Lauku ceļotājs” kopā ar projekta partneri – Daugavpils Universitāti, ir izdevis brošūru latviešu un angļu valodā“Jāņu siers”: http://www.celotajs.lv/lv/p/view/JanuSiers. Brošūra pieejama gan elektroniski, gan drukātā veidā – “Lauku ceļotāja” birojā Rīgā, Kalnciema ielā 40.

Taču kur gan vēl labāk izbaudīt Jāņu sieru, kā Jāņos! „Lauku ceļotāja” mājas lapā tapusi jauna sadaļa – veltīta Jāņu svinēšanai, kur īsumā iepazīstinām ar šo svētku tradīcijām, ticējumiem, ēdieniem. Apkopojam arī informāciju par Līgo pasākumiem visā Latvijā – sākot no saulgriežu rituāliem līdz ciema zaļumballēm, kā arī viesu mājām, kuras iespējams īrēt svinēšanai draugu lokā: http://www.celotajs.lv/lv/c/wrth/traditions/events/midsummer

Līdz ar vasaru „Gardā siera ceļš” patiesībā tikai sākas. 

Vairāk nekā 60 lauku saimniecības un ražotnes, kurās gatavo visdažādākās siera šķirnes, aicina ciemos un stāsta par siera tapšanu apmeklētājiem, piedāvā to nogaršot vai iegādāties. Uzziniet arī kādu veidu sierus Latvijā ražo, sekojiet zīmei „Sierzinis” un dodieties kādā no „Gardā siera ceļa” maršrutiem Latvijas novados. Vairāk informācijas „Lauku ceļotāja” mājas lapā, Sierziņa sadaļā http://www.celotajs.lv/lv/c/brand/cheese.  

Sierziņa zīme izveidota ES COSME programmes atbalstīta projekta “Tasty Cheese Tour” ietvaros. Vairāk informācijas par projektu: http://www.tastycheesetour.eu/


Horeca

  

Saistītie raksti

Jaunums - galda piederumi, kas izgatavoti no kokšķiedras un bio plastmasas!
HoReCa ABC - Ēdienkartes vēsture un nozīme
Vēl var pieteikties dalībai 6.Eiropas Lauku tūrisma kongresā
Starptautiskā pankūku diena: 8 neierasti pankūku pasniegšanas veidi
13. oktobris plkst. 18:00 Pavārkurss ar Gati Grosbergu – Marokas ēdienu variācijas


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts