Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

02.03.2011

Horeca darbinieku biežāk gūtās traumas: pakrišana, sagriešanās, applaucēšanās

Kā liecina novērojumi un darbinieku aptaujas, HoReCa nozarē strādājošie gūst vairākas nozarei raksturīgas traumas. Negadījumu nepieļaušana ir veiksmīga uzņēmuma vadīšanas neatņemama sastāvdaļa. Darba devēji var nepieļaut vairumu negadījumu un saslimšanu darbavietās, ja tie identificē un pēc tam novērš vai vismaz samazina risku darbavietā.

Paslīdēšana, paklupšana un pakrišana.
Tie ir visbiežāk sastopamo negadījumu iemesli HoReCa nozarē, jo īpaši virtuvēs. Tos galvenokārt izraisa virsmas, kas ir slidenas izlijuša ūdens, pārtikas atkritumu vai eļļas dēļ. Risku vairo nepiemērotu apavu valkāšana. Risku palielina arī pārāk ātra iešana vai skriešana, kā arī neuzmanība un kāpņu margu neizmantošana.

Lai negadījumus novērstu, atbilstoši jākopj darba un pārvietošanās zonas un jānodrošina, lai šajās zonās nav šķēršļu. Darbiniekiem jāvalkā atbilstoši apavi un jānodrošina piemērots apgaismojums. Jālieto neslīdoši paklāji, kā rī jāizliek informātīvi plakāti, atgādinot par risku.

Griešanas aprīkojums un naži.
Profesionālās virtuvēs plaši izmanto griežamās mašīnas, gaļas maļāmās mašīnas, mikserus un nažus. Visizplatītākie ievainojumi virtuvē ir sagriešanās brūces, izmantojot instrumentus vai tos tīrot.

Lai darbinieki ievainojumus negūtu, nažiem jābūt asiem, un tie jāuztur labā darba stāvoklī. Griežot, jāizmanto piemērots, neslīdošs griešanas dēlis. Naži jāglabā nažu statīvā, piemērotā nažu plauktā vai pie magnētiskās joslas, kas piestiprināta pie sienas. Visiem mehānismiem jābūt piestiprinātām aizsargierīcēm un jāievēro, lai visi darbinieki tos izmantotu, lietojot aprīkojumu. Ierīču izslēgšanas pogām jābūt viegli pieejamām.

Apdegumi un applaucējumi.
Īpaši ēdināšanas un viesmīlības nozarē strādājošie ir pakļauti šim riskam, ko veicina karsti priekšmeti, ierīces, ēdieni un dzērieni. Turklāt karsta eļļa ir ļoti bīstama darbiniekiem, kas strādā ar dziļajiem taukvāres katliem. Tāpēc karstu šķidrumu, ēdienu vai piederumu pasniegšanai ieteicams izmantot paplāti vai ratiņus. Pannu vai katlu vāki jānovieto tā, lai tie neatrastos uz plīts malas. Karsti priekšmeti jāsatver ar sausu drānu.

Apstrāde ar rokām un balsta un kustību aparāta slimības.
Daudzas darbības nozarē ir saistītas ar pārvietošanu ar rokām, piemēram, pilnu katlu un pannu, kā arī un trauku mazgāšanas iekārtu paplāšu pacelšana, noliekšanās virs dziļiem taukvāres katliem, lai tos tīrītu, kā arī strādājot ar putekļsūcēju. Savainojumi var rasties viena negadījuma rezultātā, taču visbiežāk tie rodas no ilglaicīgas spriedzes un sasprindzinājuma. Smagu priekšmetu celšana un nešana ir galvenais muguras sāpju izraisītājs, bet augšējo ekstremitāšu savainojumi ir saistīti ar intensīvām un atkārtotām darbībām un nepareizu pozu.

Balsta un kustību aparāta slimību cēlonis ir traumas, kas rodas, parvietojot smagumus ar rokām, kā arī atkārtotas darbības. Parasti tās ir muskuļu, locītavu, cīpslu, muskuļu saišu un nervu, traumas. Šīs slimības lielākoties skar muguru, kaklu, plecus un augšējās ekstremitātes, bet var skart arī apakšējās ekstremitātes.

HoReCa nozarē strādājošiem darbs ir fiziskai smags, stresa pilns, darba diena gara, bieži ilgi jāstāv kājās vai neērtā pozā, tāpēc šādas slimības rodas bieži. Lai izvairītos no traumām un šīm slimībām, vienmēr, kad iespējams, jāizmanto mehāniski palīglīdzekļi.

Troksnis.
Trokšņainais ēdienu gatavošanas process, signālierīču pīkstieni, trauku mazgāšanas iekārtas, cits aprīkojums, ventilācija, kafijas dzirnavas, uzkopšanas darbi, veļas mazgāšana, mūzika bārā un kolēģu vai viesu sarunāšanās ir neatņemama darba sastāvdaļa HoReCa nozarē. Šādas situācijas atkārtošanās ilgākā laika posmā var ietekmēt dzirdi. Lai to novērstu, jāizmanto piemēroti ausu aizsargi un pēc iespējas jānovērš bīstami trokšņi darba vietā.

Bīstamas vielas.
Bīstamas vielas var izraisīt traumu vai slimību, ja cilvēki ar tām saskaras vai nepareizi izmanto. Mazgāšanas un skalošanas līdzekļi, ķīmiskās tīrīšanas līdzekļi, dezinfekcijas līdzekļi, tualetes tīrīšanas līdzekļi, balinātāji, sanitārie līdzekļi, atkaļķošanas līdzekļi un citi rada nopietnu risku darbiniekiem. Visbiežāk sastopamie riski ir saskare ar ādu vai acīm un ieelpošana vai norīšana. Daudzi tīrīšanas līdzekļi ir kodīgi un var izraisīt ādas un acu apdegumus. Bez atbilstošas uzraudzības daži līdzekļi var izraisīt dermatītu, ādas kairinājumus, astmu un elpošanas problēmas.

Tīrīšanas līdzekļi jāglabā tādos traukos, kuru forma vai marķējums skaidri norāda, ka to saturu nedrīkst lietot pārtikā. Izmantojot bīstamus tīrīšanas līdzekļus, jālieto aizsardzības aprīkojums. Individuālās aizsardzības aprīkojumā jāiekļauj aizsargmaskas vai aizsargbrilles, iespējams, respiratori, aizsargcimdi, gumijas priekšauti un aizsargapavi.

Dzērienos lietotās saspiestās gāzes izmantošana.
HoReCa nozarē plaši izmanto saspiesto gāzi dzērienu iepildei. Iepildes iekārtas sastāv no saspiestas gāzes baloniem ar cauruļvadiem, kā arī vadības un jaukšanas aprīkojuma. Daudzos restorānos un alus bāros gāzes iekārtas un saspiestas gāzes baloni atrodas nepietiekami vēdināmās pagrabtelpās.

Dzērienu iepildīšanai izmanto slāpekli, oglekļa dioksīdu un atsevišķos gadījumos saspiestu gaisu. Atkarībā no gāzes koncentrācijas un saskares ilguma darbiniekiem var būt galvassāpes, svīšana, paātrināta elpošana, paātrināta sirdsdarbība, elpas trūkums, reibonis, depresija, redzes traucējumi un drebuļi. Augstākā koncentrācijā skābeklis tiek izspiests ievērojamā apjomā, kas izraisa skābekļa trūkumu. Tas var pavājināt spriešanas spējas, izraisīt bezsamaņu un pat nāvi.

Lai novērstu riskus, atklātā zonā zemes līmenī jāuzstāda jaunas ogļskābās gāzes iepildīšanas iekārtas vai arī esošās uzpildes stacijas jāpārvieto virs zemes līmeņa. Jānodrošina atbilstoša  ventilācija, lai apkārtējais gaiss netiktu saindēts, un jāuzstāda novērošanas sistēma ar brīdinājuma signālu. Piekļūt norobežotām telpām jāļauj tikai īpaši izraudzītiem darbiniekiem. Darbiniekiem, kas rīkojas ar dzērienu gāzes iekārtām, jābūt apmācītiem darbam saskaņā ar piegādātāja instrukciju.

Strādāšana karstos apstākļos.
HoReCa nozarē strādājošiem pastāv termiskas spriedzes risks piegādāto preču izkraušanas laikā, strādājot virtuvē un apkalpojot klientus. Pārmērīgi ilga atrašanās karstos apstākļos var izraisīt dažādus traucējumus. Pirmie simptomi, kas liecina par termisku spriedzi, ir termiskie izsitumi. Ja termisku spriedzi nenovērš agrīnā stadijā, tai var būt nopietna ietekme uz organismu, kas var izraisīt siltumdūrienu, karstuma nespēku un karstuma krampjus. Tāpēc nepieciešama kopēja ventilācija. Var palīdzēt gaisa kondicionēšana vai lokāla gaisa atdzesēšana. Profesionālajās virtuvēs vislabākais veids, kā pazemināt temperatūru un samazināt ēdienu gatavošanas dūmus ar bīstamām vielām, ir lietot izspiedējplūsmas ventilāciju.

Mitrumu var samazināt, izmantojot gaisa kondicionēšanu un mitruma regulatorus, kā arī ierobežojot mitruma avotus. Blakus darba zonai njānodrošina vēsa dzeramā ūdens krājumi, lai darbinieki var uzņemt šķidrumu.

Ugunsbīstamība.
HoReCa nozarē pastāv ievērojams ugunsnelaimes risks, jo īpaši virtuvē, kur var būt atklāta liesma, karsta eļļa un uzliesmojošas vielas, tāpēc regulāri jāpārbauda ugunsdzēsības aparāti, jau esošais aprīkojums, kā arī jāierīko automātiskās signalizācijas un dzēšanas sistēmas.


Ilze Mežniece

  

Saistītie raksti

Degustācijas- Rundāles gardumi no 19.03-25.03.
Četras glazūras dekorēšanai
Laša, avokado, krešu un ķirbju sēkliņu salāti (recepte)
Kā veidojas single malt?
Kursu kalendārs Viesistaba KKazarmās septembris/oktobris


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts