Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Uztura mācība. Čia sēklas ir vērtīgs pārtikas produkts

Spāņu salvija (Salvia hispanica), kuru sauc arī salba, čia, pārsvarā aug Meksikā un tiek kultivēta jau no seniem laikiem
Čia sēklas ir vērtīgs pārtikas produkts. Zināms, ka tās savā uzturā lietoja jau senās acteku un maiju ciltis.
 
Tomēr dietoloģi pievērsa uzmanību salbai pavisam nesen. Jau pirmie zinātniskie pētījumi ir noslēgušies ar sensacionāliem rezultātiem. Garšīgā sēklu eļļa pārsvarā satur omega-3-taukskābes, kuras visbiežāk mēs saņemam zivju eļļas veidā! 

Čia veido arī stipru antioksidatīvo iedarbību, kas mazia sirds-asinsvadu, diabēta un citu slimību risku. Klīniskie pētījumi to apstiprina.

Čia jālieto pa 1-2 ēdamkarotei dienā kursa veidā 10-14 dienas ar mēneša pārtraukumu. Sēklas var lietot ar aukstiem un karstiem ēdieniem. Sevišķi ieteicamas vegāniem.

Personām ar tieksmi uz pārtikas alerģijām salba jāsāk lietot pa 1 tējkarotei dienā.

Čia sēklās ir 20% vērtīgo olbaltumvielu. Sēklās ir vērtīgas eļļas ar īpaši veselīgu taukskābju līdzsvaru. Čia satur kalciju, dzelzi,magniju,kāliju, cinku, selēnu, boru, varu, fosforu. 

Čia sēklās ir unikāla šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu attiecība un koncentrācija. Tajās ir pat sešas reizes vairāk šķiedrvielu nekā auzu klijās. 

Čia jālieto pa 1-2 ēdamkarotei dienā kursa veidā 10-14 dienas ar mēneša pārtraukumu. Sēklas var lietot ar aukstiem un karstiem ēdieniem. Sevišķi ieteicamas vegāniem.

Personām ar tieksmi uz pārtikas alerģijām salba jāsāk lietot pa 1 tējkarotei dienā.

Tomēr pārāk daudz čia sēklas var radīt diskomfortu- vēdera uzpūšanos utt.. Tāpēc ieteicams ievērot mērenību.
Tā kā čia sēklu iedarbība nav pietiekami izpētīta un izprasta, tad daudzi uztura speciālisti iesaka, piemēram, cilvēkiem ar alerģiskām reakcijām, vai grūtniecēm, būt piesardzīgiem čia lietošanā.

  

Saistītie raksti

Kā cept zivis
Daži aplami priekšstati par sieru
Padomi siera uzglabāšanai
Kūpināti veselie pipariņi
ABC, lai tavs mājas bārs būtu bārs pa īstam


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts