Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Tumšas krāsas augļi un ogas

Neveselīga, nesabalansēta pārtika ar augstu cukura un tauku saturu var veicināt iekaisumus, pastiprināt sāpju sajūtu un izraisīt citus nelabvēlīgus blakus efektus. Sāpju gadījumā ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem! LIDO uztura speciāliste Alise Kindzule iesaka 10 ikdienišķus pārtikas produktus, kas var palīdzēt mazināt sāpes un uzlabot dzīves kvalitāti. 

Tumšas krāsas augļi un ogas

Mellenes, ķirši, sarkanās vīnogas un citas tumšas krāsas ogas vai augļi palīdz izvadīt no organisma kaitīgos vielmaiņas galaproduktus, mazina muskuļu un citas sāpes, turklāt pēc slodzes un ievainojumiem palīdz atgūt spēkus daudz ātrāk. Lai novērstu nogurumu un stimulētu audu atjaunošanos, labi palīdzēs arī biešu sula.

Kofeīnu saturoši dzērieni optimālās devās

Kofeīns ir viens no pasaulē visplašāk pielietotajiem stimulantiem. Tas atrodams kafijā, tējā, šokolādē, kakao, kolā, kā arī dažādos uztura bagātinātājos. Ir pierādīts, ka mērenām kofeīna devām ir labvēlīga iedarbība uz sirds, asinsvadu slimību, nervu sistēmas un depresijas, onkoloģisko slimību risku samazināšanu. Tāpat kofeīns dod pozitīvu efektu uz sportisko sniegumu un vielmaiņas paātrināšanu. Kofeīns ir daudzu saaukstēšanās un galvassāpju medikamentu sastāvā, jo tas gan pastiprina medikamentu darbību, gan palīdz cīņā ar sāpēm.

Zaļo lapu dārzeņi

Uzlabo vielmaiņu, regulē hormonu līmeni, samazina stresa hormonu līmeni pēc sporta treniņiem, mazina onkoloģisko slimību risku un iekaisuma rādītājus. Zaļie lapu dārzeņi uzlabo noskaņojumu un cīnās ar pārmērīgi uzņemta sāls izraisītajām negatīvajām sekām cilvēka organismā, samazinot tūsku un sāpes kājās.

Īpaši noderīgi augļi un dārzeņi

Intensīvi sportojot, uzturā ir jāiekļauj cieti saturoši produkti. To uzņemšana ļauj ātrāk atjaunot treniņa laikā zaudētos enerģijas krājumus. Mūsu klimata apstākļiem piemērots un vērtīgs produkts ir kartupelis, kas ir ne tikai galvenais C vitamīna avots, bet nelielos daudzumos satur arī gandrīz visas cilvēkam nepieciešamās uzturvielas. Būtiski ir arī augļi, kas satur augstu antioksidantu līmeni. Melone palielina apasiņošanu bojātiem muskuļaudiem, ananass un kivi palīdz cīņā ar sāpēm un iekaisumu, savukārt banāni ir īpaši bagāti ar kāliju un palīdz muskuļu sāpju gadījumā.

Zivis

Lai veicinātu proteīnu sintēzi un samazinātu iekaisumu, jāēd zivis. Tieši Omega-3 taukskābes uzlabo šūnu mijiedarbību. Tām piemīt pretiekaisuma efekts, turklāt tās viegli samazina migrēnu, muskuļu sāpes, palīdz artrīta un multiplās sklerozes gadījumā. Pierādīta arī Omega-3 pozitīvā ietekme uz hroniskām muguras un kakla sāpēm. LIDO uztura speciāliste iesaka neaizmirst arī par zivju eļļu, kas izkonkurē medikamentus, jo neizraisa blakusparādības. Lai uzņemtu nepieciešamo Omega-3 daudzumu, divas līdz četras reizes nedēļā jāēd treknās zivis, piemēram, lasi, skumbriju, sardīnes, foreli, tunci.

Rieksti

Lai paātrinātu bojāto audu atjaunošanos, ieteicams ēst mandeles un citus riekstus. Mandeles ir labs Omega-6 avots. Sevišķi vērtīgi to uzņemt pēc izteikti intensīvām slodzēm, jo atbilstošās attiecībās saņemti Omega-6 un Omega 3 tauki veicina kaulaudu atjaunošanos. Vislielāko vērtību dod riekstu dažādība uzturā – mandeles un Brazīlijas rieksti stabilizē hormonu līdzsvaru organismā un veicina atjaunošanās procesus, valrieksti cīnās ar nogurumu un atjauno enerģiju.


Raudzētie piena produkti un probiotiķi

Raudzēto piena produktu lietošana uzlabo gremošanu, samazina iekaisuma procesus, sāpes, paaugstina imunitāti un palīdz organismam ātrāk atjaunoties. Probiotiķus var atrast labas kvalitātes nesaldinātajos jogurtos, raudzētajos piena produktos (kefīrā, paniņās), kā arī marinētos un skābētos dārzeņos.

Olas

Olas uzturā jāuzņem, lai paātrinātu audu atjaunošanos un veicinātu imunitāti. Olas ir lielisks olbaltumvielu avots, kas gandrīz pilnībā uzsūcas cilvēka organismā. Tās satur neaizstājamas aminoskābes, kas cilvēka organismā neveidojas, tādēļ tās obligāti ir jāuzņem ar uzturu. Olu lietošana uzturā samazina iekaisuma procesus un paaugstina enerģijas rašanos.

Garšvielas

Sāpju mazināšanai ieteicams izvēlēties arī dažādas garšvielas, ēdienam pievienojot kurkumu, ingveru vai kanēli. Tiem piemīt spēcīgas pretiekaisuma īpašības, kas labi darbojas organisma atjaunošanās periodā un samazina muskuļu un citas sāpes. Stimulēt vielmaiņu un uzlabot noskaņojumu var, uzturam pievienojot trīs gramus kanēļa. To var pievienot proteīna kokteiļiem, tējai, kafijai, jogurtam vai arī ēdieniem gatavošanas laikā


Ūdens un zaļā tēja

Lai samazinātu muskuļu un citas sāpes, kā arī mazinātu spēka zudumu, nedrīkst aizmirst par ūdeni. Pierādīts, ka muskuļu sāpes mazinās un ātrāka atjaunošanās notiek tiem, kas treniņa laikā ir uzņēmuši adekvātu ūdens daudzumu. Ūdens ir nepieciešams ķermeņa temperatūras regulēšanai, kā arī muskuļu un sirds funkcijām. Savukārt, lai izvadītu toksīnus, bagātinātu organismu ar antioksidantiem un mazinātu sāpes, uztura speciāliste iesaka zaļo tēju ar ingveru. Tai piemīt sāpes mazinošas, pretiekaisuma īpašības. Zaļā tēja ir sevišķi vērtīga artrīta un locītavu sāpju mazināšanai.

  

Saistītie raksti

Gardas vistas gaļas grilēšanas noslēpumi
Kā gatavot ķiploku mērci
Kubebas pipari
Rožūdens
Kā izvēlēties virtuves iekārtas?


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts