Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Horeca ABC. Ēdnīca, ēdienkartes sortiments

Ēdnīca ir ātrās apkalpošanas ēdināšanas uzņēmums plaša patērētāju loka pieprasījuma
apmierināšanai, pārsvarā pusdienas laikā.
Ēdnīcas izvieto vietās, kur koncentrējas daudz cilvēku – dzīvojamos masīvos, darba un mācību vietās vai to apkaimē.

Apkalpošanas veids – pašapkalpošanās,ar norēķināšanos pirms vai pēc ēdienu saņemšanas, pie kases apkalpo kasieris, pie sadales – pavārs.

Raksturīgā īpatnība – tiek organizēta iepriekšēja produkcijas izgatavošana līdz apmeklētāju ierašanās laikam, kas paātrina apkalpošanu.

Ēdnīcas iedala pēc apmeklētāju kontingenta:
atklāta tipa ēdnīcas (pieejamas ikvienam apmeklētājam),
slēgta tipa (iekārtotas mācību iestādēs, bērnudārzos vai lielos uzņēmumos tikai darbiniekiem).

Saskaņā ar ražošanas raksturu, ēdnīcas iedala:
tādas, kur ir pilns ražošanas cikls,
tādas, kas ir galīgās apstrādes uzņēmums.
Piedāvātās produkcijas sortiments ir pašu saražotā un pirktā produkcija, kam ir raksturīga ne
pārāk sarežģīta gatavošanas tehnoloģija un
noformējums.

Sortimentā:
3 līdz 5 aukstie ēdieni,
2 līdz 3 zupas,
5 līdz 6 otrie ēdieni,
1 līdz 3 saldie ēdieni,
2 līdz 3 dzērieni,
3 līdz 5 konditorejas izstrādājumi.

Ēdienkartei jābūt daudzveidīgai un izstrādātai pa nedēļas dienām. To izvieto pirms sadales un
norēķināšanās vietā. Efektīvi izskatās, ja tā ir noformēta krāsaina tablo veidā ar ēdienu attēlu.
Ēdnīcas var būt specializējušās diētisko ēdienu ražošanā, tādu cilvēku apkalpošanā, kuriem, saskaņā ar ārsta norādījumiem, ir nepieciešams ārstnieciskais uzturs. Ēdienu gatavošanu pārbauda diētas māsa vai ārsts, var arī tikt sniegtas attiecīgas konsultācijas.

RTT
Horeca

  

Saistītie raksti

Kā noteikt melno piparu kvalitāti
Dresings- salātu mērce
Ko darīt, ja ēdiens ir pārsālīts
Cik ilgi termiski apstrādāt dārzeņus?
Padomi grila kopšanai


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts