Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Kafijas un tējas baudīšana mājās

Kafijas un tējas burvība tika atklāta jau sen pirms mūsu ēras, šodien, kafija un tēja tiek baudīta visā pasaulē, no rīta līdz vakaram, gandrīz visos vecumos. 

 

Ir zināms ļoti daudz dažādu šo dzērienu pagatavošanas recepšu un pasniegšanas veidu, tāpat ir ļoti daudz leģendu, nostāstu un tradīciju, kas saistīti ar šiem brīnumainajiem dabas dotajiem augiem. Kafejnīcās un restorānos iespējams nobaudīt brīnišķīgus kafijas un tējas produktus, tomēr šoreiz parunāsim vairāk par šo produktu lietošanu mājas apstākļos.

 


 

Kafijas vai tējas krūzīte no rīta un visas dienas garumā ir gandrīz katra cilvēka neatņemams rituāls, tomēr cik bieži mēs izbaudām visu, ko šie dzērieni spēj piedāvāt. 

 

Kafija

 

Ar kafiju saistās daudz un dažādu leģendu, tai pat tiek piedēvētas maģiskas īpašības, un patiess lietpratējs atzīs, ka tā tas arī ir. Nav precīzi zināms, kad un kā pirmais cilvēks atklāja kafijas auga iedarbību, tomēr skaidrs ir fakts, ka tas ir noticis vairākus simtus gadu pirms mūsu ēras. Viena leģenda vēsta ka kazu gans Kalde pamanīja, ka dzīvnieki saēdušies sarkanās ogas kļuva sprigani un enerģiski un palika tādi visas dienas garumā. Pats nomēģinādams kafijas augu, gans piedzīvoja tādu pat efektu. Vēlāk, pastāstot par savu atklājumu klosterim, mūki sākuši pupiņas grauzdēt un no tām gatavot dzērienu.

 

Eiropā kafija kļuva zināma tikai 17. gadsimtā, tās popularitāte auga ļoti strauji, drīz vien tika izveidoti speciāli kafijas nami. Šodien lielākā kafijas audzētāja ir Brazīlija, tālāk seko Vjetnama, Kolumbija un Indonēzija. Aprēķini rāda, ka kafijas industrijā ik gadu tiek nodarbināti ap 20 miljoniem cilvēku.

 

Pasaulē izplatīts ir mīts, ka kafiju vislabāk ir uzglabāt ledusskapī, neiesakām to darīt, pirmkārt tādēļ, ka aukstums pats par sevi neko labu nenodarīs, otrkārt- kafija uzsūks citu pārtikas produktu aromātus un iespējams pat garšas. Vislabāk kafiju ir uzglabāt nesamaltu, pupiņu veidā, tad tā visilgāk saglabās savas garšas īpašības, tomēr, ja iegādājaties veikalos maltu kafiju, tad glabājiet to tumšā, vēsā vietā, kārtīgi noslēgtā traukā vai iepakojumā. Veikalos pieejami speciāli trauki kafijas uzglabāšanai. Katrai kafijas pagatavošanas metodei ir savs vispiemērotākais pupiņu malums- jo īsāks ir pagatavošanas cikls, jo smalkāks malums vajadzīgs, lai iegūtu optimālu garšas izvilkumu. Jo ilgāks pagatavošanas cikls, jo rupjākam jābūt malumam. Runājot par kafijas plusiem, tie ir katram zināmais fakts, ka tā uzlabo darba un koncentrēšanās spējas, kafija vienmēr ir 100% dabiska un nesatur nekādas piedevas. Kafija nesatur arī kalorijas. Normālai kafijas lietošanai nav nekādu kaitīgu seku uz veselu cilvēku. Kafijas lietošana samazina aknu vēža risku. Kafija veicina arī resnās zarnas funkciju un tā ir dabīgais antioksidants. Jaunākie pētījumi arī norāda uz kafijas pozitīvajām īpašībām cīņā pret galvassāpēm, osteoporozi, alcheimera slimību, astmu un pat vēzi.

 

Tēja

 

Aptuveni 5 tūkstošus gadu cilvēki pazīst tēju. Pirmo reizi tējas lietošana pieminēta Ķīnā mūsu ēras ceturtajā gadsimtā, Japānā tēja parādījās septītajā gadsimtā, Eiropā – 16. gadsimtā. Kā kulta un kultūras sastāvdaļa tēja savu statusu iemantoja pirms 3 tūkstoš gadiem. Tējas krūmu izcelsme ir grūti noskaidrojama, taču tiek uzskatīts, ka tās rašanās vieta bijusi DR Ķīnas, Birmas Z un A Indijas plato. Pastāv arī uzskats, ka tēja nākusi no Asamas Indijā. Arī tēja satur kofeīnu, kas darbojas kā viegls stimulants. Svarīgi ir pieminēt, ka ir tējas, kurās kofeīna daudzums ir lielāks nekā kafijā, un ir arī tējas, kuras nesatur kofeīnu, tādas ir sarkankrūma un kumelīšu tējas. Tēja, tāpat kā kafija ir 100% dabīgs produkts, kam netiek pievienotas nekādas citas vietas, izņemot augļu aromātu, tēja nesatur kalorijas. Runājot par tējas pozitīvajām īpašībām, jāpiemin, ka tā satur dažādas minerālvielas, kā piemēram, fluorīdu, kas palīdz saglabāt stiprus zobus. Tēja ir bagāta arī ar flavonoīdiem un antioksidantiem. Tēja ir lielisks dzēriens arī tāpēc, ka tā remdē slāpes un tēju var baudīt visas dienas garumā neitrālā pH līmeņa dēļ, tātad tējai nav negatīvas ietekmes uz zobiem. Tēju, tāpat kā kafiju ieteicams uzglabāt sausā, vēsā un tumšā vietā, jo tādējādi tiks saglabātas vislabākās garšas un aromāta īpašības.

 


 

Baudīšana Lai gan iepriekš minējām daudzās tējas un kafijas lieliskās īpašības, šie abi dzērieni ir tikuši daudzināti tūkstošiem gadu ne tikai šo iemeslu dēļ, otrs, ļoti svarīgs faktors ir dzēriena baudīšana rituālā nozīmē. 21. gadsimta cilvēks steigā un stresā daudzas lietas padara par pašsaprotamām un neizjūt līdz galam to vērtību. Arī tēja un kafija, tieši pasniegta mājās, var sniegt lielu baudījumu un izkrāsot dzīvi. Kas mums būs nepieciešams lai izprastu šo dzērienu burvību? Visupirms, tieši tāpat kā katrai darbībai ir savs darba rīks, arī katram dzērienam ir savs trauks, no kura to vislabāk pasniegt. Tas saistīts gan ar komforta līmeni un sajūtām, kuras mūs pārņem baudot dzērienus no atbilstošiem traukiem, gan arī ar faktu, ka katra dzēriena trauka forma ir speciāli veidota tā, lai dzēriens nokļūtu uz tieši tām garšas kārpiņām, uz kurām nepieciešams un katrs materiāls atšķirīgi iedarbojas uz dzēriena garšas īpašībām.

 


 

Arī tējai ir svarīgi izvēlēties krūzi atbilstoši tam, cik daudz un kādu tēju baudīsim. Ja runājam par rituāla būtību, tad vislabāk tēju būtu liet krūzītēs no tējkannas. Veikalos ir pieejamas dažādas tējkannas, dažādos izmēros, krāsās, no dažādiem materiāliem.

 

Ja izvēlamies baudīt beramo tēju, berot to pa taisno krūzītē, tad optimālais daudzums būtu viena tējkarote uz krūzīti tējas. Pēc apliešanas ar ūdeni tēju vislabāk noturēt krūzītē 3-5 minūtes, pēc tam izņemt, jo citādi tēja var kļūt pārāk sīva. Šeit lieliski noderēs tējas sietiņi, kas palīdzēs gan nepalikt tējai pārāk sīvai, gan baidīt tīru dzērienu bez biezumiem.

 

Espresso kafiju ir iespējams baudīt arī mājās, viss, kas nepieciešams, ir espresso kafijas gatavotājs. Tiem, kas nav vēl šo produkti izmēģinājuši, varam atklāt, ka tā darbība ir vienkārša- gatavotāja apakšējā daļā tiek ieliets ūdens un ievietota kafija. Tālāk gatavotājs tiek likts uz uguns vārīties un espresso tiek ar spiedienu izspiests trauka augšējā daļā, kur tas ir tīrs, stiprs, bez biezumiem. Iesakām izvēlēties augstas kvalitātes espresso gatavotājus, kas izgatavoti no augstvērtīga un kvalitatīva materiāla, lai kafijas garša būtu tīra un aparāts kalpotu ilgi. Espresso gatavotājus iesakām iegādāties tikai trauku veikalos.

 

Padarīt baudīšanas procesu vēl patīkamāku un piešķirt tam aristokrātisku nokrāsu iespējams izvēloties atbilstošas salvetes, kā arī pievienojot nepieciešamās piedevas, kuras cilvēki izvēlas pie saviem dzērieniem, piemēram- cukurs no skaista cukurtrauka, piens vai krējums, kanēlis, citrons. Pienu iespējams arī saputot ar piena putotāju.

 


 

Konsultē Arkolat


  

Saistītie raksti

Produkti kurus nedrīkst sildīt atkārtoti
Daži aplami priekšstati par sieru
Par gaļu un gaļas izstrādājumiem
Yuzu sula
Dresings- salātu mērce


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts