Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Ko derētu zināt par zivīm

  • Zivs ir svaiga, ja tā grimst ūdenī (ja uzpeld, tad to nedrīkst lietot).
  • Ja zivij paspiežot ar pirkstu, spiediens neatstāj pēdas, tad zivs ir svaiga, bet ja iespiedums paliek, tad zivs ir veca.
  • Lai mazinātu zivju specifisko smaku un to gaļu padarītu stingrāku, no zvīņām un iekšām atbrīvotu zivi noskalo tekošā ūdenī, no visām pusēm saslapina ar citrona sula vai galda etiķi un atstāj 10 minūtes ievilkties.
  • Kvalitatīvas saldētas zivs žaunas ir nedaudz pabalējušas un acis - nedaudz iekritušas. Ja zivs tikusi sasaldēta svaiga, atsaldējot to elastīgums atjaunojas.
  • Saldētas zivs svaigumu var noteikt arī, iedurot tās gaļīgā vietā karstā ūdenī uzkarsētu nazi un pasmaržojot to. 
  • Asa nepatīkama smaka liecinās par to, ka zivi labāk neēst.
  • Dūņu smaku un pēcgaršu zivīm var mazināt, ja tās pēc iztīrīšanas apmazgā ar aukstu sāls šķīdumu (1 ēdamkarote sāls uz 1 glāzi ūdens).
  • Lai cepšanas laikā zivs gabaliņi neizjuktu, tos 10-15 minūtes pirms cepšanas apsāla un ļauj sālim ievilkties.
  • Saldētas zivis pēc atkausēšanas ātri bojājas, tādēļ tās atlaidina aukstā ūdenī tikai 2-4 stundas pirms gatavošanas.
  • Saldētas zivis atkausējamas ūdenī ļoti lēni, jo pēc straujas atkausēšanas tās vāroties izšķīst.
  • Zivju smaka no rokām izzūd, ja tās norīvē ar citronskābes šķīdumu vai galda etiķi.

Horeca

  

Saistītie raksti

Padomi siera uzglabāšanai
Plānojat veidot jaunu ēdināšanas iestādi? Ar ko sākt?
Zilais sierāboliņš
Kā pašiem pagatavot makaronus?
Produkti, kuri zaudē kvalitāti, ja tos glabā ledusskapī


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts