Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Kā izvēlēties virtuves iekārtas?

Kad esat tikuši galā ar jautājumu par to kāda veida iekārta nepieciešama, tad nākamais ir kādu iekārtu pirkt?
Pirmais kas jāsaprot  ir tehniskie parametri – tilpums, jauda, ražība stundā (dienā), plātņu skaits, izmērs utt.
Šeit jāņem vērā vēlamais ražošanas apjoms - cik ilgā laikā vajag saražot kādu apjomu (jāvadās pēc max lielākā nepieciešamā daudzuma, jo mazāk vienmēr varēs saražot, vairāk ne!).  

Piemēram:
Vajag trauku mazgājamo mašīnu. 
Dienā apkalpojam 600 klientu , katrs vidēji lieto šķīvi, zupas bļodiņu, salātu trauciņu un krūzi vai glāzi, kopā ~4 priekšmeti + galda piederumi. Šis apjoms jānomazgā 3 stundu laikā. 
600 šķīvju + 600 zupas bļodas+600 salātu trauciņi+600 krūzes=2400 priekšmeti
2400/3 stundas = 800 priekšmeti stundā     
Tātad nepieciešama mašīna, kura mazgā šādu daudzumu stundā.

Otrais ir cik intensīvi mēs lietosim šo iekārtu – ja iekārta izmantosiet tikai dažas stundas dienā, vai tai jāstrādā katru dienu 24 stundas  un tā cauru gadu . Te ir liela starpība, ja iekārta paredzēta smagam un intensīvam darbam, tad tā būs atbilstoši gatavota un maksās daudz dārgāk, taču ilgtermiņā iespējams būs lētāka. Taču cena nav vienīgais kas ietekmē mūsu izvēli – ja jānodrošina patstāvīgs un nepārtraukts darbs, tad jebkura tehniskā ķibele var ietekmēt visu ražošanas procesu – ja kāda iekārta netiek galā ar savu funkciju, tas ietekmēs arī visu ražošanas ciklu - Ķēde ir tieši tik stipra cik tās vājākais posms! Savukārt ja nepieciešama iekārt, kura pilda tikai palīgfunkcijas – tā var būt vienkārša un “viegla”.

Piemēram.  
1. Dārzeņu pārstrādes ceham vajag kartupeļu mizojamo mašīnu, kuru izmantos pa 15 stundām katru dienu un jānomizo 1,5 tonnas dienā,; 
2. Un skolas ēdnīca, kurai jānomizo kartupeļi 0.5 tonna dienā , bet tas jāpaveic 2 stundās.

Vienā gadījumā mums vajag mašīnu kas ražo 1500 kg  / 15 stundas = 100 kg stundā , pietiek ar mašīnu, kurai reizes ielāde ir 8-10kg, bet mašīna paredzēta intensīvai lietošanai:
 15 stundas dienā * 365 dienas = 5475 stundas gadā
Otrā gadījumā vajag mašīnu, kara ražo 500 kg / 2 stundās = 250 kg stundā , vajag mašīnu ar  ielādi 18-20 kg un mašīna netiks intensīvi slogota .
2 stundas dienā * 180 dienas = 360 stundas gadā

Trešais ir kādas papildu funkcijas, tehnoloģijas  vai lietošanas ērtums mums ir svarīgs. Tā var būt elektroniska vai rokas vadība iekārtai, temperatūras vai laika elektroniska regulēšana un iestatīšana utt. Arī papildiespējas, teiksim vai katls , kurš paredzēts zupas vārīšnai, nepieciešams ar maisīšanas mehānismu, izgāžams vai parasts. Gandrīz katram iekārtu veidam ir pieejamas iekārtas ar šīm papildu īpašībām un funkcijām.

Ceturtais – kādu “brendu” (tirgus zīmi) izvēlēties, vai tam ir būtiska nozīme? Virtuves iekārtām tāpat kā citai tehnikai ir savi  mersedesi un savi opeļi. Bet lai zinātu kurš ir patiešām atšķirīgs savas izslavētās kvalitātes dēļ , bet kurš tikai parūpējies par sava vārda atpazīstamību ir jāzina kas vairāk par plikiem nosaukumiem. Latvija nav liels tirgus, tāpēc ne visi, kuri ir kvalitatīvi un augstvērtīgu iekārtu ražotāji ir parūpējušies lai to šeit zinātu ikkatrs. 

Tai pat laikā ir ražotāji, kuri atvēl prāvus līdzekļus lai sevi reklamētu, tā vietā lai uzlabotu savu produktu kvalitāti. Tāpēc nevar viennozīmīgi teikt, ka viens vai otrs ir labāks par pārējiem. Lai saprastu  “kur ir graudi, bet kur pelavas” ir jāiegulda vairāk darba, jāsavāc citu lietotāju atsauksmes, jāaprunājas ar konkrētiem rūpnīcu pārstāvjiem , vai jāatrod uzticams un partneris – iekārtu piegādātājs uz kuru varēsiet paļauties.

Piektais ir iekārtas izskats , izmantotie materiāli. Ja iekārtai ir arī Jūsu uzņēmuma reprezentācijas funkcija (Piem., letes klientu zālē vai iekārtas demonstrācijas virtuvē) , tad svarīgi ir izvērtēt iekārtas izskatu , materiālus. Dažām iekārtām ir specifisks dizaina sērijas – piemēram krāsnis, kuras izskatās kā veco laiku, vai utramoderna vitrīna ar LED gaismām un “kosmosa” vadības paneli. 










Horeca.lv eksperts Erlends Ādamsons,  SIA GRANDUS.

Ûnijas iela 8c, Rîga, Latvija, LV 1084
t. 67976875; fakss 67976876


Pārpublicēšanas gadījumā ievērot atsauci .

  

Saistītie raksti

Zemesriekstu sviests bez cukura
Horeca ABC - par gaļu
Kaperi
Guacamole- kā gatavot
Kā izcept garšīgu gaļu


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts