Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

12.08.2021

Vērtē uztura speciāliste: enerģijas batoniņi – gards našķis vai spēka avots?

Salds, tomēr veselīgāks par konfektēm un dod enerģiju – šis brīnumainais produkts ir enerģijas batoniņš, garda uzkoda no graudaugiem, riekstiem, augļiem vai ogām, ar ko remdēt izsalkumu un atjaunot enerģijas rezerves. Ar ko šādi batoniņi atšķiras no citiem saldumiem un kas nosaka to uzmundrinošo raksturu, stāsta uztura speciāliste Lizete Puga.

Katram batoniņam savs uzdevums
Pārlūkojot veselīgo uzkodu piedāvājumu, uztura speciāliste Lizete Puga izšķir divas lielas enerģijas batoniņu grupas: musli un proteīnu batoniņus. “Šādus batoniņus patiešām var dēvēt par enerģijas batoniņiem ar pievienoto uzturvērtību. Tos var uzkost starp ēdienreizēm, kad gribas kaut ko garšīgu, jāuzlādē enerģijas rezerves un ir svarīgi arī uzņemt vērtīgas uzturvielas,” skaidro uztura speciāliste. Vienlaikus viņa atgādina – tas tomēr ir našķis! Pat visveselīgākā enerģijas batoniņa daudzumam ikdienas uzturā tomēr jāseko līdzi, jo arī labu lietu mēdz būt par daudz.

Izvēloties šādus batoniņus, jāsaprot, kāds ir mērķis: pacelt enerģijas līmeni organismā vai uzņemt papildu olbaltumvielas un labās taukvielas. Musli batoniņi satur lielākoties graudaugus un augļus, līdz ar to ir vieglāki par proteīnu batoniņiem, kas savukārt satur galvenokārt riekstus, tāpēc ir sātīgāki un dos vairāk olbaltumvielu un vērtīgo taukvielu. Lizete Puga iesaka musli batoniņus bez riekstu piedevām izvēlēties pirms fiziskas slodzes, bet darbīgā ikdienā, kad nepieciešams remdēt izsalkuma sajūtu, viņa dotu priekšroku gabaliņam proteīna batoniņa.

Cik daudz drīkst apēst?
Plānojot dienas ēdienkarti, optimālais uzkodu daudzums ir 1–2, visbiežāk – augļi, dārzeņi, pilngraudu produkti, glāze nesaldinātu piena produktu. Piemēram, pieaugušam cilvēkam tā varētu būt tase kafijas ar pienu. Viens variants ir arī musli vai proteīna batoniņš, kas, protams, būs veselīgāka izvēle nekā tradicionālie saldumi. Lai cilvēks justos labi un vienlaikus nepārēstos, vienai uzkodai vajadzētu iekļauties 200 kalorijās. Lizete Puga vērtē, cik lielas ir izredzes atjaunot enerģijas rezerves, apēdot superfood segmenta ogu un augļu batoniņu no “Narvesen” piedāvājuma. 

“Šajā batoniņā ir 173 kalorijas, tā ir optimāla uzkoda aktīvam cilvēkam,” skaidro Lizete Puga. Tomēr dienā ieteicams apēst tikai vienu batoniņu, īpaši padomājot arī par citiem cukura avotiem. Uztura speciāliste iesaka uzdot sev dažus kontroljautājumus. Cik augļu man sanāk apēst ik dienu? Vai ir vēl kādi našķi, ko ikdienā lietoju? Varbūt izvēlos saldinātus dzērienus? Ja tā ir, vajadzētu izvēlēties vienu našķi, ko paturēt savā ikdienas repertuārā, un no pārējiem atteikties.

Pētot sastāvu, jāņem vērā ne tikai cukurs
Enerģijas batoniņos ir diezgan daudz vienkāršo cukuru, tomēr tajos ir arī ne mazums šķiedrvielu un vērtīgo taukskābju no riekstu vai graudaugu piedevām. Savukārt cukurs kvalitatīvos batoniņos ir dabiska augļu un ogu maisījuma sastāvdaļa un lielākoties nav pievienots papildus. 

“Papildus augļu cukuriem, kas atrodami batoniņu sastāvā, tajos ir arī augsts šķiedrvielu saturs, kas dod ilgāk noturīgu enerģiju un rūpējas par gremošanas trakta veselību. Batoniņā, ko pētām, būtiska sastāvdaļa ir rieksti, tādēļ to varētu pieskaitīt proteīna batoniņiem. 4 grami olbaltumvielu gan nav ļoti daudz, taču apvienojumā ar tādu pašu šķiedrvielu daudzumu tas nodrošina lielisku sāta sajūtu. Un ir vērts atcerēties, ka pamatā jau ir mērenība, nevis lieli apjomi. Arī olbaltumvielas gadās uzņemt par daudz, tādēļ šajā uzkodā olbaltumvielu daudzums ir optimāls,” atzīst uztura speciāliste.

Viņa iesaka nepaļauties tikai uz vilinošu nosaukumu un pārliecināties, kāda ir enerģijas batoniņu sastāvdaļu proporcija, vai tie nesatur papildus pievienotu cukuru un cik daudz cukura ir vienā porcijā. Tas pateiks priekšā, vai batoniņš tiešām sniegs enerģiju, vai arī tikai apmānīs organismu uz pavisam īsu brīdi.


Elīna Ābelīte

  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts