Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

09.12.2020

Valmiermuižas alus radījis vietējo alternatīvu viskijam


Valmiermuižas alus darītavas saimnieks pēc paša veidotas receptūras radījis pirmo mucu degalu Latvijā, ko iespējams dēvēt arī par importa viskija vietējo alternatīvu. Pirmajā laidienā pildītas tikai 900 numurētas pudeles, kas tirgū pirmo reizi pieejamas šī gada decembrī. Jaunā dzēriena radīšanā alus darītava ieguldījusi 100 000 eiro – Valmiermuižas klēts pagraba izbūvē un mucu iegādē.

“Gada nogalē amata alus un viskija cienītājus pārsteigsim ar unikālu Latvijā radītu dzērienu – mucu degalu, kas radīts kā pašmāju alternatīva importa viskijam. Tā pamatā ir destilēts Valmiermuižas alus, kas četrus gadus izturēts ozolkoka mucās Valmiermuižas klēts pagrabā. Esam pirmie, kas Latvijā ko šādu radījuši,” stāsta Valmiermuižas alus saimnieks Aigars Ruņģis. 

Iedvesmu mucu degalus radīšanai Valmiermuižas alus saimnieks smēlies pēc desmit dažādu viskija darītavu apmeklējuma Skotijā un vairāku sidra darītavu apmeklējuma Normandijā , kur no ābolu sidra tiek radīts kalvadoss. Tas uzvedināja uz ideju par alus dedzināšanu un izturēšanu ozolkoka mucās, lai radītu pašmāju alternatīvu importa viskijam. 

Mucu degalus top, dedzinot 150 litru alus mazā kapara dedzinātavā. No šāda alus daudzuma iegūst vien 6 litrus 85 % stipra degalus. To pilda 30 litru Eiropas ozolkoka mucās, kurās pirms tam turēts šerijs. Četru gadu laikā apmēram piektdaļa degalus iztvaiko – to dēvē par eņģeļu tiesu. Pirms pildīšanas pudelēs tam pievieno Valmiermuižas akas ūdeni, lai iegūtu vajadzīgo 43 % stiprumu. 

Jaunais mucu degalus jau guvis vietējo viskija pazinēju un ekspertu atzinību. “Katrā valstī izsenis ir gatavojuši alkoholiskos dzērienus no tām augu valsts bagātībām, kas ir pieejamas attiecīgajā teritorijā. Un ir tikai likumsakarīgi, ka mums ir parādījies kvalitatīvs viskijs, pat ja pēc Eiropas likumiem to saukt tā nevaram, jo alus sastāvā ir apiņi. Kā viskija pazinējs varu teikt tikai atzinīgus vārdus par Valmiermuižas jauno brūvējumu. Tīra, eleganta un mazliet pikanta garša. Pirmajā plānā gan aromātā, gan garšā izlaužas rozīnes un medus, bet, piepilinot mazliet ūdens, parādās arī šokolādes, citrusaugļu kokteiļa un riekstu nianses. Dzēriens nepazūd glāzē, bet mainās un uztur sarunu ar tā baudītāju. Cepuri nost “Valmiermuižas alus” priekšā!” iespaidos dalās vīnzinis un viskija zinātājs Jānis Kaļķis. 
 
Mucu degalus tiek brūvēts mazās partijās un pagaidām būs nopērkams Valmiermuižas alus tirgotavā, Valmiermuižas alus vēstniecībā Rīgā un Valmiermuižas interneta tirgotavā, bet, līdzko situācija atļaus, to būs iespējams baudīt arī labākajos Rīgas bāros.


Agnese Ruberte










ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA

  

Vēl ziņas

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts