Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

29.05.2019

Valmiermuižas alus ieguldīs 3 miljonus eiro leģendārā Kokmuižas brūža atjaunošanā


Latvijas amatu alus darītava Valmiermuižas alus ieguldīs trīs miljonus eiro, lai atjaunotu leģendāro Kokmuižas alus darītavu Kocēnos. Tajā no 2020. gada pavasara tiks darīti Kokmuižas eili, lai Latvijas alus baudītājus iepazīstinātu ar pasaules alus stilu un garšu daudzveidību. 

Kokmuižas alus darītava atradīsies restaurētā muižas laidara ēkā pašā Kocēnu centrā, blakus Kokmuižas pilij. Plānots, ka atjaunotajā brūzī gada laikā taps ap 1,5 miljoniem litru alus.  

“Jau desmit gadus esmu sapņojis, ka reiz Kokmuižā varētu atdzimt leģendārais alus brūzis. Šobrīd sapnis ir kļuvis par plānu, jo uzsākam darbu pie brūža atjaunošanas, lai leģendāro Kokmuižas alu pēc 70 gadiem atkal brūvētu Kocēnos,”stāsta Aigars Ruņģis, Valmiermuižas alus saimnieks, kuru pirms pāris gadiem, pētot Valmieras apkaimes alus vēsturi, tik ļoti iedvesmojis Kokmuižas alus darītavas senais veiksmes stāsts, ka viņš apņēmies reiz daudzinātajam alum atdot seno godu. 

Šobrīd ir izsludināts iepirkums par alus brūvēšanas iekārtu un aprīkojuma iegādi. Projekts tiks īstenots ar Lauku atbalsta dienesta atbalstu, ieguldot arī īpašnieka investīcijas un banku aizdevumu.

Kokmuižas eili pašreiz nelielā daudzumā tiek brūvēti Valmiermuižas alus darītavā un ir nopērkami lielveikalos Latvijā, bet jau pēc gada to brūvēšana notiks Kokmuižā. Līdz Pirmajam pasaules karam tur atradās lielākais brūzis ārpus Rīgas, kur tika brūvēti Eiropā iecienītāko veidu ali, kas tika eksportēti uz Krieviju līdz pat Vladivostokai. Kokmuižas alus godalgots ar zelta medaļu gan 1901. gadā Rīgas 700. jubilejas izstādē, gan 1905. gadā izstādē Parīzē. Pēc Otrā pasaules kara brūzis darbību pārtrauca. Tā bagātīgā vēsture aprakstīta pērn klajā laistajā Jāņa Kalnača grāmatā par leģendāro alus darītavu. 

“Alus darītava Valmiermuižā brūvēšanas apjomu nepalielinās un turpinās slīpēt savu izcilību garšā bagātu lāgera alu brūvēšanā svētku galdam, kas desmit gados ieguvuši alus baudītāju atzinību Latvijā un citās valstīs. Kokmuižas alus brūzis radīs un brūvēs eilus, lai Latvijas alus baudītājus izglītotu un iepazīstinātu ar alus stilu un garšu daudzveidību, jo alus garšu un stāstu pasaule ir tikpat aizraujoša un plaša kā vīna pasaule,”norāda A. Ruņģis. 

Kokmuižas alus darītavas darbības atjaunošana bagātinās latviešu amata alus darīšanas tradīcijas –arī Kokmuižas alus, tāpat kā Valmiermuižas alus, taps tikai Latvijā. 

100% SIA Valmiermuižas alus un SIA Valmiermuižas pils kapitāldaļu pieder SIA Valmiermuižas ieguldījumu fonds, kas dibināts ar nolūku brūvēt amata alu Valmiermuižā, lai tas atgrieztos uz svētku galda, popularizēt Valmiermuižu kā gardēžu tūrisma ceļa mērķi un sekmēt Valmiermuižas alus eksportu. Savukārt Kokmuižas brūža sūtība būs iepazīstināt Latvijas alus baudītājus ar pasaules alus stilu daudzveidību.



Agnese Ruberte



ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA. 


  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts