Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

06.03.2013

Vācijā SIA „Kuršu zeme” liellopu konservos konstatēta zirgu gaļa

Vācijas pārtikas apriti uzraugošā kompetentā iestāde Latvijas ražotāja „Kuršu zeme” ražotajos liellopu gaļas konservos laboratoriski ir konstatējusi zirgu gaļu, liecina paziņojums EK Ātrās brīdināšanas sistēmā.

Pēc pašreiz PVD rīcībā esošās informācijas SIA „Kuršu zeme” nav to uzņēmumu sarakstā, kuriem Latvijas kautuves ir piegādājušas zirgu gaļu. Taču pārbaudes vēl turpinās. Kā jau iepriekš esam informējuši, dažās PVD pārbaudītajās kautuvēs nav bijusi nodrošināta zirgu gaļas izsekojamība.

PVD jau šodien veiks pārbaudi uzņēmumā, lai noskaidrotu, kur iegūta konservos izmantotā zirgu gaļa un kādēļ šī informācija nav norādīta produktu marķējumā, kā arī uzdos uzņēmumam konkrēto produkta partiju atsaukt no tirdzniecības un pārmarķēt.

Tiks pārbaudīti arī citi šī uzņēmuma ražotie produkti, kas satur liellopu gaļu.

Uzņēmums varēs turpināt savas produkcijas izplatīšanu, taču tam, pirms produktu laišanas tirdzniecībā, būs jāpierāda, ka tie nesatur zirgu gaļu vai arī produktu sastāvdaļu marķējumā jānorāda, ka tie satur zirgu gaļu.

Kā jau esam informējuši iepriekš, Eiropas Komisija ir uzdevusi visu dalībvalstu pārtikas apriti uzraugošajām iestādēm veikt liellopu gaļu saturošu produktu DNS pārbaudes, lai pārliecinātos, vai tie patiešām satur liellopu nevis zirgu gaļu.

PVD, saskaņā ar Eiropas Komisijas norādēm, kopumā noņems 50 paraugus zirgu DNS noteikšanai.

Tāpat plānots ņemt 10 paraugus kautuvēs fenilbutazona atliekvielu noteikšanai zirgu gaļā. Pagājušajā gadā PVD laboratoriskai izmeklēšanai uz šo zāļu atliekvielām nosūtīja trīs paraugus, taču nevienā no tiem atliekvielas netika konstatētas.

PVD atgādina, ka zirgu gaļa, ja tā iegūta legālā kautuvē un ir pārbaudīta, nerada draudus patērētāju veselībai, taču ražotāja pienākums ir to norādīt produkta marķējumā, jo patērētājam, kurš maksā par produktu, ko tas iegādājas, ir tiesības zināt no kā produkts sastāv.

informatīvais avots

PVD

  

Vēl ziņas

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts