Rimi investē 5 miljonus eiro un atklāj centralizēto virtuvi
Šodien, 8. jūlijā, Rimi Latvia atklāj jauno, 2788 kvadrātmetru plašo centralizēto kulinārijas un gaļas produktu ražošanas virtuvi Rīgā, A. Deglava ielā 161, kas apgādās visus Rimi veikalus Latvijā ar gatavajiem ēdieniem. Šis stratēģiski nozīmīgais solis ļaus automatizēt ražošanu un būtiski palielināt efektivitāti, dienā saražojot līdz pat 18 tonnām salātu, kulinārijas un gaļas izstrādājumu. Vienlaikus tas nozīmē arī vienotu kvalitātes kontroli un ilgtspējīgu ražošanu ar samazinātiem pārtikas atlikumiem.
Centralizētajā virtuvē nodarbināti vairāk nekā 150 darbinieku, kuri vienuviet nodrošina pilnu ražošanas ciklu – no izejvielu uzglabāšanas līdz gatavo produktu iepakošanai un marķēšanai. Šāda pieeja sniedz iespēju veikt striktu ražošanas procesu kontroli un monitoringu, attiecīgi izpildot nozarē augstākās pārtikas drošības un kvalitātes prasības.
“Esam spēruši gan vēsturiski, gan stratēģiski nozīmīgu soli uzņēmuma izaugsmē – līdzās jaunajam loģistikas centram ir izveidota arī pirmā centralizētā Rimi kulinārijas un gaļas produktu ražošanas virtuve, kurā izmantotās tehnoloģijas un elastīgais ražošanas process palīdzēs aktīvi strādāt pie jaunu produktu izveides, būtiski samazinās pārtikas atlikumu radītos zaudējumus un veicinās arī cenu konkurētspēju. Rimi pircēju pieprasījums pēc gataviem un svaigiem kulinārijas izstrādājumiem aizvien pieaug, tāpēc efektivitātes uzlabošana šajā darbības sfērā ir ārkārtīgi svarīga,” skaidro Gatis Pakalnieks, Rimi Latvia hipermārketu tīkla direktors.
Kopējās investīcijas centralizētās virtuves izveidē pārsniedz 5 miljonus eiro. Vienā stāvā ar kopējo platību 2788 kvadrātmetri izvietotas ražošanas telpas un tehniskā zona, kā arī darbinieku ģērbtuves, atpūtas telpa un palīgtelpas. Centralizētajā virtuvē darbojas trīs produktu sagatavošanas līnijas – kulinārijas izstrādājumu ražošanai, salātu un auksto uzkodu ražošanai, kā arī gaļas izstrādājumu cehs. Centralizētā pārtikas ražošana ļauj automatizēt ražošanas procesus, kas būtiski atvieglo smago roku darbu un padara izejvielu apstrādi ātrāku un efektīvāku. Piemēram, centralizētās virtuves sakņu un salātu apstrādes telpas aprīkotas ar mazgāšanas līniju un universāliem griezējiem, ar kuriem stundā iespējams sagriezt līdz 400 kilogramiem sakņu un salātu.
“Šī projekta realizēšana Rimi ir būtiska ne tikai tāpēc, ka centralizēta pārtikas ražošana ļauj ieviest daudz striktākus ražošanas kontroles mehānismus, tādējādi nodrošināt augstākos Eiropas Savienībā atpazītos kvalitātes standartus,” turpina Gatis Pakalnieks, “bet arī tāpēc, ka vēlamies identificēt un ieviest videi draudzīgus un ilgstpējīgus risinājumus visos uzņēmuma darbības posmos – sākot no ražošanas un beidzot ar loģistiku. Centralizētas virtuves izveide nozīmē maksimāli efektīvu resursu patēriņu – tostarp minimālas dīkstāves ražošanas procesā, kā arī būtisku ražošanas sadrumstalotības un pārtikas atlikumu samazināšanu.”
Centralizētā virtuve paredz efektīvu sinerģiju starp tehnoloģijām un cilvēku kopdarbu. Lai arī grūtāko daļu ēdienu pagatavošanas darba paveiks iekārtas, izcilu rezultātu nodrošina vairāk nekā 150 augsti kvalificēti speciālisti, tostarp pavāri, kvalitātes vadītāji, laboranti, kontrolieri un pārtikas tehnologi.
Juris Šleiers