Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

14.08.2013

Mājsaimniecību izdevumi uzturam 2012. gadā – 55 lati mēnesī vienam ģimenes loceklim


Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 17. jūlijā publicētajiem mājsaimniecību budžetu apsekojuma datiem mājsaimniecību patēriņa izdevumi gada laikā auguši par 5,7%, 2012. gadā sasniedzot vidēji 198 latus mēnesī vienam ģimenes loceklim.
 Datu tālāka analīze sniedz informāciju par izdevumiem uzturam un tā patēriņu [1] mājsaimniecībās.

2012. gadā mājsaimniecību izdevumi viena ģimenes locekļa uzturam bija vidēji Ls 55 mēnesī (2011. gadā – Ls 54) jeb 28% no visiem patēriņa izdevumiem (2011. gadā – 29%).

Pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem mājsaimniecības tērēja par 2,8% vairāk nekā 2011. gadā. 

Savukārt šo produktu patēriņa cenas 2012. gadā pieauga par 2,3%, līdz ar to izdevumi pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem salīdzināmās cenās faktiski palielinājās vien par 0,5%.


Mājsaimniecību budžetu apsekojuma dati liecina, ka 2012. gadā mājsaimniecības jau otro gadu pēc kārtas turpina palielināt izdevumus sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šie izdevumi palielinājušies par 7,8%. Tomēr jāsecina, ka pirms ekonomiskās krīzes mājsaimniecības gan pārtikas pirkšanai, gan maltītēm ārpus mājas tērēja vairāk.

2012.gadā mājsaimniecības visvairāk tērēja tādiem uztura produktiem kā gaļa un gaļas izstrādājumi. Izdevumi tiem vidēji mēnesī sasniedza Ls 13 uz katru mājsaimniecības locekli. Pienam, piena produktiem un olām pagājušajā gadā tērēti Ls 10, maizei un graudaugu izstrādājumiem – Ls 8, bet dārzeņiem – Ls 7.

Saskaņā ar apsekojuma rezultātiem 2012. gadā viens iedzīvotājs vidēji patērēja 48 litrus piena, 14 kg siera un biezpiena, 188 olas, kā arī 20 kg svaigas cūkgaļas,  21 kg desu izstrādājumu un kūpinājumu, 12 kg svaigas mājputnu gaļas. 

Kartupeļu patēriņš bija 84 kg, svaigu tomātu un gurķu – 21 kg gadā, rēķinot uz vienu mājsaimniecības locekli.

No augļiem visvairāk tika lietoti āboli – 14 kg, citrusaugļi – 9 kg un banāni – 5 kg. Savukārt svaigu zivju patēriņš bija 7 kg gadā.

2012. gadā, salīdzinot ar 2011. gadu, nav vērojamas būtiskas izmaiņas pārtikas pamatproduktu patēriņā. Nedaudz ir samazinājies cūkgaļas, liellopu gaļas, un raudzēto piena produktu patēriņš mājsaimniecībās. 

Samazinājies arī olu patēriņš, jo to cenas 2012. gadā ievērojami pieauga – par 23,5%. 

Par 6 kg palielinājies kartupeļu patēriņš, kas varētu būt saistāms ar kartupeļu cenu straujo samazinājumu pagājušajā gadā par 30%.

Savukārt 2012. gadā vairāk nekā iepriekšējā gadā mājsaimniecības uzturā ir patērējušas svaigas un kūpinātas zivis, mājputnu gaļu, gatavos gaļas pusfabrikātus, medījumu gaļu, mājas sieru un biezpienu, olīveļļu, kā arī citrusaugļus, kauleņaugļus un zemenes. Siera un jogurta patēriņš pēdējā gada laikā nav sevišķi mainījies.

Daļēji mainoties uztura paradumiem, samazinājies maizes, pilnpiena un cukura patēriņš.


Svarīgāko pārtikas produktu patēriņa izmaiņas
(vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli gadā)

 

Pārtikas produkti

Visas mājsaimniecības

2008.g.

2010.g.

2011.g.

2012.g.

Kviešu maize (kg)

18.9

17.1

17.3

16.9

Rudzu maize, saldskābmaize u.c. maizes šķirnes (kg)

26.3

22.9

23.9

22.9

Konditorejas izstrādājumi (kg)

6.6

4.8

5.5

5.0

Putraimi (kg)

5.0

5.1

4.2

4.2

Liellopu, teļa gaļa (kg)

2.6

2.4

1.8

1.7

Cūkgaļa (kg)

21.7

22.1

20.8

20.0

Mājputnu gaļa (kg)

10.0

11.0

11.6

12.1

Desu izstrādājumi, kūpinājumi (kg)

25.4

22.0

22.2

21.0

Svaigas, atdzesētas, saldētas zivis (kg)

6.6

6.0

6.0

6.6

Pilnpiens (l)

44.0

37.8

36.6

36.6

Piens ar pazeminātu tauku saturu (l)

7.5

11.8

12.2

11.4

Jogurts (kg)

7.5

6.7

6.4

6.5

Raudzēti piena produkti (l)

11.1

12.8

11.5

10.8

Siers, mājas siers un biezpiens (kg)

14.0

13.8

13.9

14.2

Olas (gab.)

195

197

198

188

Āboli, bumbieri (kg)

15.6

13.4

16.7

15.5

Svaigi kāposti (kg)

9.6

7.4

9.9

8.5

Svaigi gurķi (kg)

9.3

10.1

10.9

9.1

Svaigi tomāti (kg)

12.5

10.2

12.6

11.6

Kartupeļi (kg)

82.0

87.1

78.3

84.3

Cukurs (kg)

17.0

14.5

14.2

13.4


Informatīvais avots:
http://www.csb.gov.lv/

  

Vēl ziņas

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts