Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

06.09.2012

„Latvijas Pienā” sākta galveno siera iekārtu montāža

Šonedēļ zemniekiem piederošajā uzņēmumā „Lavijas Piens” sākta galveno siera iekārtu montāža, kas notiks visu septembri.  Siera iekārtu izgatavotājs ir Šveices uzņēmums „Kalt” un to ražošanas jauda ir apmēram 30 tonnas siera 24 stundās. Šāda siera apjoma saražošanai nepieciešams aptuveni 300 tonnas svaigpiena. 

„Līdz ar siera iekārtu montāžu sperts nākamais solis mūsu noliktā mērķa – kooperatīvu saražotā piena pārstrādei Latvijā eksportspējīgos produktos – sasniegšanai,” saka uzņēmuma vadītājs Raimonds Freimanis. Plānots, ka kooperatīvi svaigpiena eksportu uz Lietuvu pakāpeniski samazinās gada laikā, atbilstoši rūpnīcas ražošanas jaudu palielināšanai, ņemot vērā situāciju eksporta tirgos.

„Latvijas Piens” rūpnīcas pamatadarbības nodrošināšanai – siera ražošanai – būtiskāko kravu uzņēmumā no Šveices iekārtu ražotāja „Kalt” ieveda aizvadītās nedēļas nogalē. Kravas sastāvā bija trīs siera gatavošanas katli ar 15 m3 jeb 15 tūkstošus litru lielu siera masas ietilpību, kā arī divas siera preses. Viena no tām ir paredzēta apaļo sieru ražošanai, otra – siera ražošanai tā sauktajos eiroblokos.  Tulīt pēc iekārtu ievešanas uzsākta to montāža. Priekšdarbi lielo siera iekārtu montāžai jau veikti augustā, jo faktiski pabeigti ir tehnologisko tīklu montāžas darbi – uzstādīta lielākā daļa palīgiekārtu, tajā skaitā sūkņi, siltummaiņi, kas ļauj produktu pēc nepieciešamības uzkarsēt vai atdzesēt, kā arī ūdenstvertnes, vārsti utt. 
Papildu tam noslēgumam tuvojas nogatavināšanas plauktu darbu montāža un savu kārtu uzstādīšanai gaida arī augustā rūpnīcā ievestās iepakošanas iekārtas. 

Ar jaunajām iekārtām tiks ražoti Ementāles tipa puscietie apaļie sieri, attīstot un pilnveidojot „Trikantālera” (eksportā – «Lettlander») līnijas sierus. Tāpat tiks ražoti klasiskie puscietie Krievijas un Holandes tipa sierus, kā arī tiks radīti arī jauni sieru veidi.
Līdz ar siera iekārtu izstādīšanu tiek veikta arī ultrafiltrācijas iekārtas montāža. Tā dod iespēju pārstrādāt siera ražošanas procesā radušās sūkalas, iegūstot eskporta tirgos pieprasīto sūkalu proteīnu un sūkalu koncentrātu. 
Tādējādi „Latvijas piens” ir nodrošinājies ar videi draudzīgām un ekonomiski pamatotām bezatlikuma tehnoloģijām. 


Kā skaidro SIA „Latvijas piens” tehniskais direktors Armands Lūsis, septembrī pilnībā būs pabeigti rūpnīcas pirmās un otrās kārtas iekārtu uzstādīšanas darbi. Tas nozīmē – „Latvijas piens” projekts būs pilnībā īstenots un rūpnīca būs gatava ne tikai vājpiena koncentrāta un krējuma, bet arī siera ražošanai. Pirmie siera ražošanas testi tiks veikti oktobrī.

Atgādināsim, ka kopš jūnija beigām, kad tika veikti pirmie vājpiena koncentrāta ražošanas testi, ražošanas jaudas pakāpeniski un stabili augušas. Lai turpinātu vājpiena koncentrāta un krējuma ražošanas jaudu palielināšanu, šobrīd tiek veikta personāla atlase un apmācības. 
Kā skaidro R.Freimanis, septembrī un oktobrī darbā tiks pieņeti laboranti – piena pieņemšanas operatori un laboranti, papildināts laboratorijas persoāls un paplašināta pārdošanas daļa. Līdz ar siera ražošanas uzsākšanu darbs SIA „Latvijas piens” būs nodrošināts 50 cilvēkiem.

UZZIŅAI: SIA „Latvijas piens” īpašnieki ir kopskaitā 600 Latvijas zemnieki no faktiski visiem valsts novadiem, kuri apvienojušies kooperatīvos „Trikāta KS”, „Dzēse” un „Piena partneri KS”. 
www.lvpiens.lv

Iveta Tomsone

  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts