Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

16.02.2017

Itāļu un franču kulināro zvaigžņu meistarklases Rīgā

Profesionāļu Dienās Rīgā 16.februārī meistarklases sniegs slavenais itāļu šefpavārs Marčello Trentini (Marcello Trentini) un pasakaino desertu meistars Entonijs Fernandezs (Anthony Fernandez) no Francijas – neiztrūks nedz nopietnu sarunu par Itālijas gastronimisko nākotni un izcilu izejvvielu nozīmi, nedz pasaulslaveno balto Alba trifeļu un desertu gatavošana un degustācija.

Marčello Trentini (Marcello Trentini) panākumu stāsts šķiet gan neticams, gan iedvesmojošs – pasaules slavu un Mišelina zvaigzni ieguvušais itāļu šefpavārs savas kulinārās gaitas uzsāka no zemākā posteņa restorānā un visu apguva pašmācības ceļā. Pēc astoņu gadu ilgušiem cīniņiem Trentini saņem darba piedāvājumu – vadīt virtuvi kādā vīna bārā, kura īpašnieks saskata pavāra pontenciālu un sāk to iepazīstināt ar apkārtnes smalkākajiem restorāniem – un Trentini beidzot aptvēra, kas ir viņa dzīves patiesā misija. 

Turpmākos piecus gadus Trentini smagi strādāja, lai 2003.gadā beidzot piepildītos sapnis – kopā ar sievu abi Turīnā atver restorānu Magorabin, kura mērķis ir Turīnā atdzīvināt smalkākas kulinārijas tradīcijas. 2012.gadā restorāns saņēma vienu Mišelina zvaigzni, savukārt 2014.gadā Trentini tika uzaicināts piedalīties Ķīnas rīkotajā televīzijas šovā Ķīnas Labākais Šefpavārs (The Greatest Chef China), kurā pavārs uzvarēja. Šī uzvara atvēra viņam austrumu tirgu un deva iespēju piedalīties daudzos ievērojamos notikumos, kā arī veidot sadarbību Šanhajā un Honkongā. Kopš tā laika Trentini vairākkārt bijusi iespēja darboties kā viesšefpavāram – gan Briselē, kur 2015.gada vasarā viņa izstrādātā ēdienkarte veselu mēnesi bija pieejama Eiropas populārākajā tramvaja restorānā, gan Milānā, gan Londonā.

Profesionāļu Dienās Trentini gan 15., gan 16.februārī vadīs meistarklasi Spēles ar Trifelēm. Trentini par meistarklasei ieplānoto saturu stāsta: „Es stāstīšu par to, kā pasaules labākie pavāri izmanto balto Albas trifeļu produktus dažādās receptēs un izgudrojumos, kā arī parādīšu dažādus praktiskus piemērus – sākot no, tā dēvētājiem, gourmet „pirkstu ēdieniem” līdz pat to pielietojumam augstajā pavārmākslā. 

Tāpat es pastāstīšu par vairākiem ikoniskiem un vēsturiskiem itāļu pavārmākslas aspektiem, sākot ar vistradicionālākajām receptēm, kā, piemēram, tartars, līdz pat jaunām un innovatīvām – kā saldējuma izmantošana ēdiena gatavošanā. Es vēlos meistarklases apmeklētājiem sniegt visaptverošu ieskatu mūsdienu itāļu virtuvē un runāt par to, kā tā tiek integrēta citu valstu kulinārijā. Man pašam ir aizraujoši sastapties ar kolēģiem no citām valstīm un piedāvāt tiem alternatīvu skatījumu uz lietām un jaunas idejas. Kultūru saskarsme un sajaukšanās man kulinārijā ir ļoti nozīmīga.”

Entonijs Fernandezs (Anthony Fernandez), slavenais desertu meistars no Francijas, Profesionāļu Dienas aplaimos ar citādu, ne mazāk aizraujošu devumu – konditorejas La Fernandize īpašnieks 15.februārī vadīs meistarklasi Papildus vērtība ar Boiron Jūsu konditorejas meistardarbiem. 

Fernandezs aizraušanos ar desertiem un kūkām mantojis no tēva, kurš bija konditors Havras pilsētā Francijā. Mazais Entonijs tēvam sāka piepalīdzēt jau 10 gadu vecumā, mīcot mīklu un cenšoties atdarināt meistara roku kustības. Kad Fernandeza tēvs 1985.gadā atvēra La Fernandize, Entonijs darbs sākas pa īstam – pēc stundām skolā viņš cītīgi darbojās tēva konditorejā. 1992.gadā Fernandezs iestājās prestižajā INBP (the National Institute of Boulangerie Patisserie), kur ieguva konditora diplomu. 

Fernandezs gandrīz 11 gadus nostrādāja par Reģionālo konditoru Ritz Carlton uzņēmumā, piedaloties daudzu jaunu uzņēmuma restorānu atvēršanā, kas ļāva viņam daudz ceļot. Tieši ceļošana lika viņam visskaidrāk apzināties produktu kvalitātes nozīmi izcila deserta pagatavošanā. Ceļošana viņam lika arī apzināties ģimenes un tuvo cilvēku milzīgo nozīmi viņa dzīve, un ļāva viņam sasniegt savu mērķi – viņa paša konditoreju. 

Fernandezam visvairāk pie sirds iet deserti, kuros garša apvienojas ar īpašu tekstūru, kuri ir gan kraukšķīgi, gan mīksti, kuros var sajust gan tradicionālas garšas, gan radošu garu, un viņa piedāvājumā vienmēr ir sezonāli deserti, gan tādi, kuri ļauj atminēties bērnību, gan ceļojumu iespaidā radīti garadarbi.

Savā meistarklasē Fernandezs runās, galvenokārt, par to, kāpēc vissvarīgākais gatavošanas procesā ir labākā, izcilas kvalitātes produkta izvēle. Fernandezam patīk piedalīties ar kulināriju saistītos notikumos: „Es uzskatu, ka šādi pasākumi ir ļoti nozīmīgi kulinārijas nozares attīstībā – ir svarīgi, ka mēs, nozares pārstāvji, dalāmies ar savām receptēm un tehniskajiem risinājumiem, ka runājam par mūsu dalīto pieredzi un ikdienas darba procesu. Būtiski, ka varam izteikt savas domas par produktiem un dažādām tehnikām, un mācīties viens no otra. Man personīgā pieeja šai nozarei ir tāda – strādāt tikai ar kaislību, vai vispār nemaz!”


Marčello Trentini vadītā meistarklase Spēles ar Trifelēm notiks 16.februāri no plkst. 11:30-12:30, savukārt Entonija Fernandeza vadītā meistarklase Papildus vērtība ar Boiron Jūsu konditorejas meistardarbiem notiks 15.februārī no 15:45-16:30.

16.februārī autosalonā “Autobrava” notiks Reaton profesionāļu dienas 2017 – vērienīga pārtikas produktu izstāde, iespēja sastapt pasaules pārtikas produktu līderu pārstāvjus, aizraujošas Latvijas un Eiropas pavāru meistarklases un izglītojošas lekcijas.

Jau no 1993.gada SIA „Reaton, LTD”  Pārtikas produktu tirdzniecības departaments aicina Latvijas restorānu, kafejnīcu, viesnīcu un mazumtirdzniecības profesionāļus uz plašu produktu izstādi un meistarklašu programmu. Reaton Pārtikas profesionāļu dienas nav klientu dienas to klasiskajā izpratnē, tās ir nozares speciālistu tikšanās vieta, iespēja uzzināt pasaules jaunumus pārtikas nozarē un noskatīties labāko vietējo un ārzemju pavāru meistarklases.
„Reaton profesionāļu dienās 2017” piedalījās vēsturiski visvairāk Reaton izplatīto pārtikas produktu ražotāju pārstāvji no visas Eiropas. Tā būs unikāla iespēja uzzināt pasaulē atzītu pārtikas produktu ražotāju ieteikumus, noskatīties meistarklases un jaunāko produktu degustācijas.



  

Vēl ziņas

Latvijas pavāru elite nu jau trešo reizi startē Bocuse d’Or Eiropas atlasē, Pasaules prestižākajā pavāru konkursā!
Inovatīvs sadarbības projekts - mobilā mācību lietotne viesmīlības nozarē
Kas drošāks- steiks vai nageti
Uztura speciāliste Lizete Puga: ieteicamākie ēdieni ķermeņa labsajūtai
Veiksmīgi noritējis seminārs Somijas medijiem un tūrisma nozares pārstāvjiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts