Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

02.01.2015

Burkāns – vasarā uzkrāto vitamīnu deva ziemā


Burkāns ir viens no pilnvērtīgākajiem rudens dārzeņiem, kas ziemas laikā piedāvā vasarā uzkrātos vitamīnus. Pilnvērtīgo uzturvielu dēļ to mēdz dēvēt par dobes karali. Burkāns ir vērtīgs produkts, kuru iespējams ērti uzglabāt un izmantot veselības uzlabošanai, izmantojot ēdienos dažādām gaumēm.

„Burkāns ir viens no nozīmīgākajiem latviešu tradicionālās virtuves produktiem. Pirmās burkānu ražas novāc vasaras vidū, taču galvenā raža ir rudens laikā. Pareizi uzglabāti burkāni vērīgās uzturvielas saglabā līdz pat jaunas ražas atnākšanai. Jāievēro, ka pareizai burkānu uzglabāšanai telpas temperatūrai jābūt tuvu 0oC un gaisa mitrumam ap 95%. Burkānus iespējams uzglabāt ilgāk, tos apberot ar smiltīm. Burkānus ēdienkartē plaši izmantoju dažādu ēdienu sagatavošanai, jo tie uzlabo garšas īpašības, kā arī krāsas dēļ spēj ēdienam piešķirt pievilcīgu vizuālo noformējumu,” komentē AS „Lido” šefpavāre Ilga Joma.

Burkāni ir vieni no vērtīgākajiem dārzeņiem, jo to sastāvā ir daudz šķiedrvielu, nedaudz olbaltumvielu, vitamīni B, C, E, K, beta karotīns, minerālvielas – kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, fosfors, nātrijs, dzelzs, hlors, jods, folijskābe, cukurs, kā arī aminoskābes. Burkānos esošie mikroelementi ir praktiski neaizstājami sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Savukārt antioksidanti palīdz samazināt ļaundabīgo audzēju risku, normalizēt aknu, aizkuņģa dziedzera, nieru, redzes, vairogdziedzera darbību, kā arī cīnīties pret vīrusiem.

„Viena no vērtīgākajām vielām burkānā ir beta karotīns, kuru cilvēka organisms pārvērš par A vitamīnu. Tas palīdz uzturēt veselīgu ādu, labu redzi un gļotādu stāvokli. 100g svaigas burkānu sulas satur 7,2 mg beta karotīna un divas glāzes sulas palīdz nodrošināt dienā nepieciešamo vitamīnu devu. Beta karotīns nešķīst ūdenī, tādēļ, lai to uzņemtu, organismam nepieciešams lietot taukvielas. Piemēram, sulai pievienojot olīveļļu un salātiem krējumu vai jogurtu.

Tāpat burkāna lietošana uzturā veicina mikrobu iznīcināšanu mutes dobumā. Tā sastāvā esošie fitoncīdi palīdz iznīcināt organismam nelabvēlīgus mikrobus. Atšķirībā no sīpoliem un ķiplokiem, kuri arī satur fitoncīdus, burkānos tie nesatur specifisku smaržu. Rudenī un pavasarī ieteicams dzert burkānu sulu imunitātes stiprināšanai. Tāpat burkāni sevišķi vērtīgi un ieteicami bērnu uzturā,” norāda „Veselības centra 4” filiāles „Wellslim centrs” uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure.

Pirmās liecības par burkānu izmantošanu uzturā fiksētas aptuveni 2000 gadu pirms mūsu ēras. Sākotnēji to krāsa bijusi līdzīga sarkanajām bietēm. Senie ēģiptieši burkānus izmantojuši ārstniecībā, jo novērojuši, ka burkāns palīdz atlabt slimajiem un vārgajiem. Oranžo krāsu burkāni ieguva tikai ap 16.gadsimtu, kad holandieši, krustojot līdz tam izplatītos sarkanos un dzeltenos burkānus, izveidoja mūsdienās populāro dārzeni un sāka to audzēt masveidā. Pirms tam burkānus uzskatīja par delikatesi un masveidā neaudzēja. Mūsdienās burkānus audzē visos kontinentos, izņemot Antarktīdu. Latvijā visvairāk izmanto oranžos burkānus, taču tie ir pieejami arī purpursarkani, balti, melni un dzelteni. 

AS „Lido” šefpavāre Ilga Joma iesaka veselīgu recepti burkānu mandarīnu salātu pagatavošanai: „Sastāvdaļām nepieciešami četri vidēja lieluma burkāni, divi mandarīni, viens laims, buntīte svaigu pētersīļu, saulespuķu sēklas, olīveļļa, sāls un cukurs. Burkānus sarīvējam uz smalkas rīves. Mandarīniem nolobām mizu un sadalām daiviņās. Visu liekam salātu bļodā. Pievienojam smalki sagrieztus pētersīļus. Pārlejam ar olīveļļu.

Pievienojam šķipsniņu sāls un tējkaroti cukura. Pārgriežam laimu uz pusēm un salātus viegli apslakām ar sulu no laima pusītes. Saulespuķu sēklas grauzdējam uz karstas pannas un pārkaisām ar tām salātus. Mandarīni ļoti labi sader ar burkāniem gan salātos, gan sulā. Lai labi garšo!”




Justs Dimants

  

Vēl ziņas

Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu
Projekts "CATERING ADVANCED: VET Students Mobile Training Model Nr. 2023-1-LT01-KA210-VET-000157824" veiksmīgi turpinās
Riga Food 2004 no 5.09.-7.09.
No Latvijas līdz pat Spānijas garšai – mērču saderība ar uzkodām un ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts