Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

08.09.2019

6. septembrī svinīgā ceremonijā tika sumināti pavāru konkursu uzvarētāji

Izstādes Riga Food 2019 ietvaros Ķīpsalā no 4. līdz 6. septembrim norisinājās seši pavāru konkursi, kuros kopā startēja 43 dalībnieki. 
Īpaša uzmanība mediju un profesionāļu uzmanība bija veltīta Bocuse d’Or Latvija nacionālās atlases konkursam, kurš Latvijā notika pirmo reizi. 

Piektdienas, 6. septembra,  VEF kvartāla kamerzālē biedrība Pavāru klubs pulcināja kopā visus konkursantus, domubiedrus, medijus un atbalstītājus, lai svinīgā ceremonijā, baudot gardus ēdienus un dzērienus, apbalvotu visu konkursu laureātus. Trīs dienu garumā konkursus vērtēja starptautiska un ļoti pieredzējusi žūrija,  kuri dalīja pienākumus dažādos konkursos, bet visi piedalījās Bocuse d’Or Nacionālās atlases vērtēšanā. 

Žūrijā bija: Jo Nelissens (Beļģija), Fransiane Tartari (Apvienotā Karaliste), Aleksandrs Prokopovičs (Krievija), Gerts Kletzke (Zviedrija), Dmitrjs Demjanovs (Igaunija), Pavels Gurjanovs (Igaunija), Jorns Lie (Norvēģija), Emannuelle Wille (Igaunija) un Tarvo Stints (Iguanija).

Latvijas gada pavārs 2019 notika jau 16. reizi

4. septembris notika konkursi Latvijas gada pavārs 2019 un Latvijas gada pavārzellis 2019. Par titulu Latvijas gada pavārs 2019 cīnījās Jānis Osis, Artūrs Bilzens, Pāvels Skopa, Jegors Porulevs, Mārtiņš Pupurs, Roberts Bedikers Bērtulis.

Pavāru palīgi – Laimons Ričards Gerliņš, Gustavs Raubiško, Daniels Damanis, Nikita Buslajevs, Sandis Damarovskis, Toms Fridrihsons–, sacentās nominācijā Latvijas pavārzellis 2019.

Šogad Reaton zelta pavārnīcu un čeku 700 eiro vērtībā ieguva Pāvels Skopa no restorāna Koyaotrajā vietā atstājot Jāni Osi šefpavārs no restorāna Fifty Six Twenty Four, bet trešajā – Jegoru Porulevu šefpavārs no restorāna Hügge Igaunijā). 
Labākā pavārzeļļa titulu ieguva Nikita Buslajevs, kurš strādā kopā ar J. Porulevu. 

Konkurss Meistarpavārs 2019

Visvairāk skatītāju Ķīpaslas hallē pulcināja konkurss Meistarpavārs 2019, ko paši tā dalībnieki jau iesaukuši par dinozauru konkursu.
Konkursā Meistarpavārs 2019 startēja Latvijas vadošie šefpavāri -Raimonds Zommers, Valters Zirdziņš, Māris Jansons, Jānis Zvirbulis un Ingmārs Ladigs.

Kā atzina pieredzējušie šefpavāri, tad viņu motivācija piedalīties šādā konkursā ir, pirmkārt, aktualizēt pavāru profesijas nozīmīgumu un prestižu, otrkārt, pierādīt, ka viņi ir lieliski sava amata meistari. 
Šefpavāru uzdevums bija gana izaicinošs – stundas laikā bija jāpagatavo maltīte no “melnās kastes” produktiem, 
Meistarpavāra 2019 titulu ieguva Raimonds Zommers, restorāna Entresol šefpavārs.



Noskaidrots Bocuse d’Or Latvia 2019 Nacionālās atlases uzvarētājs


Bocuse d’Or tiek uzskatīts par prestižāko pavāru konkurss pasaulē, kas vairākās kārtās divu gadu garumā atlasa labākos pavārus no visas pasaules. Fināls notiek Francijas pilsētā Lionā.

Kā apbalvošanas ceremonijā atzina Pavāru kluba valdes priekšsēdētāja Svetlana Riškova, Latvijai vajadzēja 11 gadus, lai mēs beidzot varētu tikt paši līdz savai nacionālajai atlasei. Konkursā piedalījās divi pavāri – Dinārs Zvidriņš un Juris Latišenoks ,ar saviem palīgiem – Tomu Fridrhsonu un Danu Ivanovu. Sacensība bija gana sīva, abi konkursanti ir ļoti motivēti un ļoti vēlas uzvarēt, taču uzvaras lauri pienācas tikai vienam – Dināram Zvidriņam. 
Svetlana Riškova svinīgajā uzrunā atklāja, ka uz nākamo sacensību kārtu tas ir, uz pusfinālu Igaunijā 2020. gadā, brauks abi Bocuse d’Or Latvija 2019 dalībnieki. Juris Latišenoks brauks kā palīgs. Svarīgi ir pārstāvēt Valsti.

Live Riga vadītājs Guntars Ringolds atzina: "jūtos kā baudpilnā ģimenē, kur var pagaršot garšīgu ēdienu, sajust un izbaudīt ģimenisku atmosfēru",... "mēs esam partneris šajā pasākumā. Man ir prieks, ka lietas, kas mūs vieno ir gastronomija, mēs kā Rīgas tūrisma attītibas birojs (red.RTAB) cenšamies pilsētas viesiem parādīt Rīgas gastronomijas piedāvājumu, un jūs mums lielā mērā palīdzat. Mūsu sadarbība palīdzēs nest Rīgas un Latvijas vārdu tālāk pasaulē".


Ņemot vērā Bocuse d’Or konkursa lielo nozīmību, Live Riga bija parūpējušies par īpašu dāvanu laureātam – braucienu uz Parīzi, lai tur klātienē vērotu Francijas nacionālās atlases sacensības. 

Turpretī uzņēmums  Promo Cash&Carry rūpējas, lai mūsu konkursantam būtu iespēja pienācīgi sagatavoties nākamajai konkursu kārtai, tāpēc viņi nodrošina profesionāli vidi pavāra treniņiem līdz konkursam. 

Žūrija vērtēja arī pavāra palīgus, par labāko atzīstot J. Latišenoka palīgu Danu Ivanovu. Lai kaut nedaudz kliedētu 2. vietas ieguvēja skumjas, Semarah Hotels tīkls J. Latišenokam dāvināja mierinājuma balvu – iespēju atpūsties Lielupes viesnīcā. 
Žūrijas pārstāvis Jo Nelissens, vērtējot abu konkursantu sniegumu, godīgi atzina: “Labās ziņas ir tādas, ka te vēl ir ļoti daudz vietas izaugsmei… Godīgi sakot, šobrīd neviens no pretendentiem nav sasniedzis Bocuse d’Or līmeni, taču šis ir pirmais solis, lai tam tuvotos. Trenēties noteikti vajadzētu daudz vairāk, jo katrai kustībai jābūt mērķtiecīgai un atstrādātai, katrai garšai pārbaudītai – te vēl ir ļoti daudz darāmā!”

Konkurss Baltijas kulinārais mantojums
Par tradīciju jau sāk veidoties Baltijas komandu konkurss Baltijas kulinārais mantojums, kur jau atkārtoti par labāko tika atzīta Latvijas komanda, taču skatītāju simpātiju ieguva lietuvieši. Latvijas komandā startēja trīs pavāri – Kristīne Strode, Baiba Brasle un Aigars Sīlis – un viņu menedžeris Viesturs Lasmanis.

Lai šī konkursa tradīciju vēl vairāk nostprinātu, apbalvošanas ceremonijas laikā tika parakstīts trīspusējs sadarbības memorands, kas nosaka, ka turpmāk šis konkurss ceļos no vienas Baltijas valsts uz otru, tātat Latvijā to atkal sagaidīsim pēc 3 gadiem.

Konkurss Zero Waste Challange
Iespējams, par tradīciju kļūs arī Baltijas skolu konkurss Zero Waste Challange, kas aicina jaunos pavārus aizdomāties par klimata pārmaiņām, ko rada arī ēdiena izniekošana, tāpēc konkursa mērķis bija atstāt pēc iespējas mazāk atkritumu. No katras Baltijas valsts konkursā piedalījās divas skolas, un labākā šoreiz- Igaunijas kulinārā skola Teko
Svetlana Riškova atzīst: “Līdz šim mūsu valstu kulinārās skolas ir dzīvojušas katra savā nodabā, starp tām trūka sadarbības, un šī konkursa lielais mērķis patiesībā ir savest šīs skolas kopā – dot iespēju gan skolotājiem, gan skolēniem savstarpēji iepazīties un uzsākt pieredzes apmaiņu jau tagad.”



Horeca.lv

Galerija

  

Vēl ziņas

Recepte: Roberto Meloni gatavo pastu krēmīgā diļļu mērcē
Latvieši ik gadu izdzer vairāk nekā 1,5 miljonus tasīšu kafijas
Latvijas dabas tūrisma piedāvājums pārsteidz britu tūroperatorus
Ādažu čipsi un Selga triumfē “Gada augu produkts 2023" aptaujā
Svinēsim Jāņus Dzegužkalnā!


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts