Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

21.08.2013

Kazas piens veselībai un skaistumam

Kazas piens veselībai un skaistumam

Aptuveni 2% no pasaulē izdzertā piena saražo kazas. Kazu audzēšanai ir pieaugoša uzturvērtības un ekonomiskā nozīme. Tas tāpēc, ka kaza ir izturīgs dzīvnieks, kas spēj pielāgoties dažādiem klimatiskajiem apstākļiem. Kazas ir pazīstamas ar savu daudzpusību, pielāgojoties sausajiem, mitrajiem tropu, aukstajiem, tuksneša un kalnu klimatiskajiem apstākļiem. Visos šajos apstākļos kazas cilvēkam sniedz nozīmīgas iztikas iespējas ar tādiem produktiem kā gaļa, piens, āda, kašmirs, mohēras vilna, kā arī ar mēslojumu bagātīgiem dārziem un kultūraugiem.

Pēdējo 20 gadu laikā kazkopība aktīvāk attīstās arī Latvijā, jo pieaug patērētāju pieprasījums pēc dažādiem kazkopības produktiem.

Tomēr, lai iegūtu kvalitatīvus produktus, ir jāievēro vairāki priekšnoteikumi. Piemēram, kazām jādod pilnvērtīga un kvalitatīva barība, un tā var būt arī tāda, ko citi mājdzīvnieki nespēj izmantot, piemēram, rupjas, kokšķiedrainas koku un krūmu atvases un zari. Kazām jāierāda tīra, sausa, labi vēdināta un ar pakaišiem apgādāta kūts, bet nedrīkst pieļaut caurvēju. Kūtī jābūt dzirdināšanas ierīcēm, kas piegādā vienmēr svaigu ūdeni, savukārt pie kūts durvīm jābūt dezinficējošam paklājam.

Telpai, kurā atrodas kazas, jānodrošina ērti darba apstākļi gan slaukšanai, gan barošanai un mēslu izvešanai, tai jābūt pietiekami lielai. Kazas obligāti turamas atsevišķi no āžiem. Atsevišķā telpā nepieciešams piena dzesēšanas trauks.

Kā izrādās, kazas piens ir vērtīgs ārstniecisks uzturlīdzeklis. Ārstnieciskos nolūkos kazas pienu lieto cilvēki, kas sirgst ar bronhiālo astmu, tuberkulozi, kuņģa čūlu, aknu un žultspūšļa slimībām, ekzēmu, migrēnu, aizcietējumiem un citām slimībām. Ja katrs cilvēks aprūpētu divas kazas un piecas bišu saimes, tad viņš bez bēdu nodzīvotu līdz 100 gadu vecumam, lēš zinātāji.

Kazas piens nav treknāks par govs pienu - tauku saturs tajā ir 3,5-4%, bet atšķirībā no govs piena, tauku lodītes kazas pienā ir daudz sīkākas, tās neuzpeld virspusē, neveidojot krējumu. Pateicoties tam, kazas piens cilvēka organismā ļoti labi asimilējas, neradot slodzi gremošanas sistēmai.

Kazas pienā ir daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, bet papildus tam ir lizocīms - viela, kas sastopama arī suņu siekalās. Šī viela ir kā dabīga dezinfekcija, kas dabīgā veidā palīdz organisma imūnsistēmai veikt savu svarīgo uzdevumu. Kazas piens atšķirībā no govs piena nesatur karotīnu, līdz ar to kazas sviests ir pilnīgi balts. Toties tas satur vairāk pašu A vitamīnu.

Cilvēki, kuriem ir alerģija pret govs pienu, droši var lietot kazas pienu, jo tas nesatur laktozi. Tas satur arī daudz kaprīnskābes, kurai piemīt uzmundrinošas īpašības, tā labvēlīgi ietekmē bērnu, vecu un slimu cilvēku organismus. Kazu pienā esošās omega 3 taukskābes ir neaizvietojamas un veicina sirds un asinsvadu veselību. Pienā esošie vitamīni un minerālvielas labvēlīgi iedarbojas uz redzi un ādu.

No kazas piena var ražot sieru. Kazas sieru var iedalīt divās grupās: nenogatavinātais jeb svaigais siers un nogatavinātais siers. Pēc struktūras ir mīkstais siers, vidēji mīkstaiss, stingrais un cietais siers.

Kazas siera lielākie ražotāji un patērētāji ir ASV, Francija, Spānija, Portugāle, Itālija, Norvēģija, Lielbritānija, Grieķija, Kipra, Bulgārija un Ķīna. Arī Latvijā kazas siers nav nekāds jaunums, tā popularitāte tikai pieaug un ir vairākas bioloģiskās saimniecības, kuras nodarbojas ar kazkopību.

No kazas piena ražo arī kosmētikas līdzekļus. Ļoti kvalitatīvs produkts ir kazas piena ziepes, kuru pamatā ir kazas piens. Jau kopš senseniem laikiem kazas piens ieņem pienācīgu vietu starp dabiskajiem kosmētiskajiem līdzekļiem.

Kazas piens ziepēs nodrošina ādai papildu mitrināšanu un barošanu. Kazas piens satur ļoti daudz vērtīgu vielu, ko āda caur porām viegli un ātri uzsūc dziļākajos slāņos. Piena olbaltumvielas īpaši rūpējas par ādu, padarot to elastīgāku. Vitamīni un minerālvielas veicina vielmaiņu, pienskābe uzlabo ādas vispārējo stāvokli.

Kazas pienu un kazas piena produktus Latvijā ir iespējams iegādāties gan lielveikalos, gan arī eko veikalos, interneta veikalos un pie kazas piena un kazas piena produktu ražotājiem, tas ir, zemnieku saimniecībās.

Ilze Mežniece

  

Saistītie raksti

Cukini krēmzupa (recepte)
Saldējuma tendences 2016. gadā
MULTIPACK piedāvā ekoloģiskos traukus pārtikas līdzi ņemšanai
Viesnīcu zvaigžņu sistēma
Dārgākās naktis Maskavas biznesa klases viesnīcās


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts