Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

12.07.2018

Horeca ABC. Ideālās pannas meklējumos


Virtuves preču un ēdināšanas nozarē jaunumi pārsteidz ik uz soļa katrā sezonā. Preču piedāvājums nemitīgi tiek papildināts ar jauniem, novatoriskiem uzlabojumiem un kvalitātes standartiem. Informācijas un piedāvājumu gūzmā apmaldīties ir viegli, tālab īsti vietā ir pieredzējuša un zinoša profesionāļa padoms. Šoreiz ar mums savās zināšanās dalīsies kafejnīcas “Arkolat Kafe” saimnieks Jānis Rozītis, dodoties ideālās pannas meklējumos.  

Jānis sabiedriskās ēdināšanas nozarē strādā jau 20 gadus. Karjeras laikā viņš  strādājis ne vien par šefpavāru vairākos Latvijas uzņēmumos, bet arī pabijis daudzās ārvalstīs, rūpējoties par klientu izsalkuma mazināšanu gan Krievijas galvaspilsētā Maskavā, gan Lielbritānijā un Norvēģijā.  Jānim ir liela pieredze arī saviesīgu pasākumu ēdināšanas organizēšanā, nodrošinot maltītes viesībās un banketos līdz pat 2000 apmeklētājiem. 

Kurš, tavuprāt,  ir pats svarīgākais pavāra instruments?

Pavāra darbā svarīgas ir ļoti daudzas lietas, taču pirmais noteikums – ekipējumam ir jābūt “nopietnam”. Ikdienas darbā svarīgākie instrumenti, protams, ir labi naži, pannas un katli. Tās ir fundamentālas lietas katrā virtuvē, kas tiek lietotas visu dienu un tām ir jābūt kvalitatīvām, ar ilgu mūžu. 

Mans atklājums ir vienkāršs – nevajag skopoties, ja vēlamies nopietni saimniekot virtuvē – ir jāiegādājas patiešām kvalitatīvas preces. Ar laiku ieguldījums noteikti atmaksāsies. 

Un arī klienti novērtēs, vai ne? Starp citu, kā šo gadu laikā ir mainījušās klientu prasības? 

Tas ir patiešām nebeidzas stāsts! Mainoties laikiem, izmaiņas skar arī ēdiena kultūru un, protams, tā baudītājus. Gadiem ejot, ir mainījušās gan prasības, gan ēdiena pasniegšanas veids, klienti kļuvuši prasīgāki un izglītotāki. Tieši tāpēc labam pavāram  jāspēj pārsteigt  gan ar jaunām garšas niansēm, gan pasniegšanas  veidu, turklāt jāatceras, ka klienti vēlas baudīt ēdienu ne tikai ar savām garšas kārpiņām, bet arī priecēt acis.

Kas ir pamata lietas, kas jāievēro, lai sanāktu patiešām laba un garda maltīte?

Ņemot vērā, ka mūslaiku klienti ir ļoti izglītoti, ļoti svarīga ir ēdiena kvalitāte. Šobrīd galvenais fokuss ir uz mūsu - Latvijas produktiem, kas vieš uzticību atšķirībā no ievestajiem. Tomēr vissvarīgākais, gatavojot ēdienu, ir pavāra noskaņojums un iedvesma. Protams, izšķiroša nozīme ir labam virtuves inventāram, jo kas gan vēl vairāk var sabojāt omu kā ēdiens kurš piedeg uz nekvalitatīvas pannas? 

Vai esi plānojis drīzumā iegādāties kādu jaunu virtuves rīku?

Šobrīd man ir padomā iegādāties „izbraukuma pannu”! Parasti, dodoties ārpus savas virtuves, izmantoju indukcijas plīti, nereti profesionālās pannas nav paredzētas šāda veida plītīm. Tātad -  galvenais priekšnosacījums šī brīža pirkumam ir profesionālā panna, kas paredzēta tieši indukcijas plītij.

Kāda, tavuprāt, ir laba panna?

Noteikti pannas izvēlē jānovērtē pannas rokturis, lai tas ir ērts tvērienam un neizkarst. Līdztekus tam jābūt stingri piestiprinātam pie paša pannas korpusa. Gatavojot panna nemitīgi tiek kustināta, un viss trakākais ir tad, ja pannas rokturis sāk “ļurkāties”.

Vēl nozīmīgs faktors ir pannas izturība pret skrāpējumiem. Neatkarīgi no tā vai panna ir no dzelzs vai cita materiāla, skrāpējuma vietā ēdiens ar laiku sāks piedegt. Protams, jāatceras, ka šos bojājumus var novērst tad, ja ikdienā izmantojam atbilstošus virtuves rīkus. 

Uzsākot pannas lietošanu, noteikti jāņem vērā ražotāja noteikumi, kas katrai pannai var būt atšķirīgi. Piemēram, dzelzs pannas pirms gatavošanas noteikti ir kārtīgi jāieeļļo. 

Tā kā šobrīd meklēju labu pannu indukcijas plītij, tad man galvenais priekšnosacījums ir atbilstība šai plīts virsmai. Manā skatījumā indukcijas virsmas ir ideāls risinājums, jo panna sakarst vienmērīgi  un šī iemesla dēļ atvieglo gatavošanas procesu. 

Ejam meklēt!

Uzklausot Jāņa prasības, “Arkolat” pieņēma izaicinājumu palīdzēt atrast labu un piemērotu pannu. 

Dodoties pa veikalu, redzam daudzas pannas, bet mūsu uzmanību uzreiz piesaistīja ražotāja “Tramontina Professional”  sērijas pannas. 

Alumīnija pannas 

Šobrīd piedāvājumā pieejamas “Professional”  alumīnija pannas. Tām ir alumīnija korpuss gan iekšpusē, gan ārpusē, pulēta un gluda apdare, kā arī trīs milimetrus biezas korpusa sieniņas vienmērīgai siltuma izplatīšanai. Atceroties Jāņa stāstīto par pannas roktura atbilstību prasībām, novērtējam nerūsējošā tērauda un bakelīta rokturi ar augstu karstuma izturību. Turklāt tas ir stiprināts ar kniedēm, lai nodrošinātu lielāku stabilitāti. 

Gluži vai ideāls risinājums. Taču diemžēl ne Jānim, jo viņš meklē pannu, kas piemērota lietošanai uz indukcijas plīts virsmām, bet šīs paredzētas lietošanai uz gāzes, elektriskās un keramikas plīts virsmām. 

Tērauda pannas ar “zilās oksidācijas” apstrādi

Tālākā veikala apgaitā mūsu uzmanību piesaistīja zilā tērauda pannas ar īpašu dzelzs sastāvu. Turklāt ražošanas procesā tām  veikta “zilās oksidācijas” apstrāde, piešķirot pannām lielāku izturību pret koroziju un nodilumu.

Šis process nemaina pannas vienmērīgo siltuma uzturēšanu, kas padara šo pannu par labāko pat visprasīgākajam pavāram.  Šīs pannas gan paredzētas lietošanai uz gāzes un elektriskās keramikas virsmām.

Panna ar trīskāršu pamatni
 

Visbeidzot atrodam “Professional” pannu ar trīskāršu pamatni. Tās sastāvu veido tērauds, alumīnijs un nerūsējošais tērauds. Līdztekus panna ietilpst “enerģijas ekonomijas” kategorijā, kas nodrošina ātrāku ēdiena gatavošanu vidējās temperatūrās. 

Ņemot vērā, ka viens no galvenajiem nosacījumiem pannas izvēlē bija saderība ar indukcijas plīts virsām, Jānis izvēlas tieši šo, jo tā piemērota lietošanai gan uz gāzes, gan elektriskās un indikācijas plīts virsmām. 

arkolat.lv

Kad panna atrasta, tā noteikti ir jāizmēģina. Lūk, Jānis to arī dara!





Galerija

  

Saistītie raksti

No pieredzes līdz ienesīgumam – starptautisks seminārs Rīgā
Makarūns
Vietējie produkti valsts svētku galdam
Veikals labas garšas cienītājiem
Latgales tūrisma potenciāls netiek izmantots pietiekami


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts