Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

09.01.2016

Gastronomiskās tendences 2016

Arvien vairāk cilvēku Eiropā pievērš uzmanību veselīgam uzturam, tajā pašā laikā pieaug pieprasījums pēc fast food piegādes jebkurā vietā un jebkurā diennakts laikā. Varētu šķist, ka fast food neietilpst veselīgo produktu sarakstā, tomēr jaunākās ēdināšanas industrijas tendences attīstās un fast food jomā ir veselīgi piedāvājumi.

Horeca.lv apkopoja galvenās prognozējamās gastronomiskās tendences 2016.

1. Fast food piegāde
Ievērojami pieaug pieprasījums pēc fast food piegādes pakalpojumam. Viens no iemesliem ir piegādes ātrums, par to savos reklāmas ziņojumos informē piegādātāji. Arī Latvijā aktīvi attīstās fast food piegāde, pakalpojumu piedāvā gan pārtikas lielveikali, gan restorāni un kafejnīcas.
Ir uzņēmumi, kas paši neražo un negatavo ēdienu, bet veic tikai piegādes pakalpojumu no veikaliem, restorāniem utt.
Tas viss, protams, ir ļoti ērti patērētājiem, bet kā jaunā tendence ietekmēs restorānus un  nozari kopumā vēl nav zināms

2. Pusdienas IN Box
Tas ir ātri, ērti. Patērētāji labprāt izvēlās jau nokomplektētas pusdienas, kurās jau ir aprēķināts porcijas lielums un pievienotas visas nepieciešamās sastāvdaļas ieskaitot garšvielas, mērces, kā arī pielikti vienreiz lietojamie dakšiņa un nazītis.  Tātad patērētājam nav nepieciešams tērēt laiku uz produktu izvēli, viss jau ir izdomāts.

3. Maltīte visur
Eiropā ir tendence arvien biežāk ieturēt maltīti ārpus mājām, tādejādi tradicionālie mājās ēdieni pakāpeniski nodot pozīcijas. Cilvēki tiecas pēc dažādības, ne tikai pārtikas, bet arī atmosfērā. Tagad ēst parkā, upes krastā vai citā neierastā vietā kļūst pilnīgi dabiski. Un pats galvenais, viegli organizēt ņemot vērā jau iepriekšminēto fast food attīstību.
Jāsaka gan, ka Latvijā ieturēt maltīti ārpus mājām nav tik populāri kā citur Eiropā, iespējams, tas ir saistīts ar tradīcijām kā arī garo aukstā laika periodu.

4. Produktu sastāvs 
Arvien vairāk patērētāju lasa un vērtē produktu sastāvu, šīs tendences kļuvušas īpaši manāms jau pirms pāris gadiem.Tiek pieprasīts veselīgs uzturs. Restorāni ir atbildējuši attiecīgi ar to, ka dažādo ēdienkarti, iekļauj piedāvājumā produktus, kas tiek uzskatīti par veselīgiem.
Arī no produktu ražotājiem tiek gaidīta informācija. Pētījumi liecina, ka patērētāji vēlās vairāk, un 2016. gadā pastiprināsies interese par produktu ražošanas apstākkļiem, par piedāvātajiem ēdieniem, ar uzsvaru uz ētiku un produktiem bez kaitīgām vielām, ekoloģiju un dzīvnieku labturības noteikumu ievērošanu. Protams, šajā jomā nozīmīga loma ir plašsaziņas  līdzekļiem, kas informē sabiedrību pārtikas ražošanas procesiem utt.

5. Mainās pieprasījums pēc tradicionālās pastas
Tradicionālās pastaS pārdošanas apjomi krīt visā pasaulē. Tajā pašā laikā pieaug pieprasījums pēc dārzeņu pastas, kas tiek gatavota no cukini, gurķiem, burkāniem un citiem dārzeņiem. Un protams arvien tiek izgudrotas mērces ar jaunām garšām.

6. Dārzeņi nevar būt par daudz
Dārzeņi aktīvi aizstāt gaļu. To veicina vairāki faktori: modē ir veģetārisms, uzskats, ka dārzeņi ir veselīgi, gaļas cenu palielināšanās, bailes par hormoniem, kas tiek iespējams tiek pielietoti lopkopībā. Priekšroka tiek dota sezonas produktiem. Pasaulē arvien vairāk ir tādu restorānu, kas specializējās un piedāvā klientiem ēdienkarti, kurā nav gaļas ēdieni.

7. Populāra kļūst termiski neapstrādāta pārtikas lietošana
Ideja ēst termiski neapstrādātu pārtiku kļūst populāra. Tomēr daudzi, kas to ir mēģinājuši pēc kāda laika atgriežās pie termiski apstrādātas pārtikas. 

8. Pārtikas skaistumkopšanas sejai un ķermenim
Tas jau sen ir zināms, ka pārtika ietekmē mūsu izskatu. Ja cilvēks vēlas labu sejas ādu, piemēram, tad nevajag uzturā pārlieku lietot sāli. Savukārt, ja vēlaties izlīdzināt grumbas, tad vajag vairāk dzert ūdeni. Arvien vairāk cilvēku interesējās kā savu izskatu. Tāpēc pieaug pieprasījums pēc produktiem, kas ir netikai garšīgi, bet arī spēj pozitīvāki ietekmēt ādu utt.


Horeca.lv

  

Saistītie raksti

Atklāj veselīga uztura šķīvja noslēpumu!
Izbaudi svētkus restorānā Jūrmala
Zaļajā tējā cepts lasis no Džeimija Olivera recepšu krājumiem (recepte)
Gardēžus aicina nogaršot īpašo „Daugavpils virtuves” ēdienu piedāvājumu
Jauni eksperimenti virtuvē - četras receptes ar plucinātu gaļu


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts