Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Kaviārs

Kaviārs, jau kopš seniem laikiem tiek uzskatīts par īpašu ēdienu. 
Kaviārs ir iecienīts, ne tikai labās garšas dēļ, bet arī uzturvērtības dēļ. Zivju ikros ir 30% augstvērtīgu olbaltumvielu un 10–13% tauku ar
lielu nepiesātināto omega-3 un omega-6 taukskābju īpatsvaru. 

Šīs taukskābes veicina smadzeņu darbu, paaugstina imunitāti, novērš sirds un asinsvadu slimības, mazina alerģiju risku un stiprina redzi. Ikri bagāti ar lecitīnu, A, D, E un B grupas vitamīniem. Sarkanie ikri sekmē šūnu reģenerāciju un asinsspiediena normalizēšanos, savukārt melnie ikri ir ļoti bagāti ar minerālvielām – fosforu, sēru, dzelzi, kāliju, nātriju, kalciju, magniju u. c. 

Teorētiski tiek iedalītas četras kaviāra grupu kaviārs – storu, lašu, sīkzivju un okeāna zivju kaviārs. Augstvērtīgākie un iecienītākie ir storu jeb melnie un lašu jeb sarkanie ikri, taču uzturā lieto arī foreļu, karpu, zaķzivju, kefaļu, mencu, siļķu, skumbriju, mintaju, līdaku un citu zivju ikri. 

• Melnais (storu) kaviārs, - viena no zināmākajām un dārgākajām delikatēsēm.   

• Sarkanais kaviārs, tiek iegūts no laša. Dažādu zivju ikri atšķiras arī pēc garšas, krāsas un lieluma. Visvērtīgākie ir maza izmēra un gaišāki ikriņu. Lieli parasti sastāva ziņa nav tik pilnvērtīgi.

Baltais kaviārs, tiek gatavots no mencām, karpām, asariem, līdakas, raudas.
Baltais kaviārs bieži vien nav balts, bet gan gaiši rozā (Jūraszaķa ikri), gaiši dzeltens (līdakas vai karpas ikri) vai apelsīna krāsā (lidojošā zivs).
Baltais kaviārs parasti ir mazi graudiņi un zemāka cena nekā sarkanajiem un melnajiem ikriem.

Melnais kaviārs tiek iedalīt dažādos veidos, atbilstoši tā pārstrādes metodei:
• graudains kaviārs 
• presētais kaviārs vizuāli nav tik estētisks kā graudains, bet garša ir laba un ilgāk glabājas. 
Uzreiz pēc atklāšanas zivis ar sālītu stirna yastiks (plёnchatyh zivju olnīcas), un pēc tam, kas tos seklu bļodu ("šinas") un nedaudz žāvētas (nocienāts). Tikai pēc tam atbrīvošanas olas no filmām un deformācijas tolkushkoy kāpēc olas ir blīvāks, pārvēršas viendabīgā masā. Garšas pret labāko no šobrīd pieejamajiem veidiem melnajiem ikriem tas ir tikai payusnaya gan padomju laikā, tas vienmēr ir bijis lētāk nekā graudu, kas tika uzskatīts par daudz "skaistu", t. E. Bija labāko izskatu, pārdošanas iespējas. Patiesībā, nospiests kaviārs ir ne tikai visvairāk garšīgi, bet arī visstabilākā drošības ziņā.


Tradicionāli sarkano un melno kaviāru izmanto dažādu ēdienu (parasti uzkodas), pagatavošanā.
Parasti kaviāru termiski neapstrādā, bet pastāv izņēmumi, piemēram, kanādiešu virtuvē ir iecienīts pastēte no līdakas kaviāra.

Kā izvēlēties kaviāru
Pērkot kaviāru, pieturēties pie vienkāršiem noteikumiem- no vienas puses, nedrīkst būt  šķidrumam starp ikriem, otrs - nedrīkst būt pārāk sauss un lipīga.


Kaviāra uzglabāšana
Melnais kaviārs - temperatūrā -2 ... -4 C, un sarkanais kaviārs - pie -4 ... -6º C. 

Horeca

  

Saistītie raksti

Ko derētu zināt par zivīm
Kā pašiem pagatavot makaronus?
Relišs
Par satīnu
Gatavojot plucinātu cūkgaļu, der zināt


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts