Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Kā pagatavot maltīti uz nerūsējošā tērauda pannas?


Jau sen zināms, ka garda ēdiena pagatavošanai ir vajadzīga gan iedvesma, gan arī kripatiņa mīlestības, taču tikpat svarīgi ir arī kvalitatīvi virtuves piederumi. Viens no visbiežāk izmantotajiem virtuves rīkiem ir panna, un, lai arī gatavošana uz tās šķiet pavisam vienkārša – dažāda tipa pannām nepieciešama atšķirīga pieeja ēdiena pagatavošanā. Kā izpaužas maltītes gatavošana uz nerūsējošā tērauda pannas, kādi ir galvenie ieguvumi šādu pannu lietošanā un kādi ir praktiski ieteikumi, pieredzē dalās divu grāmatu “Našķoties” un “Našķoties bērnībā” autore Zane Grēviņa un zīmols Fiskars. 

Pannām bez pārklājuma ir daudz priekšrocību, sākot no vides draudzīguma līdz daudzpusībai un ilgmūžībai. Piemēram, Fiskars All Steel Pure pannas ir viegli kopjamas, ērti lietojamas un karstumizturīgas, un tās var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā, kā arī likt cepeškrāsnī. Šīm pannām ir izturīga virsma, kas neplaisā un tajās ir iegravēts unikāls raksts, kas palīdz vienmērīgi sadalīt cepamo eļļu vai sviestu un zemākā temperatūrā ēdienu apbrūnina efektīvāk nekā čuguna pannas vai pannas ar pārklājumu. 

Ēdiena pagatavošanas ABC uz pannas bez pārklājuma

Pirms ēdiena gatavošanas svarīgi atcerēties uzkarsēt pannu, ko var noteikt, turot roku virs pannas –  tā ir pietiekami uzkarsusi, ja jūtat karstumu uz rokas. Kad panna ir uzkarsusi –  rūpīgi to ieeļļojiet,  pievienojot  bagātīgu daudzumu eļļas vai sviesta. Pagaidiet līdz sviests sāk putot, un samaziniet siltumu un varat sākt gatavot kāroto maltīti. Pannas bez pārklājuma ir ideāli piemērotas ēdiena gatavošanai zemākā temperatūrā, kas ietaupa enerģiju. Ne velti restorānos, kur notiek visaktīvākā ēdiena gatavošana, tiek izmantotas tieši nerūsējošā tērauda pannas, jo tās ir izturīgas, ēdienam piešķir tādu “superkraukšķīgo” brūnumu un iespējams izmantot  dažādos veidos – tās ir lietojamas kā uz plīts, tā arī cepeškrāsnī, kā arī izturēs augstu temperatūru, gatavojot uz atklātas uguns liesmas.

Nerūsējošā tērauda pannas kopšana 

Pirms lietošanas pannu rūpīgi nomazgā ar karstu ūdeni, mazgāšanas šķidrumu un sūkli vai trauku suku. Jāatceras, ka pēc katras lietošanas reizes, pannas iekšpusi un ārpusi nepieciešams notīrīt ar karstu ūdeni un mazgāšanas šķidrumu. Ja gatavošanas laikā pie pannas pamatnes ir piedegušas ēdiena daļiņas, tās var viegli notīrīt ar stiepļu suku. Jūs varat arī ļaut pannai izmērcēties siltā ūdenī 15–20 minūtes, lai noņemtu visas piedegušās pārtikas daļiņas no pannas virsmas. Piemēram, olas un citi ar olbaltumvielām bagāti pārtikas produkti ir īpaši pakļauti pielipšanai pie pannas virsmas. Ja ir šāda situācija, ieteicams ieliet pannā ūdeni un pievienot pusi tējkarotes soda, ļaujot pannai un maisījumam kādu laiku pasildīties uz siltas plīts virsmas, jo tā būs vieglāk noņemt pārtikas paliekas. 




Ikdienas špikeris, lietojot nerūsējošā tērauda pannas

1.Pirms lietošanas vienmēr kārtīgi ieeļļojiet bez pārklājuma pannas virsmu, tikai pēc tam, kad tā ir uzkarsēta. Rūpīga ieeļļošana nodrošina pannai 100% dabīgu, nelipīgu virsmu.

2.Proteīniem bagāti pārtikas produkti, piemēram, tofu, baltās zivis vai olas ir īpaši pakļauti pielipšanai pie pannas virsmas, tāpēc pārliecinieties, ka vienmēr lietojat bagātīgu daudzumu eļļas vai sviesta. Tāpat mēģiniet ēdienu nemaisīt vai pagriezt uz otru pusi pārāk agri. Tas īpaši attiecas uz vistas fileju.

3.Bez pārklājuma panna ir lielisks kastrolis. Tā ir ideāli piemērota mērču pagatavošanai, ieskaitot mērces uz tomātu bāzes. Pateicoties pannas izturīgajai virsmai, gatavojot ar to, varat izmantot arī metāla virtuves piederumus.



Ieva Circene

  

Saistītie raksti

Piment de La Vera – kūpināta paprika
Daži aplami priekšstati par sieru
Uztura padomi brokastīm
Vēlreiz par drošību grilējot
Paipalu olas


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts