Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

05.04.2011

Virtuves trauku pārvērtības

Virtuves trauku pārvērtībasPirmie virtuves trauki, ja par virtuvi saucam vietu ap ugunskuru, izgatavoti akmens laikmetā, pirms 10 000-15 000 gadu. Tās bija biezas, ieapaļas, nedaudz iedobtas akmens pannas. Vēlāk akmeni izdoba dziļāk, un radās trauki, kas atgādina mūsdienu bļodas. Pilnveidojoties trauku darinātāju prasmei, parādījās akmens podi, bet ap 6000 gadu p.m.ē. tika lietoti pirmie katli. Apmēram 3000 gadu p. m. ē. Radušies arī pirmie māla trauki, galvenokārt podi.

Arheoloģiskajos izrakumos atrasti daudzi seno meistaru darinājumi: podi, krūzes, amforas. Salīdzinot tos ar mūsdienu māla traukiem, jāatzīst, ka gadu tūkstoši gan devuši tiem apdares krāšņumu un atvieglojuši podnieka darbu, taču ideālā forma, kas atrasta senatnē, saglabājusies līdz šim laikam.

Jau kopš mūsu ēras pašiem pirmsākumiem turīgākie ļaudis izpauda savu bagātību, baudot bagātīgas maltītes. Tāpēc ļoti liela nozīme bija arī traukiem. Līdz ar to tika radīti arvien jauni trauki un jaunas to formas, lai skaisti un bagātīgi servētu galdu. Pat rīta kafija tika pasniegta krūzītē uz sudraba paplātes.

Arī šodien, klājot galdu, izvēlētie trauki kalpo ne tikai ēdiena pasniegšanai, bet vienlaikus var būt arī lielisks galda rotājuma elements. Turklāt jebkurš viesis jutīsies pagodināts, ja tieši viņam tiks piedāvāta iespēja baudīt ēdienu vai dzērienu no izsmalcinātiem traukiem.

Trauka vērtību nosaka tā dizains un materiāls. Vēsturiski par izsmalcinātiem trauku izejmateriāliem tiek uzskatīti porcelāns un kristāls, kuru vērtība nav mazinājusies arī mūsdienās. Savukārt jaunākās tendences rūpnieciskā dizaina nozarē liecina, ka pircēji novērtē arī drosmīgus un funkcionālus risinājumus stiklā, keramikā un citos materiālos.

Pazīstamākie uzņēmumi, kas nodarbojas ar trauku dizainu un ražošanu, darbojas jau vairākus simtus gadu, tomēr vienmēr pratuši klasiskās vērtības - servīzes, glāžu komplektus un galda piederumus - padarīt katra laikmeta estētikas un stila prasībām atbilstošus.

Arī pasaulē slavenie modes nami ir atzinuši interjera priekšmetu, tajā skaitā arī trauku dizainu par jaunu nišu. Versace vāzes var iegādāties aptuveni par 300 dolāriem, bet Hermes pusdienu šķīvis rotās galdu par 200 dolāriem. Trauku dizaina un ražošanas giganti, kas jau kļuvuši par augstas kvalitātes orientieriem ir Georg Jensen, Richard Ginori, Royal Doulton, Rosenthal, Willeroy&Boch.

Izrādās, ka arī Rīga bijusi pazīstama ar saviem porcelāna un fajansa ražotājiem - Kuzņecova un Jesena fabrikām. Krievu uzņēmēja Sidora Kuzņecova 19. gs. vidū dibinātās Rīgas porcelāna un fajansa rūpnīcas izstrādājumus mūsdienās atzinīgi novērtē kolekcionāri visā pasaulē.


Ilze Mežniece

  

Saistītie raksti

Kā viegli un ātri pagatavot ēdienu vakarā pēc garās un nogurdinošās darba dienas
Kā pagatavot grauzdētas mandeles- video
7 padomi no vīnziņa Raimonda Tomsona
Bumbieri karstvīnā- Taizemes zupa (recepte)
Kūka krūzē (recepte)


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts