Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

03.01.2016

Vīnu degustēšana - kā pareizi izbaudīt vīnu

Kā pareizi nogaršot vīnu

Vīns nav vienkārši alkoholisks dzēriens, tas ir īpašs ar to, ka tam ir bezgalīgi daudz garšas nianšu, ko var izjust tikai īpaši izbaudot vīna dzeršanas procesu. Vīnu degustēšana var kļūt par piedzīvojumu, ja to iemācās darīt pareizi.

Kamēr nav īsti izveidoti konkrēti noteikumi, kā degustēt vīnu, tomēr ir pāris metodes, kā šo procesu padarīt daudz patīkamāku. Ir jāatceras, ka, lai pareizi novērtētu vīna garšu, visām šķirnēm jāizmanto vienas un tās pašas metodes.

Garšot ar acīm

Vīna dzeršana sākas ar acīm. Dzerot vīnu, pirmais, ko darīt, ir novērtēt, kā tas izskatās. Vai tas izskatās labi priekš sava vecuma? Kad vīns ir sasniedzis savu augstāko potenciālu, vispirms jāievēro krāsa. Paliekot vecākam, vīna krāsa kļūst intensīvāka. Piemēram, jauns Pinot Grigio būs gaiši, gandrīz dzidri dzeltens. Ar laiku tā krāsa kļūst siltāka, atgādina zeltu.

Spēja novērtēt vīna krāsu nāk ar pieredzi, tādēļ, nogaršojot vīnu, vienmēr jāatceras pievērst uzmanību ne tikai garšai un smaržai, bet arī tā krāsai.

Paskalot un pasmaržot

Paskalot vīnu glāzē un pasmaržot ir ļoti svarīga tehnika vīna degustēšanā. Tas nav pārsteigums, ņemot vērā, ka 50% no garšas, ko jūtam, nāk no ēdiena smaržas. Tieši tas pats attiecas uz vīniem.

Pavirpuļojot vīnu glāzē, tā aromāts iznāk uz āru un sajaucas ar gaisu, attīstot arī dzēriena garšu. Kad vīns pavirpuļots, tas viegli jāpasmaržo. Tas jādara lēnām, lai vīna izteiktā cukura un alkoholiskā smarža nerada apdullinošu efektu, ātri ieelpota. Kad smarža ieelpota, tā jācenšas identificēt.

Norīt vai izspļaut

Ja nogaršo vairākus vīnus, izspļaut var būt labākais variants vienkārši tāpēc, lai vēlāk varētu iedzert tos vīnus, kas jums patiešām garšo! Nogaršojot daudzus vīnus, uzņemtais alkohola daudzums var būt pārlieku liels. Tajā pašā laikā, izspļaut vīnu var būt nepieņemami dažos vīnu degustēšanas pasākumos, taču citos atkal pieļaujami. Viss atkarīgs no uzstādījuma. Citos gadījumos vienkārši jācenšas vīnu malkot ļoti mazās devās vai arī izvēlēties dažus vīnus.

Pēc norīšanas vai izspļaušanas, jācenšas identificēt garšas, kas palikušas mutē. Tā kā mēle dažādas garšas sajūt dažādās vietās, tad paiet kāds mirklis, kamēr garša tiek pilnībā izjusta.

Atspoguļot, piefiksēt, atcerēties

Pēc vīnu degustēšanas vēlams atcerēties dažādās vīnu garšas. Vai kāds vīns atgādināja par atpūtu pie jūras, par kādu augli vai vasaru vai kāds cits atkal lika iedomāties par lielām itāļu pusdienām?

Katram vīnam ir sava neatkārtojamā garša ar daudzveidīgām niansēm un savdabīgām garšas notīm, daudzi no vīniem ir domāti kādam konkrētam gadījumam vai ēdienam, taču pati vīna degustēšana var izvērsties par piedzīvojumu.

Prakse dara perfektu. Jo biežāk pievērsīsiet uzmanību vīniem, ko dzerat, un izbaudīsiet degustēšanas procesu, jo interesantāk jums kļūs un jo zinošāks jūs kļūsiet, orientējoties vīnu pasaulē.

Pirms būsiet to pamanījis, jūs sāksiet identificēt vīnus katrā pasākumā – un izbaudīt tos arvien vairāk!

avots: http://www.wine-press.net/

  

Saistītie raksti

Rudens Rīgas restorānu nedēļa no 9. oktobra
Padomi maizes uzglabāšanai vasarā
Bumbieri karstvīnā- Taizemes zupa (recepte)
Vai bioloģiskie produkti ir vērtīgāki?
Recepte, kas patiks grilētas gaļas cienītājiem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts